10 i topp: Pixar-filmer

Som avslutning på mitt Pixar-tema så kände jag att det vore kul att avsluta med en topp-10-lista över mina favoriter bland Pixars filmer. Vilka filmer jag gillar bäst framgår med all önskvärd tydlighet av min lista. För min del ska det vara filmer om människor! Leksaker, monster, myror, bilar, dinosaurier och fiskar göra sig icke besvär. Notera dock att alla Toy Story-filmerna finns med på listan om än på den undre halvan.

De filmer som gjort mig mest besviken är nog WALL·E och Up. En science fiction-dystopi borde ju ha funkat men så blev det inte. Up hade jag hört skulle innehålla en magisk inledning som skulle få den hårdaste att smälta. Blev det dammigt i rummet? Nope.

De två teman som återkommit oftast i filmerna är ”att hitta sig själv” och döden. Ett vanligt innehåll är även en parallell mer eller mindre magisk värld som vi människor inte har en aning om existerar. Där får leksaker liv, där lever monster vardagsliv utanför sitt jobb med att skrämma barn, där gnabbas känslor med varandra i våra hjärnor eller så är det våra själar som det ska sörjas för före och efter livet.

Därmed är det dags för listan!

 

10. Toy Story 3 (2010)
Toy Story 3
Jag gillade ettan och trean i Toy Story-serien ungefär lika mycket. Men originalet är ändå originalet så då kommer trean på tionde plats.

9. Toy Story (1995)
The Irishman

Det är inget större fel på Toy Story. Det är en bra film men jag gillar den definitivt inte lika mycket som många andra gör. Platsar på listan gör den dock. Ett minus är uncanny valley-känslan på de människor som förekommer.

8. Monsters University (2013)
Monsters University
Att Monsters University är med på listan men inte Monsters, Inc. beror på den enögde grönbollen Mike. Jag kunde inte med honom i ettan. I prequlen fann jag honom mer sympatisk. Dessutom fick jag nostalgi-vibbar från min studenttid i Uppsala.

7. Toy Story 2 (1999)
Toy Story 2
Toy Story 2 vinner på att jag hade lärt känna de olika leksakerna, deras tropes och personligheter. Det gjorde att det blev en mysig titt.

6. Toy Story 4 (2019)
Toy Story 4

Toy Story 4 vinner på att den presenterade en annorlunda handling med en hel del överraskningar, bl a i form av Forky, en leksak som skapas av sin egen ägare.

5. Soul (2020)
Soul
Soul lyfts av musiken och de underbara miljöerna i New York. Här hade jag kunnat hänga länge. Som helhet hänger filmen dock inte lika bra ihop som regissören Pete Docters Inside Out gjorde.

4. The Incredibles (2004)
The Incredibles

Jag gillade verkligen blandningen av familjedrama, Bondfilm och superhjältehistoria. Underhållande!

3. Ratatouille (2007)
Ratatouille

Jag tror nästan Ratatouille är Pixars vuxnaste film, i konkurrens med Soul. Till och med texterna inne i filmen är på franska, inte svenska, när jag såg den på Disney+. Bara en sån sak. En härlig matlagningsfilm.

2. Inside Out (2015)
Inside Out

Jag såg och älskade Inside Out på Malmö Filmdagar 2015 och det var då min första (sic!) Pixar-film. En film som både är känslosam och har ett intressant koncept. Dammigt i biosalongen blev det!

1. Coco (2017)
Coco

Om det blev dammigt i rummet under Inside Out så tog Coco ändå priset. Att den hamnar överst kan till viss del bero på att jag precis sett den och därför har den fräscht i minnet men det går inte att värja sig mot denna färgsprakande känslobomb. Det är helt klart den Pixar-film som stannat mest kvar i sinnet av de filmer som jag såg under temat.

 

Fripps filmrevyer-Henke, en av mina hjälpryttare under temat (den andra var Rörliga bilder och tryckta ord-Sofia), postar också sin topp-10-lista idag. Hoppa över och kolla vilka filmer Henke lyfter. Jag anar leksaker på övre halvan snarare än i botten.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

8 Responses to 10 i topp: Pixar-filmer

  1. Sofia says:

    Tack för ping och återigen tack för att jag fick hänga med ibland. Om inte annat fick jag förnyad uppskattning för både Ratatouille, Brave och Monsters University, det var roligt.

    Som du säger, din lista talar sitt tydliga språk. Men visst kändes det som ett av temats största överraskningar att Wall-E inte gick hem. Ibland blir det ju så 🙂 Kul ändå att du gillade Coco så pass mycket eftersom jag uppfattar den som lite av en Pixar-doldis.

    • Jojjenito says:

      Kul att du hakade på! På fredag är det ju premiär för en ny Pixar-film dessutom. Jag får se om jag hinner se den för en extra Pixar-fredag. 🙂

      Ja, Wall-E var en överraskning och en besvikelse på samma gång. Det var roboten Wall-E själv som inte funkade, och då är det svårt att gilla filmen som helhet.

      Ja, Coco är nog en doldis. En underskattad pärla!

  2. Henke says:

    Kul lista som ser ut som min men nästan upp-och-ner. 😀

    Men ändå sju överlapp vilket känns rimligt då det är så relativt få filmer som ligger i potten (och jag har ju inte ens sett alla).

    Och man kan skönja i våra listor att vi uppskattar lite olika element ur Pixars teman och känslor, som du själv är inne på i din text.

    Kul att hänga på lite på ett hörn i ditt projekt!

  3. filmitch says:

    Tackar för den fina genomgången – jag har sex Pixarfilmer kvar att se så ngn tio i topp lär inte komma från mig men Coco, Monsters Inc, Insidan ut och Soul har alla sin givna plats på den listan

    • Jojjenito says:

      Varsågod! Det var trevligt att ta sig an ett sånt här projekt, och inte vara sämst i klassen vad gäller Pixar längre. Trevliga filmer som platsar på din lista!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.