Climax (2018)

Den inledande dansscenen i Gaspar Noés psychodrama Climax är helt underbar. Jag satt som i trans och njöt av de duktiga dansarna med sina olika stilar. Krump bl a, det var nog nytt och hett på 90-talet då filmen utspelar sig. Krump är för övrigt en av de märkligaste dansstilar jag har sett. I övrigt är det underbar musik och fotot är snyggt som attan.

Efter inledningen kom jag ur mitt transliknande tillstånd och tyckte att filmen blev lite ointressant. De olika dansarna delar in sig i par och snackar ganska ointressant skit med varandra.

Noé älskar som vanligt sin roterande och galna kamera. Men en sak som jag inte vet om det var så smart var att filma dans ovanifrån. Det känns som att man tappar en dimension då.

En LSD-spetsad sangriabål gör sen att filmen urartar i totalt kaos, ett kaos som kanske påminner om inledningen av Noés mästerverk Irréversible. Men här blev jag inte lika tagen av det jag fick se.

Jag noterar att Noé leker lite med filmens format. I början kommer en del av eftertexterna. I mitten kommer credits för dansare och musik.

Med jämna mellanrum dyker textbudskap upp i rutan. Några exempel: ”Att få födas är en unik möjlighet”, ”Att leva är en kollektiv omöjlighet”, ”Att dö är en fantastisk upplevelse”. Dessutom innehåller filmen ett aborttema. Hmm, nja, jag vet inte vad Noé vill ha sagt här. Jag tror han borde ha nöjt sig med att ägna sig åt dansen och transen… Ändå godkänt till filmen till slut.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helsep

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to Climax (2018)

 1. Mmm, intressant om än långt ifrån tillfredsställande film. Såg den på Stockholm Filmfestival och visst satte inledningen ribban med musiken och hela inramningen. Tyvärr nådde resten av filmen inte upp i någon vidare nivå, främst p.g.a. ett svagt manus. Skrivit mer om det i min text, inte minst om det Face2Face som var efter filmen med Noé som också var höjdpunkten med visningen.

  https://moviesnoir.blogspot.com/2018/11/climax.html

  • Jojjenito says:

   Nej, efter inledningen så sjönk filmen en hel del. Den blev aldrig jättetråkig eller för ointressant för ett lägre betyg men kanske hade den passat bättre som en kortiflm.

 2. Sofia says:

  Japp, dansscenen är väldigt snygg. The rest…not so much. Av något överhuvudtaget 🙂 Jag verkar nästan komma sämre överens med Noé än med Jarmusch. Det är banne mig något av en prestation

  Climax (2018)

  • Jojjenito says:

   Vi ska nog kunna hitta en regissör som du kommer ännu sämre överens med. 😉

   Jag är fortfarande fascinerad (läs: irriterad) över vilken ordning du ser filmer i filmserier eller filmer från en viss regissör. Men du gör ju som du vill, det är oåterkalleligt… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: