The Dark Knight

Titel: The Dark Knight
Regi: Christopher Nolan
År: 2008
IMDb
| Filmtipset

Då handlar det om del två i Batmantrilogin, Heath Ledgers svanesång, hans tour de force, The Dark Knight. Först ut är min gamla text och sen kommer mina fräscha tankar.

****

Förutom titeln som fortfarande låter töntig så gillade jag Batman Begins. Regissören Nolan blåste nytt, mörkt och lite råare liv i Läderlappen. Bale axlade den svarta manteln bättre än någon annan tidigare, mest kanske för att Nolan lät honom göra det. I uppföljaren är fokus inte helt på Bale. Istället är det Aaron Eckhart (åklagaren Howard Dent) och Heath Ledger (skurken Jokern) som är filmens egentliga huvudpersoner. I dramat ingår även polischefen Gordon (Gary Oldman), teknikgurun Lucius Fox (Morgan Freeman) och Bruce Waynes f.d. flickvän Rachel (Maggie Gyllenhaal) som numera hänger med åklagaren Dent.

Mmmm, jag vet inte, jag tyckte det här var en helt ok och välgjord actionrulle… men inget mer. Hajpen kring filmen är obegriplig, och det känns som om det enbart har att göra med Ledgers tråkiga död. The Dark Knight slår knut på sig själv minst två gånger för mycket och är för lång. Ledger som Jokern är utmärkt och vissa scener i filmen är briljanta (t ex explosionen i slutet som är det bästa jag sett i den vägen sen Antonionis Zabriskie Point). Gyllenhaal slår också lite knut på sig själv i sin iver att göra en bra insats, vilken hon slutändan ändå gör. Jag kan hålla med andra om att hon inte fullt ut passar i den här typen av roller. Men hon är inte sämre än Katie Holmes som jag har svårt för (även om jag har för mig att jag tror att accepterade henne i The Gift).

Batman Begins tyckte jag var bättre eftersom man fick se hur Wayne blev Batman. Historien hade ett helt annat fokus. Nu är det Jokern som dominerar. Ledger är utmärkt men Jokern som karaktär kan inte hålla upp en hel film. Inte heller Dent är nån karaktär som jag känner nåt extra för. Batman/Bruce Wayne är, som sagt, bara en av de många huvudpersonerna. Så när hela historien drar ut på tiden så ledsnar jag lite, helt enkelt. Och så var det det här med Batmans röst. Den är töntig, punkt. Lät den så i ettan? Jag förstår att det är för att Wayne måste kamouflera sin röst för att inte bli igenkänd men lite smakfullare, tack.

Jag ser nu att jag gett samma betyg till Batman Begins men om jag ska rangordna dem så är alltså The Dark Knight snäppet sämre. En av de bästa scenerna förutom explosionen är en kort sekvens när Jokern sticker ut huvudet ur en polisbil och för ett kort ögonblick faktiskt verka njuta av tillvaron. En otroligt snygg bild som sammanfattar det som är bra med filmen. Jag skulle förmodligen gilla filmen bättre om jag sett den i ro hemma eller i en lugn biosalong. Nu var jag lite för snabb att se den på bio. Trots att jag valde att se den en vardag kl 12 så hamnade jag bredvid ett gäng tonårsneandertalare som inte kunde hålla mun (beror på sommarlovet antar jag).

****

När jag nu såg om filmen så stod det klart för mig att The Dark Knight är en bättre film än Batman Begins, vilket alltså är tvärtom mot vad jag tyckte när jag såg filmerna första gången. The Dark Knight har ett helt annat mörker och en tyngd som inte Begins har. Känslan i filmen är ganska annorlunda och bl a fotot ger en skön Michael Mann-känsla. Heath Ledger bidrar dessutom med en störande karaktär som gör att man funderar lite på hur han egentligen mådde under inspelningen och efteråt. Scenen med pennan som försvinner är briljant.

Här ovan skrev jag att jag tyckte Maggie Gyllenhaal inte var sämre än Holmes i rollen som Rachel Dawes. Hmm, ja, hon kanske inte är sämre men hon passar sämre. Kanske är Gyllenhaal bättre i rollen som åklagare men som helhet så gillar jag Holmes bättre. Kanske beror det på att det var Katie Holmes som var först. Tycker jag nu alltså.

Ibland är filmen uppe på fyran och vänder men i slutändan så räcker det inte till mer än en stark trea den här gången heller. Om jag den här gången ska lyfta fram en skådis (förutom dominanten Ledger) så väljer jag Gary Oldman som polischefen Gordon.

Betyg när jag såg den 2008:

3+/5

Betyg när jag såg den 2012:

3+/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

10 Responses to The Dark Knight

 1. Sofia says:

  Intressant att Jokern slog igenom mer vid omtittiningar för visst är pennscenen briljant 🙂 Men visst, The Dark Knight faller sönder lite för mycket i två olika delar, Nolan har inte riktigt lyckats gjuta ihop Joker- och Two-Face-linjerna.

  • Jojjenito says:

   Jag gillade nog Jokern lika mycket som första gången, men visst Jokern växte vid omtitten. Att jag värderar The Dark Knight högre beror nog mer på att Batman Begins å andra sidan sjönk lite vid en omtitt.

 2. David says:

  Håller med Sofia. Two Face kunde ha dumpats helt. För många soppor för en kock. Vilken röra. Däremot är The Dark Knight överlägset bättre den tråkiga origin-story i ettan.

  • Jojjenito says:

   Som jag skrev tidigare, jag gillar origin stories men håller med TDK är en bättre film. Ja, både Two-Face och Jokern kanske var en för mycket. Egentligen var ju TDK både Two-Face’s origin-story och dödsstory på samma gång. Nja, lite för mycket på en gång.

 3. filmitch says:

  Håller med. Bra film men på tok för lång. Har bara sett den en gång.

 4. Jag har sett den två gånger och båda gångerna gillade jag den, men som du säger är den uppe och nosar på fyran, men det räcker inte hela vägen. Ledger är riktigt bra och gör mycket av filmen. Dent däremot (eller Two-Face) hade jag gärna sett i den tredje filmen istället för att man körde vidare i denna. Och Maggie funkar inte lika bra som Katie.

  • Jojjenito says:

   Hmm, jag tyckte jag såg att du hade en fyra på TDK på Filmtipset, stämmer inte det? Håller med om Dent. Kanske inte att han var med i TDK men det var onödigt att ta kål på honom. Han existerar som Two-Face bara några minuter och sen tjoff så är han borta. Jag tror en anledning till att Maggie inte funkar lika bra som Katie är att det helt enkelt inte är samma skådis.

   • Det stämmer nog bra, den ligger på en svag fyra. Ja, Two-Face borde de helt klart ha väntat med till nästa film. Dent var helt ok att ha med här, men Two-Face ville man ha mer av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: