Avengers: Age of Ultron (2015)

SF har nåt som de kallar för Bioklubben. Det funkar så att du blir medlem och sen får du poäng för varje biobiljett du köper. När du nått upp till ett visst antal poäng kan du använda poängen för att lösa ut nya biobiljetter. Ungefär som när man får EuroBonus-poäng när man flyger med SAS som man kan utnyttja till andra resor. Det här låter ju jättefint och smidigt. På SF:s hemsida kan man enkelt och i god tid innan visningen köpa sina biljetter, välja de platser man vill ha i salongen, registrera sitt bioklubbsnummer så att man får poäng. Man kan gå in på sin egen sida för att se hur många poäng man har och när man måste använda dem. Ett litet aber är nämligen att man måste utnyttja sina poäng inom en viss tid, annars förfaller de.

Nu kan man ju enkelt använda sina poäng när man som köper sina biljetter via nätet, så det där med att poängen försvinner ska ju inte vara nåt problem. Eller vänta nu… det visar sig att det INTE går att använda poäng när man köper biljetter via nätet. Hur tänkte SF där?! Tänkte de överhuvudtaget? Eller handlar det om att SF faktiskt inte vill att man ska kunna använda sina poäng via nätet? Att de vill att det ska vara lite bökigt? Göra det svårt för kunderna och tjäna mer pengar? Inte ok.

Det enda sättet att utnyttja sina poäng är i en kassa på en biograf. Det här låter kanske inte så farligt, men grejen är att jag vill kunna köpa mina biljetter i god tid före visningen. Jag vill se den där grafiken där jag kan se vilka platser som är tillgängliga och sen välja den plats jag vill ha. Jag vill göra detta i god tid och sen vill jag kunna komma till biografen ganska nära inpå visningen med en kaffe i handen och hämta ut min biljett i en biomat. Dessutom måste det – det bara måste – vara möjligt och rent av en barnlek att lösa det rent tekniska med att använda sina poäng via nätet. Man kan ju göra allt annat via nätet för bövelen. Nä, det här måste SF ta och fixa. Pronto.

Jag har varit medlem i Bioklubben i drygt ett år och jag har samlat in och blivit av med hur många poäng som helst. I lördags var faktiskt första gången jag lyckades utnyttja mina poäng då jag löste ut en biljett för att se den senaste Avengers-filmen på en lunchvisning på Sergel. Jag passade på att fråga personalen där varför det inte gick att utnyttja sina poäng via nätet och fick svaret att det fanns nåt tekniskt problem… men att det var på gång. Tekniskt problem, my ass, säger jag. På gång… jag tror det när jag ser det. Fixa och fixa nu. Jag är programmerare, jag kan hjälpa till. Det är bara att ringa. Jag gör det gratis. Det tar en kvart, jag lovar.

Ultron

Ultron: En ganska tråkig skurk som dessutom verkade ha en mun gjord av nån typ av okänd elastisk metall. Det såg bara konstigt ut när han pratade. Visst var det William Hurt som gjorde rösten?

Aaaaaaanyway. Avengers: Age of Ultron var det. Den första filmen jag såg med filmspanarna var faktiskt just den första Avengers-filmen. Den fick godkänt av mig. En underhållande 3,5/5 men det är inte Guds gåva till människorna som många verkar vilja hävda. Min förväntningar på uppföljaren var varken höga eller låga. Jag vet inte ens om de existerade. Joel nämnde i onsdags när vi sågs för att se Miraklet i Viskan att han funderade på att se Avengers: Age of Ultron direkt efteråt. Jag hade inte ens koll på att den redan hade premiär.

Jag tror mitt relativa ointresse kan bero på en viss mättnad. Marvel Studios formligen sprutar ur sig filmer, och är det inte Marvel Studios själva så är det ändå filmer om andra Marvel-karaktärer som X-Men eller Spindelmannen. Och då har vi inte ens nämnt DC-snubben Stålmannen.

I Avengers: Age of Ultron så kastas vi direkt in i den i mitt tycke rätt förvirrade handlingen. Våra hjältar är i kast med att anfalla ett Hydra-högkvarter i ett östeuropeiskt land. Hydra är skurkarna. I högkvarteret finns Lokes spira… äh, skit samma, jag orkar inte redogöra för mer om handlingen. En sak leder till en annan och plötsligt har Tony Stark och Bruce Banner skapat en artificiell intelligens kallad Ultron som flyr via Internet och nu vill förgöra världen.

Handlingen är ändå inte det intressanta. Karaktärerna och hur de samverkar är det intressanta. Det var väl just detta som var roligast med den första filmen, t ex hur Tony Stark och Steve Rogers inte kan sluta att gnabbas. I den här uppföljaren tycker jag inte riktigt samspelet räcker till för att det ska bli en lika bra film.

En sak som jag inte kan låta bli att störa mig på var att vi fick träffa på två mutanter från X-Men också: Quicksilver (torrbollen Aaron Taylor-Johnson med usel accent) och Scarlet Witch (duktiga Elizabeth Olsen, helt utan accent). Quicksilver såg vi ju i den senaste X-Men-filmen där han dessutom ägde den absolut coolaste scenen. Eftersom Marvel inte äger filmrättigheterna till X-Men, men på nåt sätt ändå äger rättigheterna till karaktärer därifrån, så har det gjorts ett avtal som säger att Scarlet Witch och hennes tvillingbrorsa Quicksilver får vara med i Marvels filmer men de får inte vara mutanter. Haha, helt galet. I Avengers: Age of Ultron är de alltså inte mutanter utan förädlade människor, dvs ett resultat av Hydras experiment på människor. Men som jag har förstått det så är det här egentligen inget konstigt i serietidningsvärlden där det är accepterat att det finns en mängd parallella universum där saker och ting kan vara olika. Black Widow kanske flirtar mer med Captain America än med Hulk t ex.

Nåja. Scarlet Witch är faktiskt med i filmens bästa scen, tillsammans med den vad jag trodde något bleke karaktären Hawkeye (Jeremy Renner). Mitt under slutstriden håller Hawkeye ett litet pepptal där han pushar Scarlet Witch att anta utmaningen och bli en Avenger. Bra grejor.

En sak jag gillade var att både Black Widow och Hawkeye konstaterar att de inte har superkrafter (som de andra) utan är vanliga människor men att de ändå har nåt att bidra med i Avengers-gruppen.

Vad mer? Ja, jag har inte så mycket att säga faktiskt. Actionsekvenserna är ganska tråkiga. Den inledande attacksekvensen hade dessutom tydlig och tråkig cgi i form av helt datoranimerade Tor- och Black Widow-karaktärer. Jag trodde vi konstaterade redan i The Matrix Reloaded att detta inte funkar. Slutuppgörelsen är lite långdragen. Under eftertexterna dyker Jar Jar Binks upp i extrascen. En helt ok popcorn-rulle är vad detta är. Fem delat med två känns som ett rimligt betyg.

betyg_helbetyg_helbetyg_tombetyg_tomsep

Idag skriver även Rörliga bilder och tryckta ord och Fripps filmrevyer om Avengers: Age of Ultron, och sen tidigare har Fiffis filmtajm och Flmr delat ut sina domar. Även Den perfekta filmen poddar om filmen idag. Och nu har även The Nerd Bird spanat in hämnarna (i IMAX).

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

21 Responses to Avengers: Age of Ultron (2015)

 1. Pingback: Avengers: Age of Ultron (2015) | Rörliga bilder och tryckta ord

 2. Henke says:

  Jag gillade filmen mer än du, helt klart, men jag har kanske Marvel-superhjälte-genen istället för den där akrobatisk-martial-arts-genen!

  Lustigt att du inte hörde E Olsen’s accent (som var tämligen tydlig), eller var du lite ironisk där i din text? Jag håller helt klart med om att ATJ var ett dåligt val som Quicksilver.

  Sen hade jag inte alls hängt med i all bakgrundsinfo om karaktärerna och rättigheterna. Intressant att läsa, men inte speciellt avgörande för hur filmen blir. Jag är heller inte en serieboksnörd iofs.

  • Jojjenito says:

   Jag tror det snarare handlar om en Joss Whedon-gen. 😉

   Nej, jag hörde faktiskt ingen accent hos Olsen. Insåg nu att Olsen och ATJ spelade ihop även i Godzilla och precis som här så är ju Olsen mycket bättre än ATJ även där.

   Jo, filmen som fristående enhet funkar väl lika bra vare sig det handlar om mutanter eller förädlade. Men nu handlar det ju om MCU där allt ska knytas samman och hänga ihop, och då är det lite irriterande att X-Men inte finns med.

 3. Pingback: Avengers: Age of Ultron (2015) | Flmr

 4. Sofia says:

  Det var en rant som heter duga 🙂 Eller heter det ett rant?

  Aaaaaanyway — jag som tyckte att första filmen var rätt rörig och nästintill tråkig och att allt banter blev lite för mycket gillade förstås den här mycket bättre. Tror att Scarlet Witch kan bli ett bra tillskott men ju mindre som sägs om ATJ, desto bättre

  • Jojjenito says:

   En rant skulle jag säga. 🙂

   Ja, alltså jag har stört mig på det där med poängen ett tag nu så det var dags att ranta, helt enkelt.

   Scarlet Witch var bra. ATJ var snabb men stel. Frågan är om vi får se honom i några fler filmer… 😉

 5. Niklas says:

  Känns som att vi är inne på samma spår. Ogillar också filmslagsmål som ser plastiga ut och drar mer åt tv-spelens värld, men här tyckte jag ändå att man landade rätt för det mesta. Fick en déjà vu-upplevelse under slutstriden som precis som i första filmen var alldeles för lång.

  • Jojjenito says:

   Första actionsekvensen tyckte jag var ganska dålig, rörig. Såg tydligt att både Black Widow och Tor inte var på riktigt där några gånger också. Alltså, det här med låååånga filmer. Det finns liksom ingen anledning. Det är som att filmmakarna tror att det blir mer episkt bara för att en film är långt.

 6. Plox says:

  Ah, visste inte ens att klubbpoängen hos SF brände inne. Då har jag nog inga kvar är jag rädd för… Eller hur länge kan man spara sina poäng? Att det inte går att nyttja de via internet känns ju märkligt. Så ja, Im with you on that brotha! 🙂

  Har inte sett filmen, så där får jag återkomma. Haj!

  • Jojjenito says:

   Jodå, de bränner inne! Utan att brandkåren kommer. 😉 Man kan spara sina poäng ett år från att man fick dem som jag förstår det. Mina 4000 poäng går tydligen ut 1 maj. Fast jag är inte helt säker. Det är lite luddigt när jag kollar hur många poäng som jag måste utnyttja före 1 maj. Det står 0 poäng men när jag frågade SF:s personal i lördags så sa de att alla poäng kommer försvinna. Sunkjunk.

   • Sofia says:

    Men hur kan så många försvinna vid ett och samma tillfälle om de ska räcka ett år? Det borde väl bli mer av en successiv minskning om man en dag hlet plötsligt slutar samla?

    • Jojjenito says:

     Ja, jag vet, det måste vara så. Efter att poäng har registrerats så har man ett år på sig att använda den. Jag fattar inte varför SF-snubben sa att all poäng skulle försvinna 1 maj, för det gjorde den inte alls. Jag gick in och kollade nu och alla 3947 poäng är kvar. Däremot hade mina ”nivåpoäng” (som styr medlemsnivån) nollställts.

 7. Plox says:

  Ah ok. 4000 poäng är ju en del. Loggade in och kollade vad jag skramlat ihop, 707 poäng, på tre år… Så jag har inte ens poäng nog till en ynklig liten biobiljett, haha. Men har iaf fram till oktober på mig att vältra mig i mina poäng. 🙂

 8. Cecilia says:

  Du hörde kanske ingen accent hos Olsen för att hon gjorde den bra? För jag kan garantera, det var inte den här mjuka, amerikanska accenten som kom från Scarlet Witch stämband 😉

  Jag nämnde inte Scarlet Witch i min recension, men tyckte hon var cool. Den scenen när hon ställer sig upp efter pepptalk med Hawkeye var grym!

 9. Pingback: Avengers: Age of Ultron (2015) | The Nerd Bird

 10. filmitch says:

  Jovars helt ok film men en liten besvikelse vart det allt. Undrar varför man envisades med att ha med syskonen Maximoff när det bara rör till det det finns en siså där 100 talet Avengers att välja mellan 😉
  SF satsar verkligen på att få så lite kunder som möjligt. Don´t get me started på biomaterna 😦

  • Jojjenito says:

   Ja, varför det skulle vara just dem kan man ju fråga sig. De kanske ville reta de som äger X-Men (Fox?) och ta just några som var X-Men.

   Biomaterna? What? De funkar ju jättebra. Man kan ju få ut sin biljett utan nån som helst personlig kontakt. 😉 Skämt åsido, vad stör dig?

 11. filmitch says:

  Ok.
  Biomaterna är ett bra komplement om man går ensam på bio men….
  I Karlstad gör man ett ”experiment” med att vägra sälja biljetter över kassa om man köper med kort – de tar endast kontanter.
  Om man är fler som går och vill sitta bredvid varandra betyder det att en får stå för biljetter sedan måste den andra fixa kontanter för betala för biljetten. Sedan kan man inte välja vad man vill sitta i biomaten då den automatiskt tänker jämna platser och eliminerar sittningar som blir udda.
  Ok Det är ett i-landproblem men det irriterar mig att jag köper en tjänst av Sf – bio och de krånglar till det. Nu går jag sällan på bio när det är mycket folk och väljer föreställningar med viss omsorg (sist var jag o min kompis ensamma i salongen) men jag skulle aldrig utsätta mig för biomater+mycket folk+att vi är fler än två. Å andra sidan löser man problemet med att alltid se till att man har cash när man går på bio 😉 åtminstone i Karlstad.

  • Jojjenito says:

   Ok. 😉

   När jag går på bio, själv eller med andra, så köper jag aldrig biljett i kassan eller från biomaten. Allt fixas hemifrån via dator. Sen hämtar man ut sina biljetter via biomaten. Visst, om det nu är en person som köper biljetterna så får de andra slanta upp efteråt men det brukar inte vara nåt större problem.

   När vi filmspanare går på bio i Stockholm så köper alla sina biljetter separat. Den som köper först meddelar sin plats och sen får de andra i sällskapet köpa platserna bredvid. Brukar funka smidigt.

   Min slutsats: I-landsproblem! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: