Hair (1979)

Som jag nämner i texten är jag absolut ingen musikalman. Det finns dock några som har funkat. Singin’ in the Rain bl a och så Hair som det handlar om idag. Min preblogg-text om filmen skrevs i september 2003.

Milos Formans filmversion av en 60-tals-musikal. Claude (John Savage) från Ohio kommer till New York och ska turista några dagar innan han ska rycka in i armén för att åka till Vietnam. Det blir dock inte så mycket turistande för Claudes del eftersom han träffar på ett hippiegäng ledda av George (Treat Williams). Han blir kär i Shiela (Beverly D’Angelo), en rik överklasstjej, och upptäcker drogernas ”underbara” värld. Sen är det roliga slut och Claude åker till militärbas i Nevada för att tränas upp och vänta på transport till Vietnam. Hippiegänget tillsammans med Sheila åker dock dit för att träffa Claude vilket får märkliga följder.

Musikaler är inte min grej men i det här fallet funkar det. Musiken och stämningen är skön. Första (”Aquarius”) och sista (”Let The Sunshine In”) låten är bäst. Däremellan blir det lite för mycket sångnummer för min smak. Det hinner knappt gå en minut efter en sång förrän nästa börjar. Man ska väl se på musikalfilmer på ett lite annat sätt antar jag men handlingen blir för upphackad och jag tycker det blir jobbigt till slut. Men det funkar ändå i den här filmen. Savage har ett speciellt utseende (snett ansikte) och sätt prata (sluddrigt) som passar när Claude får en LSD-tripp (lite väl mycket drogglorifiering här dock).

Vad jag gillar bäst och det som räddar filmen är ju slutet. Kanske orealistiskt men ändå bra och oväntat. Betyget blir 3+/5.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

Slutet

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

10 Responses to Hair (1979)

 1. Jag har lite svårt för den här filmen, av politiska skäl. Vietnamkriget är det enda krig där elitorganisationer i USA uppifrån organiserade massiva, militanta fredsrörelser som betedde sig som Black Lives Matter. Skälet var att kriget var riktat mot kommunismen som nu brer ut sig alltmer i USA.

  Eftersom samma elitorganisationer tidigare hade arbetat hårt för genomförande av kommunismen i Ryssland och Kina, ville man inte att några uppstudsiga antikommunister skulle hindra deras vidare framfart i Asien. Hollywood är en propagandamaskin för samma klaner med kommunister.

  Det var därför den republikanska senatorn Joe McCarthy gav sig ut på kommunistjakt mot den röda faran. Han förlorade. Internationalisten Milos Forman var medlem i dessa klaners arbete för stödja kommunismen.

  Hair kom ju några år för sent för att underblåsa fredsrörelsens protester. Men sedan Vietnamkriget dess har inga fredsorganisationer och fredsproteströrelser mot krig existerat i välfinansierad och medieunderstödd form i USA.

  Inte ens när Pentagon beslutade att slå ut sju länder på fem år (nu är man uppe i år 20 av dessa fem år, så ting tar längre tid än vad man tänker sig!) och för vilken 9/11-operationen för exakt 20 år sedan utgjorde startskottet.

  Krigen mot dessa sju länder ingår i samma bolsjevikers planer att införa sin globala styrning. Därför kommer inga nya fredsrörelser att se dagens ljus. För det är de som är revolutionärerna. Ett stöd för Vietnamrörelsen, som Hair är ett uttryck för, är ett stöd den globala makten över oss.

 2. Henke says:

  Utan att vara en musikalkille jag heller så gillar jag denna film skarpt. Speciellt första och sista sångnumren, en perfekt ”book ends”.

  Som jag skriver i min text ”Världens bästa fem första plus fem sista minuter i en film??”

  4/5

  https://fripp21.blogspot.com/2015/02/hair-1979.html

 3. filmitch says:

  Jag har svårt för hippies i alla former även när de dansar och sjunger. Slutet är för mig ”där fick de sig en läxa” Håller med om att första och sista låten är bäst gillar även I got life tror jag den heter. https://filmitch.wordpress.com/2020/04/15/hair-1979-usa/

 4. Sofia says:

  Det var jättelänge sedan jag såg filmen men jag är ganska svag för en hel del av låtarna. Aquarius är ett svårslaget intro

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: