10 i topp: Filmer 2021

Jag var med i Shinypodden och pratade om filmåret 2021 förra sommaren men jag har fortfarande inte publicerat min topp-10-lista här på bloggen. Nu är det dock dags!

Anledningen till att jag till slut fick ändan ur vagnen är att jag i helgen återigen var med i Shinypodden men den här gången avhandlade Henke, Niklas, Carl och jag filmåret 2022 (första avsnittet kommer på måndag!). Då kändes det helt enkelt som att det var dags att göra bokslut för 2021. Jag hade tänkt se ikapp en del 2021-filmer som jag missat innan jag spikade min lista på bloggen men… så mycket film, så lite tid och så vidare.

Jag har sett extremt få filmer från det här filmåret jämfört med hur det normalt brukar vara. Jag skyller på pandemin som ju ledde till att en hel filmer sköts upp plus att det bidrog till en viss apati rent personligen. Att en film som Eternals är med som en av fyra bubblare är väl ett tecken på att det inte var nåt toppenår.

Håll till godo!

14. Eternals – Underskattad MCU-rulle med ett kul koncept.
13. Parallella mödrar – En av Pedro Almodóvars bättre filmer på senare år.

12. King Richard – Will Smith knep Oscarn för den här tennisrullen efter The Slap.
11. Benedetta – Paul Verhoeven gör återigen en film som man kan undvika att se med föräldrarna.

10. No Time to Die
No Time to Die
För de grymma actionscenerna och för att det var en värdig avslutning för Daniel Craig som James Bond. Ani de Armas var en frisk fläkt men kanske ändå inte Guds gåva till mänskligheten. Snö på film är som vanligt bra. Då återstår frågan om vem som blir nästa Bond?

9. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings
Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

Den här filmen passade mig som handen i handsken: en martial arts-film med sköna fajter och samtidigt ett sorts episkt fantasydrama med drakar och demoner. Fajterna för handlingen framåt och visar vilka rollfigurerna är. Vi har bl a kärleksfajten, bussfajten, utbildningsfajten och försoningsfajten.

8. Nightmare Alley
Nightmare Alley
Den imponerar inte oväntat rent visuellt. Jag älskar alla miljöerna, både på karnevalen (mystiskt och obehagligt) och i staden (art deco?!). Cate Blanchett är strålande sval som is, och har världens snyggaste kontor. Dessutom kan det vara första gången jag verkligen uppskattar Bradley Cooper.

7. Don’t Look Up
Don't Look Up
En härlig övertydlig satir som slog in öppna dörrar flera gånger om. Kanske funkade den för mig eftersom jag såg den under en kaotisk period på jobbet där folk betedde sig som man gör i filmen. Cate Blanchett är med igen och bra även här. Och så inleds filmen med att Jennifer Lawrence rappar med i Wu-Tang Clans ”Ain’t Nuthing ta F’ Wit!”. Bara en sån sak.

6. Licorice Pizza
Licorice Pizza

Det vilar ett varmt och mysigt 1970-tals-skimmer över hela flmen. En underbar hängfilm! Philip Seymour Hoffmans son Cooper spelar den unge Gary och gör honom till en person med rejält självförtroende men utan att framstå kaxig. Bradley Cooper är med igen och är riktigt bra som Barbra Streisands pojkvän.

5. The Matrix Resurrections
The Matrix Resurrections
The Matrix är en av mina absoluta favoritfilmer och den fjärde filmen i serien är klart bättre än åtminstone den tredje filmen. Jag gillade att följa Neo och Trin… Tiffany i den nya Matrix-världen. Fajtingscenerna är bra men förstås inte lika bra som i ettan. Dessutom är det metafilmernas metafilm och det var en njutning att snappa upp alla referenserna till de tre föregångarna.

4. Dune
Dune

Jag älskar den otroligt maffiga känslan i filmen och Hans Zimmers ljudbild bidrar kanske mest till den känslan. Allting känns på riktigt: rymdskeppen, byggnaderna, sanden. De går att ta på. Precis som The Voice! Vi har fina svenska bidrag i form av Stellan Skarsgård och Rebecca Ferguson. Ja, det är ”bara” del 1, men jag bryr mig inte alls. Tvåan är ju på g!

3. Pig
Pig

Jag älskar matprogram som t ex MasterChef. Det här var som en artsyfartsy variant av MasterChef och som gjord för mig. Nicolas Cage är suverän och perfekt i rollen. Filmen är som en perfekt stekt pilgrimsmussla. Den ger dig nästan för lite men absolut inte för mycket och är på gränsen till rå inuti.

2. Summer of Soul
Summer of Soul

Parliament-Funkadelic är mitt favoritband och jag känner igen så mycket av deras tidiga stil i den musik som vi får höra och se framföras här. Vi bjuds på blues, gospel, rock, soul, psychedelia och funk i en härlig blandning. Filmen är även en s.k. reaktionsvideo där vi får se medlemmarna i The 5th Dimension bli berörda av sitt eget framträdande där i Harlem sommaren 1969.

1. Drive My Car
Drive My Car
En mystisk och magisk film som har så många lager och detaljer att hålla reda på. Filmen hade kunnat pågå hur länge som helst för mig. Främlingar som möts och läker varandra. Det är fint. Efter titten snurrade filmen runt i huvudet i flera dagar.

 

Filmer som återstår att se: Massor!

 

Vilka andra har gjort en topplista över 2021 års bästa filmer? Här är några:

Fripps filmrevyer
Movies – Noir
Fiffis filmtajm

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

12 Responses to 10 i topp: Filmer 2021

 1. Sofia says:

  Har fortfarande lyckats hålla mig undan Drive My Car 🙂

 2. Henke says:

  Härligt att du fått ut din lista nu. Precis innan nästa års bästa filmer ska till att behandlas. Bra tajming.

  Ok, några kvicka kommentarer…

  10. No Time to Die. Överlapp, jag hade den som sexa på min lista. Överraskande film och ett mycket bra slut för den gode Mr. Craig.

  9. Shang-Chi… Njae, helt ok matiné, men inte en film som stannat i mig. Generellt sett var MCU phase 4 en svårartad besvikelse. Det känns som att ha förlorat en nära vän. Din bubblare Eternals är den sämsta MCU-filmen genom tiderna. Suck, det gick fort utförs…

  8. Nightmare Alley. Jag gillade den inte alls. Den var något med feelingen i filmen, kanske en kyla mot karaktärerna och oss åskådare som gjorde mig besviken. Måste inse att jag inte är ett fan av regissören Guillermo del Toro.

  7. Don’t Look Up. Äh men va fan? Kom igen nu Jojje. 😉
  Ok, nej, allvar nu. Detta var en mycket svag satir. Svagt manus, svagt genomförande. Inte kul alls.

  6. Licorice Pizza. Ja, det roliga med att ranka filmer är att man (åter igen) inser att alla tycker olika om filmer. Detta var en helt ok film, men jag fann den inte vara den där braiga ”hängfilmen”. Tyckte filmen var tråkig till och med. Lång. Det är som att vi tycker korsvis bra och sämre om denna respektive Once Upon a Time In Hollywood. Tycka olika är bra!

  5. The Matrix Resurrections. Älskade denna film men den ramlade ut till en neslig 11:e plats på min lista. Superhärligt manus och jag älskade också alla referenser till föregångarna.

  4. Dune. Japp, riktigt bra film. Jag hade den på en (för?) blygsam 10:e-plats. Jag saknade kanske en mer gedigen känsla för karaktärerna, men jag hoppas att de kommer kunna blomma ut i den andra delen. När kommer den rackaren ut förresten?

  3. Pig. Superb film med en otroligt bra Nic Cage i huvudrollen. Vet inte om den är så lik ett matlagningsprogram förstås, men bra är den. Jag har den på en femteplats vilket känns lågt nu nästan ett år senare…

  2. Summer of Soul. Japp, en film som jag såg endast för att DU hade tipsat mig om den. Jag gillar musikdokumentärer rent generellt, men detta var nog inte min ”sweet spot” då det gäller musikstilen. Kan absolut förstå att filmen är stark om man är inne i musiken, men för mig blev det mer intressant ur ett historiskt perspektiv och det räckte inte ända hem.

  1. Drive My Car. Wow, årets film! Min etta också. Magisk film på något sätt. Lång och kanske inte en film som lockar men väl värd en titt. Otrolig film helt enkelt. 🙂

  • Jojjenito says:

   Haha, ja, plötsligt händer det som man brukar säga. Tack för matig kommentar med intressanta synpunkter som belyser det här med att film är en subjektiv upplevelse (även om man ju förstås även rent objektivt kan se ett gott hantverk men ändå inte uppskatta en film fullt ut).

   Jag kan förstå att Nightmare Alley inte riktigt är din stil då det ju är en sorts neo-noir. Men jag tycker ändå den sticker ut i del Toros filmografi. Han brukar göra lite ljusare film har jag fått för mig.

   Haha, jag hade jätteroligt under Don’t Look Up. Jag kan tydligen uppskatta den här typen av övertydlig satir.

   1:a november kommer Dune 2 på bio i Sverige, och då blir det garanterat ett biobesök för min del.

   Samma etta! 🤝

 3. filmitch says:

  2021 var för mig besvikelsernas år film efter film bombade för mig och ett tag övergick jag till att nästan bara kolla in tv-serier. MEN när jag satt och kollade in året härom veckan lyckades jag vaska fram ett tiotal filmer så en lista kommer om
  en vecka eller två.
  Kort kommentar.
  10 – mycket bra actionfilm men fruktansvärd Bondfilm. Frågan är om man ens kan kalla det för en Bondfilm?
  9 Efter denna rulle svor jag dyrt o heligt att allt som Awkwafina är med i går fetbort. Ett löfte som blir svårt att hålla när Renfield får premiär.
  8 Ligger på att se listan
  7 Ok för stunden lite larvig för min smak
  6 listvärdig
  5 somnade men ska ge den en till chans
  4 Åh herre jösses – tyvärr måste jag se tvåan då Florence tyvärr signade för den rullen
  3 ej sett men ska när andan faller på
  2 Är inte en soulman men kan förstå att den hamnar högt
  1 Ej sett men inte ointresserad tids nog
  Som det ser ut har vi nog bara ett överlapp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: