Hitchcock: Rebecca

RebeccaTitel: Rebecca
Regi: Alfred Hitchcock
År: 1940
IMDb
| Filmtipset

Rebecca har jag sett tidigare så först kommer mina gamla tankar om den.

Början av den här rullen var inte bra. Musiken är fånig. Det mesta är fånigt. Det känns som en gammal fars. Joan Fontaine är dock charmig som naiv ung kvinna och räddar filmen under de första 20-25 minuterna. Filmen tar sig när de anländer till Manderlay där den gamla frun Rebecca gör sig påmind. Det var roligt att se en yngre Laurence Olivier eftersom jag precis sett en äldre upplaga av honom i The Boys from Brazil. Filmen känns inte riktigt som en Hitchcock-film. Jag anar att producenten David O. Selznick hade stort inflytande. Men Rebecca är klart bättre än Suspicion (Illdåd planeras) som Selznick också producerade och där filmbolaget la sig i en hel del (främst i slutet som ju var uselt i den rullen). Mot slutet tar sig Rebecca och det blir nästan en fyra. Det kommer en del twists som jag inte riktigt var beredd på, faktiskt. Vissa bra suspensesekvenser förekommer men inget är i närheten av Hitchcocks bästa – även fast jag mer och mer inser att jag inte tycker Hichcock är så satans bra.

Och nu till mina uppdaterade tankar.

Redan från början funderar jag på om det här är mer av en David O. Selznick-film än en Hitchcock-film och det är inget gott tecken. Inledningen avslöjar ändå att det är en Hitchcock-film då vi får en närbild på änklingen Maxim de Winters (Laurence Olivier) fötter. Han står vid en klippa vid kusten i Monte Carlo och till synes är han på väg att hoppa. Han blir dock påkommen av Joan Fontaines unga kvinna som förblir namnlös filmen igenom. De två inleder så småningom en relation, gifter sig och Maxim tar med henne hem till godset Manderlay i Cornwall.

Jag skrev i min första text att inledningen inte är bra men att Fontaine räddar filmen. Hmm, jag vet inte, inledningen är inte bra men det som räddar filmen är snarare Florence Bates som spelar Mrs. Van Hopper, den överklassdam som Fontaine är sällskap åt. Bates har en räcka med sköna repliker och scener, som t ex när hon är förkyld, ligger i hotellsängen, får hostmedicin och bestört utbrister ”Wretched stuff! Give me a chocolate, quick!”. Ja, vi har faktiskt en hel del farsartad humor här (och det bidrar även fånig musik till). Riktigt bra är det förstås inte och Fontaine känns som en tafatt och hjälplös katt. Maxim, som känns som, eller snarare är, en skitstövel (inte lite lik Krister från svenska filmen Vi), lyckas givetvis ändå charma Fontaine med repliker som ”Eat it up like a good girl” när hon (Fontaine alltså) inte är så hungrig vid frukosten. Precis vad en flicka vill höra. Ja, det är faktiskt en ganska absurd handling när Maxim tar över Fontaines liv.

När de båda anländer till Manderlay lyfter filmen mycket riktigt, det håller jag med mig själv om. 😉 Manderlay är ett klassiskt spökslott och här hittar vi dessutom filmens absolut bästa rollfigur: hushållerskan och den som styr på Manderlay: Mrs. Danvers (Judith Anderson). Fontaine trivs inte på Manderlay. Vid middagarna sitter man vid varsin bordsände, typ 10 meter ifrån varandra, och använder de gamla servetterna med den gamla frun Rebeccas emblem. Överallt ser och hör hon spår av Rebecca. Mrs. Danvers gör allt för att förpesta tillvaron. Men jag känner ändå inte att det här är en Hitchcock-film, vilket i och för sig inte nödvändigtvis behöver vara nåt negativt. Nånting saknas ändå.

Det är en märklig historia. Jag förstår aldrig hur Fontaine resonerar. Hon är som en hund… ja, jag skrev katt tidigare men hund beskriver det nog bättre, som en blöt liten hundvalp. Och Max behandlar henne så. När de ska gå ut och ta en promenad beordrar han jacka på med orden ”Can’t be too careful with children”. Ja, nåt är inte helt friskt i deras förhållande.

Historien byter riktning mot slutet, blir mer av ett kriminaldrama istället för mysteriethriller, och nu ska man plötsligt tro på att Maxim och Fontaine är kära på riktigt och det funkar inte. Nu blev filmen seg och tråkig. Det är en kvart kvar och jag somnar. Hitchcock-känslan lyser fortfarande med sin frånvaro förutom i några korta sekvenser. Just Hitchcocks speciella touch kan lyfta en film till godkänt men här är det för lite och då håller det inte, trots vissa komiska höjdpunkter.

Betyg när jag såg den 2009:

Alfred Alfred Alfred
Betyg när jag såg den nu:

Alfred Alfred

Idag har Filmitch sett samma film som jag och det ska bli intressant att se om han tyckte bättre om den än jag gjorde. Notera dessutom att det här är den enda Hitchcockregisserade film som vunnit en Oscar för bästa film.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

13 Responses to Hitchcock: Rebecca

 1. Pingback: Rebecca (1940 USA) | FILMITCH

 2. filmitch says:

  Se där en film som jag gillade bättre men håller med om det knepiga förhållandet mellan Max o den nya Mrs. Winters – passade illa i filmen.
  Tyckte första delen fungerade ganska bra som uppbyggnad jag blev nyfiken på den bistre Max.

  • Jojjenito says:

   Ja, haha, men såg i nån kommentar hos dig att vi kanske har låga betyg att vänta i veckan. 😉

   Japp, inledningen och första tiden på Manderlay var bra men sen när det blev ett rättegångsdrama sista tredjedelen så blev det inte bra. Och plötsligt skulle man ”heja” på Max och nya Mrs. Winter. Nja.

 3. Väldigt länge sen jag såg denna och Suspicion, så det krävs en omtitt innan jag kan fastställa vad jag egentligen tycker. Men vad jag vet gav jag ganska höga betyg till båda filmerna, typ svaga fyror. Men som sagt, det var kanske tio år sen så det behövs helt klart en ”nytitt”. Att den skulle vara så dålig har jag svårt att tro, men jag har inte mycket att komma med just för tillfället 😉

  • Jojjenito says:

   Jag har hakat upp mig på Selznicks inblandning och störde mig därför extra mycket på att filmen inte hade den där Hitchcock-känslan utan blev mer av ett romantiskt drama. Förmodligen är jag lite orättvis. 😉

 4. Sofia says:

  Jag gillar den här riktigt mycket även om jag kan hålla med om att filmen inte riktigt klarar av att sälja in Olivier och Fontaines relation. Men filmens tour de force är förstås Judith Anderson, Och så alla, på en gång: Bok… 😉

 5. Henke says:

  Jag kan bara hålla med dig i allt du skriver. Relationen mellan Max och ”Fontaine” måste fungera för att ge filmen riktiga ”stakes” och det gör den (relationen) inte alls. Och utan stakes blir det inte så spännande oavsett hur bra Judith Anderson är med sin Mrs Danvers.

  Jag tycker ändå att den har vibbar av Hitchcock, men hela filmen är kall och klinisk på något sätt. Inte en av Hitchs bättre filmer.

  2/5 av mig.

  • Jojjenito says:

   Håller med om att det finns vibbar av Hitchcock men som helhet så kändes det inte som en Hitchcock-film. 2/5 är ett rimligt betyg och stämmer också med facit. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: