Little Women (2019)

Den mest hajpade filmen under Stockholm Filmdagar får man väl ändå lov att utnämna Greta Gerwigs Little Women till. Gerwigs förra film som regissör, Lady Bird, var en stor succé med Oscarsnomineringar och allt. För egen del så gillade jag Lady Bird när jag såg den men bara några dagar efter visningen så hade den bleknat betänkligt. Min uppplevelse av Little Women var nästan den motsatta.

När jag såg Unga kvinnor, som den får heta i Sverige eftersom den bygger på en (för många, exklusive mig) känd romanklassiker, så hade jag inte speciellt roligt. I fallet Lady Bird tyckte jag åtminstone det var kul att hänga tillsammans med rollfigurerna i deras värld. Under titten av Little Women så såg jag halvintresserat på när handlingen puttrade på och jag blev inte ens berörd av scharlakansfeber.

Men efteråt så var det som att filmen växte. Fina scener poppade upp i huvudet, som den på stranden med Jo (Saoirse Ronan) och Beth (Eliza Scanlen), eller när Beth respektive Friedrich (Louis Garrel) spelade piano för framförallt gamle herr Laurence (Chris Cooper). Då var det nästan så att det fanns antydan till damm i salongen. Men bara nästan. En annan positiv detalj var att slutets metatwist framstod som bättre och bättre ju mer jag tänkte på det. Vad var det vi såg där egentligen? Det verkliga slutet för Jo eller ett fantasislut från boken i filmen? Hmm, värt att fundera på.

Timothée Chalamet, är han så rackarns bra egentligen? Jag har nu sett fyra filmer med unge herr Chalamet och jag vet inte vad jag tycker. Han är bra på att brooda och har väl markerade käkben. Jag kanske är fel målgrupp. I Little Women var jag ganska ointresserad av Chalamets rollfigur. Han spelar rikemansson och grannpojke till systrarna March. Jag vet inte om meningen är att man ska känna att han är dödskär i Jo. Jag kände inte riktigt av det där dödskära. Han var liksom bara som en i gänget (vänzonen?) fram tills att han ställde Frågan.

Filmen hoppar i tiden på ett sätt som bitvis var aningen förvirrande. Som Dale Cooper skulle ha sagt: ”What year is this?”. Filmen inleds 1868 för att sen hoppa tillbaka sju år i tiden. 1868 ska Florence Pugh, som spelar yngsta systern Amy, föreställa en tjugoåring (inga problem). Sju år tidigare är hon alltså 13 om min matematik är korrekt och, nej, det känns kanske inte klockrent. Men om man bara släpper det så är det inga problem. Jag själv tänkte nog på det eftersom jag hade hört eller läst att nån påpekat just detta faktum. Ah, dessa sociala medier…

Kostymdramer är en av mina favoritgenrer men, jag får nog lov att lägga in ett men här, det gäller främst brittiska kostymdramer. Tacka vet jag brittiska period pieces. Tacka vet jag Mr Stevens och Miss Kenton i The Remains of the Day. Där snackar vi outtalad kärlek så att det gör ont. Eller Emma Thompson och Hugh Grant i Sense and Sensibility. Där snackar vi over the top-sentimentalitet och -romantik så att det sjunger om det. Det funkar tydligen bättre för mig.

Betyg direkt efter visningen:

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tombetyg_tomsep

Betyg idag:

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tombetyg_tomsep

bioLittle Women (alltså Unga kvinnor på svenska) går upp på bio idag fredag 24 januari och givetvis är det här nåt man bör se på bio. Bara för att jag är lite gnällig så betyder det ju inte att filmen inte kommer gå hem överlag, för det tror jag nämligen den kommer att göra. Mina tentakler som känner av vad andra som sett filmen tycker säger mig att den är allmänt hyllad.

Andra åsikter om filmen: Fripps filmrevyer, SoF-podden och Rörliga bilder och tryckta ord.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

13 Responses to Little Women (2019)

 1. Henke says:

  Jo denna är hajpad och det var den filmen jag mest såg fram emot. Filmen har vuxit efter visningen för mig också. Jag var dock aldrig nere på en tvåa, men kanske en gedigen trea som vuxit till en fyra. Jag undrade under filmens gång varför den var så hajpad. Det betydde inte att jag tyckte att den inte hade något, jag bara undrade vad i filmen som gått hem hos folk. Jag ”fattade inte” den när jag såg den, och dess brutna tidslinje gjorde att handlingen kändes grumlig, men det är ju inte handlingen som sådan som är filmens styrka och när jag väl lät filmen vila i huvudet fick den ett andra liv! Den är riktigt bra! 😀

  • Jojjenito says:

   Ja, kul att den växte för oss båda, mer för dig än för mig vad det verkar. Fast jag startade ju från en ganska låg nivå direkt efter visningen. Jag vet inte riktigt vad det är, men både Little Women och Lady Bird har nåt lite för smart och hippt över sig som inte riktigt funkar för mig, och det personifieras kanske av Chalamet i Little Women.

 2. Sofia says:

  Jag fattade grejen redan i första scenen 🙂 Men så är jag också väldigt förtjust i boken och var verkligen nyfiknen på denna nya adaption. Ja, strandscenen är fullkomligt ljuvlig och nej, jag är nog heller inte riktigt med på Chalamets storhet. Men jag har iofs bara sett honom i den här filmen. Men kul att den växte i efterhand!

 3. Pingback: Little Women (2019) | Rörliga bilder och tryckta ord

 4. filmitch says:

  Hm första som inte tokhyllar rullen – intressant. Ska troligen se den i veckan eller Color out of space kanske köra en dubbelbio?

 5. filmitch says:

  Nu blev det ingen double feature men jag har sett båda rullarna och om jag skulle vara tvungen att se om någon av filmerna i framtiden vinner alpackadramat alla dagar i veckan 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: