Dream Scenario (2023)

Min första tanke under inledningen av denna Norgehistoria var: ”Oj, oj, jag gillar det här!” Mina tankar gick direkt till Adaptation, en film skriven av Charlie Kaufman, regisserad av Spike Jonze och med Nicolas Cage i en dubbel huvudroll. Även Quentin Dupieuxs filmer känns som förebilder även om Dream Scenario inte är riktigt lika vrickad.

Filmen är full av pinsamma och obekväma situationer där en nedtonad Cage spelar universitetsläraren Paul som är en snäll, osäker och lite ledsen figur som inte kommer loss i livet. Lite som Paul Giamatti i The Holdovers, för övrigt. Jag älskar när Cage får spela på det här sättet. Då är han perfekt, precis som i Pig.

En gammal chef jag hade på Ericsson berättade en gång att han hade ett jobbmöte med några amerikaner och han råkade nämna att han tog sin frus efternamn när de gifte sig. Oj, oj, vad han fick höra om det efteråt. Vilken toffel!

Paul i Dream Scenario tog givetvis sin frus efternamn när de gifte sig. Julianne Nicholson, som spelar Pauls fru, var har jag sett henne förut? Jag känner igen henne så väl. Jag undrar om det är den sevärda August: Osage County som jag minns henne ifrån.

En annan film jag kom att tänka på under titten var Mother!. Min tolkning av den filmen var att den handlade om sociala medier och dess mörka sidor. I Dream Scenario är det mer uppenbart att det är just det som det handlar om. Paul trivs inledningsvis med sin nyfunna berömmelse. Vad berömmelsen handlar om? Jo, folk börjar plötsligt se Paul i sina drömmar, vilket gör att Paul förvandlas till en kändis över hela jorden.

Varför inte smida medan järnet är varmt tänker Paul och försöker en gång för alla få ut sin bok om hur ett myrsamhälle fungerar med hjälp av en PR-byrå. Det går så där. Och här gick mina tankar till American Fiction och Monks interaktioner med representanter från ett bokförlag.

Problemet med Paul är att han inte kommer till skott med sina idéer. Det är mycket snack och liten verkstad och då går det liksom inte att klaga på att en f.d. kollega släpper ett pek om antelligence.

Dream Scenario är väl en sorts uppgång-och-fall-historia som länge funkade klockrent för mig. Kanske filmen tappar lite fokus mot slutet. Vad handlar den egentligen om och hur ska vi avsluta det hela? Ändå en klar fyra.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helsep

Norgehistoria? Manus och regi av Kristoffer Borgli! Ser fram emot fler av hans filmer.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to Dream Scenario (2023)

  1. Sofia says:

    Riktigt sugen på denna! Utan att ha sett den känns det som att den också skulle kunna påminna om sådant som Stranger Than Fiction och Being John Malcovich

  2. Henke says:

    Jo, detta var ju en film som kom upp på vår poddning om de bästa filmerna från 2023.

    Du jämför med en massa andra filmer, och det är sannerligen en sak jag själv ibland gör i mina egna texter. Jag kunde dock inte att undgå att slås av känslan när jag nu läser din text att filmen du beskriver är byggd på ett lapptäcke av andra filmers originella idéer. Hmm, något att fundera på. Jag känner att jag nog för egen del kanske borde dra ner lite på jämförelse med andra filmer… Bara en tanke.

    Något om filmen också… Jag tyckte att filmen byggde på en häftig idé, men tyvärr tappade den allt eftersom efter en stark inledning och blev till slut något av en besvikelse. Den hanterade inte problematiken om sociala medier och cancellation culture speciellt begåvat. Den borde istället ha fokuserat på, och grundat ordentligt, dess ”Charlie Kaufmann”-aspekter, dess idé och weirda mix av nutid och sci-fi.

    Stark 2:a!

    https://fripp21.blogspot.com/2024/02/dream-scenario-2023.html

    • Jojjenito says:

      Du menar att det här med att jämföra med andra filmer är att ta en fuskig genväg, istället för att med ord försöka beskriva hur man upplever en film. Mm, ja, kanske det. Men det är ju rätt roligt att dra paralleller med andra filmer också. 🙂

      • Henke says:

        Nja, jag menade mer att alla jämförelser med andra filmer sätter fokus på att denna film kanske inte hade så mycket eget och nytt att bidra med. Att den var en kopia på andra filmer, att den inte har ett eget id. Men om detta inte stämmer överens med min åsikt om filmen tänker jag för mig själv att jag kanske ska dra ner på sådana jämförelser…

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.