Bird Box (2018)

Huh, jag ser nu att postapokalyps-thrillern Bird Box regisserades av danskan Susanne Bier. Jag vet inte varför men jag blir något överraskad av den informationen. Filmens manus skrevs av Eric Heisserer som ju även låg bakom manuset till mästerverket Arrival, även den filmen baserad på en bokförlaga för övrigt.

Efter en katastrof som liknar den i The Happening, M. Night Shyamalans katastrof till film, lever Sandra Bullock med en man och två barn i en ensligt belägen stuga. De får höra rapporter om en fristad med andra överlevande och beslutar sig för att försöka ta sig dit.

Det är vibbar av både The Happening och The Walking Dead här, och jag sitter och hoppas på att förklaringen till apokalypsen kommer att vara betydligt bättre än den i The Happening. Svar: ja, det är den, kanske för att man egentligen inte får nån förklaring alls.

Filmen utspelar sig både precis när katastrofen inträffar och fem år senare. I scenerna under katastrofen tar en grupp människor sin tillflykt i ett hus. Här fick vi några riktigt intensiva och bra sekvenser. Ni vet, vem är god, vem är ond, vad ska gruppen göra, stanna kvar eller fly vidare?

Det var även en riktigt bra rollbesättning. En efter en dyker de upp, toppskådisarna: bl a Sarah Paulson, Trevante Rhodes från Moonlight och en härligt intensiv John Malkovich. Jag undrar om inte Susanne Bier hoppade på som regissör just för att få jobba med så bra skådisar i scener som jag beskrev i stycket ovan.

Jag kan inte låta bli att dela ut en fyra pga att jag gillade upplägget och stämningen så pass mycket. Bättre än A Quiet Place!

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helsep

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

10 Responses to Bird Box (2018)

 1. Sofia says:

  Jag gillade utan tvekan spänningen i AQP men som du säger, skådisprestationerna i BB var generellt vassare. Ingen av filmerna undgår tyvärr rätt kväljande familjepropaganda.
  https://bilderord.wordpress.com/2020/06/24/bird-box-2018/

 2. Kul att du gillade den så pass mycket. Har för mig att den blev ganska omtalad när den kom, men jag väntade med att se den ett par år. Betygsmässigt gav jag också denna ett högre betyg än AQP (som jag inte var så förtjust i). Gillade AQPII mer. Men ingen av dessa tre fick mer än godkänt av mig 🙂

  https://moviesnoir.blogspot.com/2021/05/bird-box.html
  https://moviesnoir.blogspot.com/2018/07/a-quiet-place.html
  https://moviesnoir.blogspot.com/2021/07/a-quiet-place-part-ii.html

  • Jojjenito says:

   Nja, det känns som att den var omtalade men pga att den ansågs vara en sämre variant av AQP typ. Som jag minns det.

   • Så pass? Ok, möjligt att den jämfördes med den. Försökte undvika att läsa om Bird Box, men har för mig att den hyllades (vilket även AQP gjorde). Men som sagt, det kanske bara var så jag uppfattade det/fått för mig 🙂

    • Jojjenito says:

     Jag undrar om inte du har ”hakat upp dig” på de där Bird Box-challenges som förekom på the interwebs (man skulle ha ögonbindel och göra vardagliga saker och sen lägga upp på typ YouTube). Filmen i sig fick ganska dålig kritik som jag minns det.

     • Hahaha, nej nej. Jag var inte en av dem 😉 Läste om det efter att jag såg filmen, så det var inget jag kände till innan dess. Men det var nog kanske det som gjorde att den blev mer av en snackis än själva filmen. Så kan det ha varit. Eftersom jag håller mig borta från sociala medier och liknande missade jag skönt nog allt sånt där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: