The Remains of the Day

Titel: The Remains of the Day (Återstoden av dagen)
Regi: James Ivory
År: 1993
IMDb
| Filmtipset

Den här recensionen kunde först läsas på Filmsnack.se i september 2004.

Anthony Hopkins spelar här butlern Mr Stevens som ansvarar, eller snarare lever, för ruljansen av Darlington Hall i slutet av 30-talet i England. En dag kommer den nya hushållerskan Miss Kenton (Emma Thompson) som försöker närma sig Mr Stevens som stänger inne alla känslor och sätter jobbet i första rummet (även fast det kanske inte nödvändigt).

Åh, jag vet inte, men jag har en svaghet för såna här kostymdramer som utspelar sig på 1800- eller 1900-talet på engelska gods. Det är herrskap och tjänstefolk, stela men artiga manér och rutiner, plikten framför allt, ”indeed, sir”, ”but of course, sir”. Hopkins gör, tycker jag, något av sitt livs roll här. Han spelar sin butler på ett smärtsamt bra sätt. Ibland blir det smått plågsamt när Mr Stevens vägrar att låta något bräcka hans yttre fasad. Nej, här gäller det att inte ställa till någon scen utan hålla god min vid alla tillfällen.

Hopkins och Thompson spelar grymt tillsammans i filmen, som visar hur det kan gå om man inte visar vad man egentligen tycker och låter saker och ting rinna ut i sanden. Till slut kan det vara för sent, men på något sätt visar filmen att det aldrig behöver vara för sent. En del kanske skulle filmen kalla seg och händelselös. Själv njöt jag mest hela tiden. Lite kul är att Christopher Reeve dök upp som rik amerikan i en av sina sista roller innan den ödesdigra ridolyckan.

4+/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to The Remains of the Day

 1. Sofia says:

  När både du och Fiffi gjort gemensam sak, är det väl kanske dags för omtag och eventuellt omvärdering. I'll be back! 🙂

 2. Jojjenito says:

  Själv är jag inte mycket för att se om filmer, även om jag då och då gör undantag för den regeln. Typ om två andra bloggare hyllar en film som jag kanske inte riktigt gillade. ;-)Ser fram emot uppdaterade åsikter om det blir att du ser om den.

 3. Sofia says:

  Åhå, för min del är omtag av älskade filmer ett av livets stora nöjen. Eller som du säger, när man känner att man kanske, kanske skulle omvärdera det hela så här typ 15 år senare 🙂

 4. Jojjenito says:

  Vissa filmer har jag sett om några gånger, t ex Persona, The Matrix, Mulholland Drive, Lost Highway, Donnie Darko bl a.Men annars vill jag helst kryssa en osedd film, haha.

 5. Jessica says:

  skumt. varför i hela friden dyker den här filmen upp nu i min feed när du skrev den för nästan ett år sen? Men nu när den är här kan jag lika gärna passa på att säga att jag älskar den här filmen. En av mina favoriter.

  • Jojjenito says:

   Jag flyttade nyligen från Blogger till WordPress och första gången jag gör en ändring i ett importerat inlägg verkar feeden anse att det är ett helt nytt inlägg (trots det gamla datumet). Det har nog att göra med att det blir första gången som jag då ”sparar” inlägget på normalt sätt i WordPress.

   Japp, The Remains of the Day är verkligen en toppfilm! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: