Pixar: Monsters University (2013)

Men se där! En Pixar-prequel. Jag undrar om det är den enda bland alla av Pixars filmer. Vi får väl se när temat fortsätter under våren.

Under filmens inledning blev jag lite orolig då det verkade vara min icke-favorit Mike från den första filmen som skulle vara i fokus. Men Mike är en helt annan person i den här filmen, först ett mobbat skolbarn med tandställning och sen en nörd som anländer till universitetet för att utbilda sig till en superskrämmare. Jag kände sympati för den enögde grönbollen på ett helt annat sätt jämfört med hur det var i ettan.

Det är ett klassiskt upplägg som taget ur en vilken collegefilm som helst. Vi har en nörd som bara vill plugga. Festa? Nej! Här ska pluggas! Efter ett tag dyker Sulley upp och han är givetvis Mikes totala motpol. Sulley är en jock som får det mesta gratis på grund av sitt efternamn och sitt mäktiga vrål.

Men saker och ting går inte som det ska, varken för Mike eller Sulley och efter jullovet finner de sig utkastade ur den prestigefyllda skrämmarkursen och får istället studera design av skrikbehållare. Jag såg framför mig hur jag nån gång i januari 1991 sitter på Teknikum på en lektion i hållfasthetslära med lektor Sten Herlitz. Förresten, var det Philip Seymour Hoffman som spelade den trötte läraren i skrikbehållardesign?

En bit in i filmen står det klart för mig att huvudhandlingen har att göra med en tävling, The Scare Games, en sorts Mästarnas mästare för monster. Mike vill få revansch och beslutar sig för att delta. Problemet är bara att han måste få ihop ett lag. De enda som ställer upp är Oozma Kappa… och till slut även Sulley för att göra laget komplett.

The Scare Games påminde mig lite om Harry Potter-filmen The Goblet of Fire där ett antal trollkarlsskolar tävlade i magi.

Om nu Mike är nörd så är snubbarna i Oozma Kappa supernördar, eller övervintrade studenter, som fastnat i livet. Jag gillade det här gänget. Riktiga förlorare som hittar peppen i livet.

Filmen fick mig att minnas tillbaka på min studenttid i Uppsala. Just det här med att hitta nya vänner och uppleva nya miljöer på universitetet. Det är nåt speciellt.

Ett superminus med att se Pixar-filmer på Disney+ är de svenska texterna som används i animeringen, alltså inte undertexterna utan texter inne i själva filmen. Det är galet irriterande att se dessa på svenska när jag har valt engelska för både tal och undertexter. Det stör mig så pass mycket att jag funderar på att se filmerna via andra tjänster i fortsättningen. Det är ett satans otyg det där. Och sen är dessutom vissa texter fortfarande på engelska, där man missat att ändra. Helt horribelt.

Jag gillar Monsters University. Den är bättre än ettan! Jag får mer av mysig teamkänsla här. Dessutom tyckte jag den var riktigt underhållande. Jag skrattade högt ett antal gånger. Nu kan mitt gillandet även bero på att animeringen är så pass mycket bättre här. Som vanligt är det miljöerna som sticker ut som väldigt välgjorda vilket ger en filmfilm-känsla. Bra funky musik också bitvis. Och så var Mike betydligt mer sympatisk här. Klart godkänt till MU.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

Två filmreferenser som jag tyckte mig se: Carrie (Oozma Kappa blir dränkta med färg under vad de tror är deras finaste stund) och Gökboet (Oozma Kappa åker på field trip och Sully är Chief). Förmodligen är den sista referensen nåt som bara jag tycker är en referens.

Hoppa nu över till Henke för att se vad han tycker om den här prequelen. Får den godkänt eller blir det omtenta?

Avslutande anektod: Apropå omtentor så hade jag i slutet av min studenttid i Uppsala klarat ALLA kurser… utom en. Vektoranalys. Jag fick en chans till revansch i form av en muntlig omtenta i början på sommaren den sista terminen. Muntlig omtenta. Huga! Jag gick in i lektionssalen där läraren stod framför den svarta tavlan. De vita kritorna lockade inte direkt. Jag undrade hur det här skulle gå till. Vilken mystery box. Efter en konstpaus sa läraren: ”Bevisa flödesekvationen. Du får 10 minuter på dig. Jag går ut under tiden. När jag kommer tillbaka ska du presentera ditt bevis”.

Hur det gick? Haha, ja, jag vet inte hur det gick till men det blev godkänt i alla fall. De där 10 minuterna är som ett töcken idag, ett flödande töcken.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to Pixar: Monsters University (2013)

 1. Henke says:

  Oj då, omvänt. Men helt rimligt när du fick skönaste nostalgi-vajben från Uppsala. Väldigt rolig anekdot! Jag har ju också tagit den tentan men det var sannerligen inte muntlig. Usch det verkar rysligt. Så hur är beviset av flödesekvationen nu då? Verkar som att jag glömt av det…Det där ett töcken!

  Jag kan bara hålla med om hur irriterande det är med den svenska texterna inne i filmen, trots att man gjort allt för att få originalet inklusive ljud och undertexter på engelska. Helt vidrigt, jag stängde av och körde på alternativa metoder…

  Men annars fann jag denna film klart svagare än ettan. Jag saknade stakes helt enkelt. Eftersom det är en prequel så blir det ju en utmaning.

  Lustigt att du också refererade till Harry Potter-filmen som också mest fokuserar på en tävling och glömmer bort att behandla karaktärer och deras relationer tillräckligt mycket…

  • Jojjenito says:

   Japp. Omvänt! Ibland räcker det med små detaljer för att höja en film, som t ex nostalgi-vibbar från studenttiden i Uppsala. Ja, den där muntliga omtentan är ett töcken. Det sista jag minns är att jag ritade upp en kub på svarta tavlan, en kub som var tänkt att vara en kubisk del av en bassäng med vatten (ett tredimensionellt tvärsnitt så att säga). Och så ritade jag pilar som symboliserade vattenflödet. Sen är det svart. 😉

   Alltså, det där med svenska texter inne i filmen är ett otyg. Jag får se hur jag gör i fortsättningen.

   Ja, jag såg att du nämnde Harry Potter också. Det är nog fler som gjort den kopplingen.

 2. Sofia says:

  Haha, det låter inte som om den där omtentan var särskilt muntlig…

  Check på HP och teamkänslan. Jag tror jag uppskattar ettan lite mer eftersom den historien känns mer originell — här blev det dels samma värld, dels många omtag på klassiska college-troper. Med det sagt är det utan tvekan en film som jag kan tänka mig att dra igång ochslötitta på lika gärna som ettan

  https://bilderord.wordpress.com/2017/05/13/monsters-university-2013/

  • Jojjenito says:

   Jo då, den var muntlig. Förutom att presentera beviset både muntligt och genom att skriva på svarta tavlan så ställde läraren även en rad följdfrågor. Man kan väl säga att det var en sorts kombination av skriftlig och muntlig tenta där läraren följer ”live” vad jag gör (ja, förutom de där 10 minuternas förberedelse). Det handlade kanske främst att läraren skulle se att jag kunde resonera mig fram till svaren på hans frågor.

   För mig kokar det väl ner till att jag blev mer underhållan av tvåan. Ibland är det så enkelt. 🙂

 3. filmitch says:

  Helt ok. ettan är vassare men denna duger mer än väl för lite lättsam underhållning. Har sett den åtminstone ett par ggr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: