The Fabelmans (2022)

The Fabelmans är Steven Spielbergs självbiografiska skildring om sin uppväxt och hur han som barn blev besatt av filmmediet.

Jag fick lite vibbar från den härliga nostalgi-serien The Wonder Years (En härlig tid som den hette i Sverige). I The Fabelmans är det amerikanskt 50- och 60-tal. Men det är inte bara helylle. Det förekommer en del mörker då äktenskapet mellan makarna Fabelmans knakar i fogarna. Spielberg har väl snuddat vid den här typen av ämnen tidigare men här är det i fokus på ett mer direkt sätt (än i exempelvis Närkontakt av tredje graden).

Den unge Steven (eller Sammy som han kallas här) lever mer eller mindre med sin filmkamera. När han är ledsen lägger han sig i sängen och lyssnar på den surrande kameran som tröst. Han upptäcker också filmens manipulerande och avslöjande kraft

Det förekommer en del metagrepp, speciellt mot slutet, där filmen gör klart att den vet att den är en film.

Slutligen undrar jag om ett kontinuitetsfel som filmen gör var medvetet eller inte. Det måste nästan ha varit det eftersom det så uppenbart var fel. Scenen jag syftar på är när Sammy i slutet av filmen dricker te hemma hos sin pappa och hans slips plötsligt och magiskt ligger uppe på bordet. Var det bara jag som noterade detta tro?

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

The Magic Tie

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to The Fabelmans (2022)

 1. Henke says:

  Vilket falköga! Antagligen JA!

  Detta var en av årets starka filmer. Den låg länge på min topp 10 men ramlade ut, och är nu en stark bubblare. Framför allt blev jag betagen av Michelle Williams skådespelarprestation.

  Jag gav den en fyra men den kan nog vara en svag sådan. Filmen falnade lite, lite efter titten…

  https://fripp21.blogspot.com/2023/02/the-fabelmans-2022.html

 2. Sofia says:

  Haha, hade inte en tanke på slipsfadäsen. Mja, tror iofs att jag landade på samma betyg som du eftersom den är svårt att motsäga hantverkskvaliteten. Men jag blev tyvärr inte särskilt engagerad i familjehistorien. Hade gärna sett sista typ halvtimmen/kvarten och så ytterligare två timmar efter det sedan. Dvs mer filminlärning och mindre familjestrul

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: