A Tale of Two Sisters


Titel: A Tale of Two Sisters (Janghwa Hongryeon)
Regi: Kim Ji-woon
År: 2003
IMDb
| Filmtipset

Tillbaka från en spännande kväll på Råsunda med trevligt slut! Sverige-Holland 3-2. Igår utlovade jag en recension av I Saw the Devil men det blir det inte. Jag kom nämligen på att jag även sett Kim Ji-woons dramarysare A Tale of Two Sisters från 2003 så vi kör en liten text om den filmen först.

Denna sydkoreanska psykologiska dramaskräckis handlar om två systrar som kommer hem efter en tids psykiatrisk behandling, vad det verkar. Deras mamma har nyligen dött, vilket tycks vara orsaken till deras sviktande mentala hälsa. Nu när de kommer tillbaka igen så är deras pappa ihop med den i systrarnas ögon ondskefulla Eun-joo. Stämningen blir allt mer spänd mellan de fyra samtidigt som mystiska saker sker i huset. Regissör är Kim Ji-woon som även gjorde A Bittersweet Life, en liten favorit från Stockholm Filmfestival 2005.

Oj, vilken vacker film! Den var faktiskt bland de vackraste jag har sett. Stämningen är helt underbar med ett foto utöver det vanliga och en sagolik ljudbild som skapar en krypande vacker känsla direkt. Fotot har en ren klar kvalitet med bilder som ibland är vackra och rogivande och ibland förmedlar en känsla av den krypande mystik som huset där allt utspelar sig är insvept i. Filmens ljudspår ackompanjerar bilderna utmärkt och främst är det den rent stämningsskapande ljudbilden som imponerar. Ibland är det nästan helt tyst, ibland bara ett lågt vibrerande som gör att man är på helspänn. Den mer traditionella musiken är ok, ett sorgligt stycke som till en början kändes lite smörigt men som i slutändan ändå gav rätt känsla.

Skådisarna i filmen känns handplockade för sina roller. De två som spelar systrarna lyckas förmedla det starka band som ofta finns mellan syskon, där det är den äldre systern Soo-mi som beskyddar sin yngre syster Soo-yeon. Styvmodern är en ganska läskig figur som är så där hispig och överdrivet snäll i början, och systrarna kan ju inget annat göra än att hata henne. Pappan verkar bortkommen och inte veta vad han ska göra i situationen.

Som jag skrev tidigare så är stämningen i filmen underbar och de hopp-scener som förekommer får bra effekt pga just denna krypande stämning. Jag hoppade till ordentligt några gånger, ofta när man precis slappnat av efter att man trott att hopp-scenen inte skulle komma den här gången. Bra timing med andra ord. A Tale of Two Sisters rekommenderas att se i ett mörkt rum, med bra bild samt framförallt bra och högt ljud för bästa effekt! Filmen är både ett drama om jobbiga minnen och syskonkärlek och en bra rysare.

4-/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

15 Responses to A Tale of Two Sisters

 1. Fiffi says:

  Det här var en riktig rysare! Nästan lika spännande som filmen 😉

  (syftar på fotbollen såklart)

  • Jojjenito says:

   Ja, det var riktigt spännande. Vid sista hörnan för Holland när det bara var några sekunder kvar vågade jag nästan inte titta, haha. Vid Toivonens 3-2-kanon så hoppade vi upp och ner och jublade, man rycktes verkligen med i matchen i andra halvlek. Det var första gången jag såg landslaget faktiskt. Jag valde rätt match. 🙂

   Se A Tale of Two Sisters om du inte sett den. Riktigt bra och snygg dramarysare.

   • Fiffi says:

    Jag har sett filmen. Gillade den mycket 🙂

    Vad gäller matchen så satt jag huxflux och random-klickade på blocketannonser mitt i alltihop. Hade sån jäkla puls att jag knappt vågade titta.

 2. A Tale of Two Sisters gick inte riktigt hem hos mig. Vet inte om det var förväntningarna eller helt enkelt att jag inte köpte storyn eller liknande. Bl.a. blandade jag ihop två karaktärer, de två systrarna (har jag för mig att det var), vilket inte hjälpte, haha. Men det kanske också tyder på att jag inte fann den tillräckligt intressant.

  Finns många andra bättre koreaner i mitt tycke, men jag vet att många gillar denna.

  • Jojjenito says:

   Att du blandar ihop karaktärerna är nog ditt problem snarare än filmens. 😉 Men filmen är ju lite mer lågmäld än vanligt, lite udda kanske. Du kanske inte riktigt fick vad du förväntade dig? Du kanske väntade dig nåt mer i stil med Ring/The Grudge eller nåt? Kan kanske vara värd att se igen… med koll på karaktärerna denna gång. 😉

 3. Ja, det är klart att det förstår en hel del om man blandar ihop karaktärerna. Kan absolut tänka mig ge den en ny chans då jag minst ytterst lite från den, haha. Var väl helt enkelt inte upplagd för den. Men nej, förväntade mig inte The Rung eller The Grudge typ av film faktiskt så det var inte problemet.

  • Jojjenito says:

   Nu vet jag inte vad The Rung är för en film, är det prequel till The Ring kanske med tanke på hur man böjer verbet ring (ring rang rung)? Haha, sorry, glöm det där försöket till grammatikskämt.

   Det där med att se om filmer är ju inte min grej så är nog inte rätt person att uppmana dig att se om A Tale of Two Sisters. 😉

 4. filmitch says:

  Har inte sett orginalet men väl remaken från USA med Emily Browning. Den filmen tyckte jag var helt ok men jag kommer troligtvis att se orginalet förr eller senare.

  • Jojjenito says:

   Ja, när jag letade efter information om filmen så upptäckte jag att det fanns en remake. Den heter tydligen The Univited. Aha, Emily Browning det är ju hon som var med i Lemony Snicket.

 5. Anders says:

  Gillar filmen skarpt men jag är extremt svag för asiatisk skräck/rysare 🙂 Min favorit i genren är Dark Water. Att en flicka i gul regnjacka kan skrämma vettet ur en trodde man aldrig!

  • Mmm, Dark Water gillade jag också. Såg den en höstkväll på bio och den gjorde sig mycket bra där. Kanske inte skulle hålla om jag såg om den, men den var defintivt sevärd och effektfull då.

 6. Jojjenito says:

  Anders: Jag gillar också asiatiska skräckisar även om intresset kanske svalnat lite efter den värsta hajpen i början av 2000-talet. Ja, Dark Water är en trevlig mysrysare och innehåller en rejäl hoppscen.

  Movies – Noir: Jag undrar om inte vi såg Dark Water vid ungefär samma tid. Jag såg den en höstkväll när Bio Sture körde nåt sorts skräcktema har jag för mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: