State of Play

Titel: State of Play
Regi: Kevin Macdonald
År: 2009
IMDb
| Filmtipset

State of Play är en journalist-thriller med inslag av konspirationsfilm. Russell Crowe gör den sunkiga murveln som, lite mot sin vilja, paras ihop med Rachel McAdams (Dagboken) av chefen spelad av Helen Mirren. Det som ska undersökas är ett dödsfall som har en koppling till en känd ”up and coming” politiker (tyvärr spelad av Ben Affleck). Jag brukar (nästan alltid) gilla konspirationsfilmer och State of Play har hela tiden en nerv. Jag kände mig övervakad medan jag såg filmen, vilket helikoptrar, bilder från övervakningskameror, och musik bidrar till. Visuellt är det väldigt snyggt och sterilt, vilket bidrar till den lite obehagliga stämningen.

He, det finns nåt romantiskt över det här med undersökande journalister. De är envisa, påstridiga, representerar liksom den lilla människan, och tar vid där polisen inte längre bryr sig. Crowe är utmärkt i sin roll som just den journalisten. Sen gillade jag även Robin Penn Wright (som trots ganska lite speltid gör något med sin roll). McAdams kanske är aningen för klämkäck med sina smilgropar men ändå ok. Affleck: nja. Filmen handlar en del om papperstidningen vs Internet och papperstidningens förestående (?) död. Filmens hela känsla påminde en hel del om The Wire. Fotot och sättet att berätta påminde om hela den serien, och i den femte och sista säsongen av The Wire fokuserar man på just tidningsmediet. State of Play är trots en del journalistromantik och klichéer spännande och klart sevärd.

4-/5

PS. Själv gillar jag verkligen att läsa pappers-DN till frukosten, men en sak som kändes aningen fånig i filmen var att Spoiler man höll på med antika ”stoppa pressarna”-fasoner när den stora nyheten skulle publiceras i slutet. Kändes lite fånig då man idag självklart skulle publicera direkt på nätet Spoiler slut men jag antar att det var ett sorts inlägg i debatten.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

10 Responses to State of Play

 1. Sofia says:

  Inget bra betyg: jag _tror_ att jag har sett State of Play men kan absolut inte minnas någonting om den. Kände därmed inte av din stämning överhuvudtaget.

  • Jojjenito says:

   Ja, det är ju inte en jättegammal film heller så det var tydligen nåt som inte funkade… om du nu inte förväxlar den med en annan film. 😉

 2. Pladd says:

  Se den brittiska miniserien. Jag såg den i våras och den är överlägsen filmen (som jag dock tycker om). Den fokuserar mer på journalistiken och lyckas med hjälp av sitt format framhäva både spänning och murvelsnack.

 3. Jag säger lite som Sofia, jag minns inte mycket från den här filmen. Men jag minns att jag gav den en star trea och i min text skrev jag att det är en film som man behöver se om. Så jag ser faktiskt fram emot att se om den 🙂

 4. filmitch says:

  Såg filmen nyligen kanske den gick på tv. Inte alls dålig men väldigt lättglömd ja t.om så lättglömd att jag inte skrivit om den Crowe & McAdams var bra DET minns jag.

  • Jojjenito says:

   Ja, de två hade nog ett hyfsat samarbete i filmen även om det kändes klichéaktigt att Crowe inte tog McAdams på allvar i början, det var bara ”ja, men lilla vännen, kan du inte se att jag jobbar här, jag har inte tid med dig” och sen ska McAdams minsann visa att hon kan. Men det funkade, haha, tyckte jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: