Midnight in Paris

Titel: Midnight in Paris
Regi: Woody Allen
År: 2011
IMDb
| Filmtipset

Midnight in Paris är Woody Allen-filmen alla hyllar. Well, eller hyllade när den var aktuell. Woody Allen är lustig. Han gör en film per år och det är ju praktiskt taget omöjligt att alla hans filmer ska vara bra. Det går ju bara inte. Jag vet inte riktigt hur den allmänna uppfattningen om hans filmer är men jag tycker ungefär: en hyfsad, en dålig, en bra, en riktigt bra och sen börjar vi om. Det känns som de flesta tyckt att Midnight in Paris hör till kategorin ”riktigt bra”. Jag tyckte både Match Point och Cassandra’s Dream var riktigt bra medan Vicky Cristina Barcelona var hyfsade.

På senare år har Allen åkt från stad till stad och spelat in en film eller två eller tre. Först var han i London, sen Barcelona, sen Paris och nu senast var han i Rom (To Rome with Love). Den film jag nyss har sett utspelas alltså i Paris (duh). Det har gått rykten om att Köpenhamn är nästa destination men det förnekar Allen som säger att det är L.A. som gäller härnäst.

Owen Wilson spelar Gil, en tönt som är i Paris på semester med sin fästmö och hennes föräldrar. Gil är manusförfattare med viss framgång men i Gils ögon är det mest skräp han står för. Han vill bli författare, och inte bara manusförfattare utan Författare av Romaner. I Paris känner han historiens vingslag och hur det var så mycket bättre och mer kreativt förr i tiden. Speciellt 1920-talet lockar. I slutet av en fyllekväll dyker plötsligt en gammal bil upp som tar med honom på en tidsresa. Gil dras in i en nostalgisk nattdröm.

Det är en mysig film, det går inte att förneka. Ja, faktum är att jag gillar filmen tillräckligt mycket för att dela ut en svag fyra. Stämningen är underbar och det är en riktigt rolig idé och filmen är gjord med Allens vanliga lätta hand. Det förekommer några riktigt roliga scener med Gils fästmös odräglige kompis Paul (Michael Sheen). Normalt har jag lite svårt för Owen Wilson. Han känns som en pojkman och jag har svårt att ta honom på allvar. Fast han stör inte här utan är helt ok, och Marion Cotillard är bedårande.

4-/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to Midnight in Paris

 1. Henke says:

  Jag håller helt med dig här Jojje. Allens produktion är minst sagt ojämn nu för tiden. Hans Rom-film var lika risig som denna var bra. Jag skulle ge Midnight in Paris en stark fyra till och med, men så är jag en sucker för det romantiska och den historiska komedin, Daliiii.

  • Jojjenito says:

   Jag har inte sett Rom-filmen men jag gör det nog så småningom. Även när Allen är dålig så brukar det ändå inte vara plågsamt att se hans filmer.

 2. filmitch says:

  Gillade filmen. Precis som Henke var det romantiken och nostalgin som grep tag samtidigt var filmen lite bitterljuv mot slutet och sådana filmer ligger alltid på plus hos mig. En av Allens bästa men jag håller med dig om hans kvalitetsfluktationer.

 3. Pladd says:

  Det är faktiskt San Francisco och New York som är skådeplatsen för nästa film. Det ska faktiskt bli skönt. Lite väl mycket produkt- och miljöplacering i Europa-filmerna, även om jag gillar dem allesammans. Även Rom-filmen var en trevlig bekantskap, om än lite tramsig.

  • Jojjenito says:

   Aha, där ser man, SF och NY alltså. Håller med faktiskt. Europa-filmerna känns bitvis mest som reklamfilmer för respektive stad (i alla fall Barcelona och Paris som av de jag har sett). Men jag gillar dem också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: