David Attenborough: A Life on Our Planet (2020)

David Attenborough är en imponerande man. Vilken pondus när han pratar. 96 år gammal idag and still going, kanske inte strong, men going. Nya projekt med BBC är på gång. A Life on Our Planet inleds passande nog med bilder från Tjernobyl/Prypjat. Det är obeboeligt men naturen överlever och visar upp en biolgisk mångfald där. Väl?

I serien är det alltså mer fokus på biologisk mångfald snarare än klimatet, i alla fall inledningsvis. Jag tror det är (klimat)smart och rätt. Om man har det förstnämnda ordnar man förmodligen det andra.

Jag tänker direkt på Attenboroughs BBC-serie Liv på jorden (Life on Earth). Jag var fullkomligt besatt och fascinerad av den som barn. ”Naturhistoria” eller vad vi nu ska kalla det, var det ett ämne vi hade i grundskolan? Vi borde ha haft det kan jag tycka. Är det geovetenskap det kallas kanske?

Nåväl. Själv var jag i alla fall väldigt djur- och naturintresserad som liten. Dinosaurier var exempelvis superpopulära under en period. Jag ritade dinosaurier med krita på svarta tavlan i skolan. Det intresset hade dock avtagit när Jurassic Park hade premiär så den filmen är inte nån jättefavorit.

Jag gillar att David är öppen med att han själv var naiv i början av sin karriär. Han tyckte naturen var cool men att vår jord var en begränsad resurs var inget han funderade över alls. Han var snarare en del av problemet. I dokumentären säger han att mycket har förändrats när det gäller synen på vår begränsade lilla blå planet. Hmm, har det det verkligen?

Själv skrev jag uppsatser i skolan om det här ämnet. Det handlade om växthuseffekten och freoner och allt sånt. En uppsats fokuserade på de försurade skogarna och hade titeln ”Klockan är fem i tolv för våra skogar”. LOL. Jag var Greta innan Greta. Apropå Greta så nämns hon inte ens i dokumentären, vilket jag tror är ett smart drag. Det hade tagit fokus från vad man vill berätta.

På äldre dar har jag möjligen (nähä!) blivit mer cynisk, luttrad eller vad man nu vill kalla det. Förutom att lyssna på vad David Attenborough säger med sin otroliga berättarröst så är det ord från en sån som George Carlin (RIP) som fastnar:

”Save the planet?! We don’t even know how to take care of ourselves yet! We haven’t learned to care for one another. We’re gonna save the f***ing planet?!”

”Besides there is nothing wrong with the planet. The planet is fine. The people are f***ed”.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

”The planet isn’t going anywhere. We are!”

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

4 Responses to David Attenborough: A Life on Our Planet (2020)

 1. Sofia says:

  Vilka ungar har inte haft en dinosaurieperiod? 🙂 Det att Attenborough kommenterar kring sin egen naivitet påminner mig om en grej jag läste när jag höll på med London Zoological Society. De fick upphetsat besked om att någon hittat två extremt sällsynta fåglar på Island, eventuellt det sista paret någonsin. De lyckades hålla sig från att be brevskrivaren skjuta fåglarna på fläcken men paret skulle utan dröjsmål transporteras till London när de avlidit för att stoppas upp och ställas ut.

  • Jojjenito says:

   Haha, ja, så kanske det är. Det finns tydligen nåt lockande med dessa skräcködlor. 🐱‍🐉
   Mm, känns som lite snedtänkt där av London Zoological Society.

 2. Henke says:

  Jag har aldrig haft en dinosaurieperiod! 😀

  Mångfald är nyckelordet och lösning på många av våra problem. Om Moder Jord får klara sig själv utan cancern (mänskligheten) skulle mångfalden frodas. Så kommer det säkert bli efter vi loggat ut…

  • Jojjenito says:

   Undantaget som bekräftar regeln. 😉

   Ja, mångfald är nyckeln tror jag med. Och som George Carlin säger ”The planet will shake us off like a bad case of fleas: a surface nuisance”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: