Pig (2021)

Jag har beskrivit filmen Pig som en perfekt stekt pilgrimsmussla. Jag vet inte, det kanske är en liknelse som haltar, men jag känner att filmen ger mig nästan för lite men absolut inte för mycket och är på gränsen till rå inuti.

Nicolas Cage är perfekt och strålande dyster som stjärnkocken som dragit sig tillbaka till Oregons skogar tillsammans med sitt tryffelsvin.

Tryffelindustrin är som en underjordisk knarkvärld med leverantörer, köpare, dealers… och grisar. När Alex Wolffs uppköpare luktar på tryffeln så känner han doften av pengar. Jag tror inte Cages rollfigur känner på samma sätt.

Jag kom att tänka på Debra Graniks utmärkta Leave No Trace som förutom att utspela sig i Oregons skogar även skildrar ett sorts parallellsamhälle (trailer park-folk i det fallet). I Pig förekommer det förutom den där tryffelvärlden även en hemlig Fight Club-värld för restaurangmänniskor. Mycket märkligt.

När den trevliga suggan blir stulen tvingas Rob (som Cages före detta kock heter) ge sig till stan (Portland) för att om möjligt leta reda på den. Filmen blir nu en serien möten/uppgörelser mellan Rob och olika figurer med koppling till restaurangbranschen i Portland och Robs förflutna. Favoritscenen är när Rob fullkomligt dekonstruerar en snobbig kock som inte vill inse att han producerar fel typ av mat som han inte brinner för.

En film som jag kom att tänka på i samband med den ovan nämnda scenen var den underbara Chef. Även där har vi en kock som kommer till insikt, både med livet och vilken typ av mat han ska göra. Ostmackor!

Pig är en härlig, sorglig, kort och koncis film, och i det närmaste perfekt.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

4 Responses to Pig (2021)

  1. Henke says:

    Jomenvisst. Detta var en av de stora överraskningarna från filmåret 2021. Den letade sig långt upp på min topplista för året. Var det femma den hamnade på? Kommer inte ihåg, det var så länge sedan! 🙂

    Den var stark mest på grund av Nic Cages skådespelarprestation, men också att den överraskade mig så mycket flera gånger längs den filmiska resan.

    En solklar fyra i min bok!

    https://fripp21.blogspot.com/2022/03/pig-2021.html

  2. Jag minns bara det mörka bildspråket och det monotona dystra tonläget. Min känsla var att den var medioker snarare än bra eller dålig, men jag kan inte lita på den känslan för jag minns filmen för dåligt. Producenter försöker hitta nya infallsvinklar att berätta filmer gjorda efter samma formatmall. Ibland lyckas de, men oftast inte. Ett problem med det är att det finns för mycket film och att de är för lättillgängliga. Filmer är numera som tapeter och hissmusik i gallerior. De är inte evenemang och upplevelser på samma sätt som de var före hembions tidsålder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: