Harry Potter och den flammande bägaren

Titel: Harry Potter och den flammande bägaren (Harry Potter and the Goblet of Fire)
Regi: Mike Newell
År: 2005
IMDb
| Filmtipset

Den fjärde filmen om Harry Potter & Co inleds på VM i quidditch där Harry, Herminone och the Weasleys har roligt — fram tills att ett gäng dödsätare (typ Voldemorts privata terroriststyrka) kommer och ödelägger festplatsen. Harry och hans vänner klarar sig förstås och är snart tillbaka på Hogwarts. Den nya terminen innehåller bl a en inte helt ofarlig tävling mellan tre trollkarlsskolor där Harry mot sin egen vilja finner sig vara deltagare. Nåt skumt är i görningen men vad…? Muahaha.

Ja, efter Cuaróns film (om fången från Azkaban) är vi väl kanske tillbaka i lite mer ”Disney-stil” även fast slutet avviker lite. Filmen är smårolig, småspännande, småcharmig, men har inte alls samma tyngd och mörker som i den tredje delen. Brendan Gleeson är en nykomling som är bra som ny lärare i försvar mot svartkonst (visst är det alltid just läraren i svartkonstförsvar som blir utbytt efter sommarlovet?). Som helhet en småputtrig anrättning som höjer sig mot slutet då Voldemort (Ralph Fiennes för första gången) gör en bejublad (nåja) comeback.

3/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

5 Responses to Harry Potter och den flammande bägaren

 1. RJ says:

  Härlig genomgång av filmerna. Ser fram emot de resterade. :)Jag håller med om att "Azkaban" är den bästa i serien (och jag håller med att Children of Men är ett mästerverk). Ettan och tvåan tyckte jag länge var barnsliga men när jag hade ett HP-maraton för inte så länge sen så gillade jag dem bättre än förut. Fyran gillar jag också ganska bra men femman och sexan är ju kluven till. Sjuan (del 1) har jag inte sett än.

 2. Jojjenito says:

  RJ: Kul att du gillar temat. 🙂 Omdöme på femman kommer imorgon (fredag).Azkaban sticker ut för min del som den bästa filmen, känns som den bästa filmen om man ser filmerna som fristående filmer.

 3. filmitch says:

  Detta är i mitt tycke en av de bästa böckerna men det blev en av de sämsta filmerna i serien. Det känns hela tiden på att det är något som fattas och filmen, trots den taita handlingen, lossnar aldrig riktigt.

 4. Sofia says:

  Måste återigen hålla med filmitch, bästa boken och iaf en av de sämre filmerna i serien. Absolut Disney-känsla, lite för mycket buskis. Men jäkligt snygg, det är den. Svartkonstförsvarsläraren? I think you're on to something 😉

 5. Jojjenito says:

  filmitch och Sofia: Nu har jag inte läst böckerna men det är ju lustigt (eller kanske helt logiskt) att bästa boken blev en av de sämsta filmerna (fast inte den sämsta enligt mig).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: