Dune (2021)

Dune! Det har tydligen länge varit en dröm för Denis Villeneuve att filmatisera Frank Herberts ofilmbara roman (och senare bokserie) från 60-talet. Nu har det skett. Kombinationen science fiction och Denis Villeneuve kan ju knappast gå fel, i alla fall inte om man tittar på fransk-kanadickens track record. Arrival och Blade Runner 2049 är mer eller mindre perfekta filmer (BR2049 lite mindre perfekt).

Vad är det som gör Dune ofilmbar? Ja, själv har jag inte läst nån av böckerna så det är svårt för mig att säga. Det jag hört är att stoffet är så gigantiskt att det inte går att komprimera ihop till en enda film. Nu vet jag inte om man här pratar om alla böckerna (Herbert skrev sex stycken) eller om det bara handlar om den första boken. Men jag antar att enbart den första är tillräcklig för att ge en manusförfattare huvudbry.

Tidigare har Alejandro Jodorowsky försökt sig på en filmatisering. Hans misslyckande skildras i dokumentären Jodorowsky’s Dune. Även David Lynch har försökt och faktiskt ”lyckats” få till en film. David Lynchs Dune får bottenbetyg av mig och det är hans klart sämsta film.

Skulle Villeneuve lyckas? Ja, givetvis. Dune är en mäktig film och det var en mäktig upplevelse att se den på bio. Ljudet, ljudspåret, fotot, stämningen, bilderna, vyerna, sanden, maskarna, arkitekturen, ornithoptern, ja, allt var perfekt in i minsta detalj.

Skådisarna? Perfekta. Det är verkligen en strålande rollbesättning: Oscar Isaac, Rebecca Ferguson, Stellan Skarsgård, Javier Bardem, etc, etc. Ja, sen har vi även Timothée Chalamet i huvudrollen som den unge Paul. Chalamet har aldrig varit nån favorit för mig. Det känns som att han bara har ett uttryck (brooding). Här funkar han även om han inte lyfter filmen.

Själva historien som berättas kanske inte är perfekt eller fullbordad men för mig så räckte filmens världsbyggande för att göra mig nöjd. Det är en lång film men jag hade aldrig tråkigt. De 156 minuterna rullade på i snabbt takt då jag var som uppslukad av de världar som Villeneuve visade upp. Nu ser jag fram emot del två… och del tre?

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

I den nya podcasten Nätrullarna pratar jag och Daniel mer ingående om Dune. Lyssna här eller på Spotify.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

9 Responses to Dune (2021)

 1. Henke says:

  Håller med dig om det mesta. Lång film som bara flög förbi. Världsbygget är magnifikt och foto och ljusdesign top notch. Det jag saknar är fördjupade karaktärer och relationer men det hoppas jag vi får mer av i den andra delen.

  Jag kom fram till samma betyg som du:
  https://fripp21.blogspot.com/2021/10/dune-2021.html

  Grattis till första avsnittet av den nya podden!

  • Jojjenito says:

   Japp, tiden flög verkligen förbi. Längden märktes inte alls. Jo, vi får hoppas på mer djup hos karaktärer och relationer i kommande film(er?).

   Tack! Det var kul att podda. Det är som jag sagt tidigare det bästa formatet att snacka om film i.

 2. filmitch says:

  Håller med om två saker – snygg film med ett tacksamt ljudspår vars dunder höll mig vaken i biomörkret annars hade jag sussat gott.

  Dune (2021 USA)

 3. Magnus Carling says:

  Tycker att den var visuellt väldigt tilltalande, men i övrigt en riktig skitfilm som gick ifrån originalberättelsen rätt bra. Och som vanligt med filmer nu för tiden, allt ska delas upp i delar. En film hade räckt.

  • Jojjenito says:

   Skitfilm, det var ett starkt ord. Jag har ju inte läst boken så jag kan inte kommentera på skillnaderna. Däremot brukar jag alltid hävda att en bok är bok, och en film är en film. Och så tror jag definitivt inte en film hade räckt. Då hade det blivit en Lynch-Dune, och det hade inte varit bra alls.

 4. Sofia says:

  Tycker Villeneuve varit klok i sitt urval och mejslat fram den sannolikt mest intressanta och rätlinjiga historien. Men jag kunde inte låta bli att dra igång BR2049 när jag sett Dune och tyckte mig kunna konstatera att rollfigurerna i Dune är mer stereotypa eller kanske snarare mer av karaktärstyper än riktiga människor. Men där är jag benägen att skylla mer på Frank Herbert, för det är likadant i boken (i alla fall som jag läser den)

 5. Pingback: Dune: Part One (2021) – Rörliga bilder och tryckta ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: