Batman Begins

Titel: Batman Begins
Regi: Christopher Nolan
År: 2005
IMDb
| Filmtipset

I helgen såg jag The Dark Knight Rises, den tredje filmen i Christopher Nolans Batmantrilogi. Men vi börjar från början med Batman Begins som jag såg och skrev om första gången 2005 när den hade premiär. Min vana otrogen har jag faktiskt sett om den. Jag brukar inte ofta se om filmer men det händer just när det kommer uppföljare i filmserier som jag gillar (t ex Sagan om Ringen-, Alien- och The Matrix-filmerna). Först kommer min gamla text och betyg och sen mina nya tankar och en ny gradering.

****

There’s a new bat in town och det är bara att konstatera att Batman Begins är den bästa Lädderlappenfilmen hittills. Christian Bale är en av de mest intressanta skådisarna just nu och gör oftast bra insatser i bra filmer. Det finns dock undantag, t ex den usla Drakarnas rike (inte för att Bale gör en usel insats precis, men filmen är ett bottennapp enligt mig). Jag var lite förvånande över att det var just Christopher Nolan som regisserade filmen efter filmer som Memento och Insomnia från honom. Men Nolan gör det hela till sin egen film. Det är inte en typisk serietidningsactionfilm utan mer realistisk och med mer fokus på karaktärerna, i det här fallet Bruce Wayne och hur han blev Lädderlappen. Början är därför bra.

Filmen är ett välspelat drama med lagom actioninslag och dessutom med en skådisensemble som inte går av för hackor. Det är ett mycket starkt team som filmskaparna fått ihop. Bale är som bäst när han inte är Lädderlappen. Precis som andra har skrivit så får jag också American Psycho-vibbar då och då. Filmen är alltså som bäst just här när Bale formar sin Lädderlapp och träffar Morgan Freeman första gången och testar diverse pryttlar inklusive den lite annorlunda Batmobilen (varför måste man ligga på mage för att avlossa raketerna?).

Sen blir det tyvärr mot slutet ganska ordinär och tråkig action. Dessutom är det inte speciellt snygga fajtingscener. Som andra påpekat är det för hafsigt och ryckigt och det blir bara en röra av händer och fötter. Man ser inte alls vad som händer. En fälla som alltför många faller i. Det handlar väl om att filmskaparna helt enkelt inte har tid eller lust att fokusera på just detta vilket tyvärr inte ger ett helgjutet intryck. Man kan t ex jämföra med en annan Bale-film, Equilibrium, där just fajtingscenerna är riktigt bra. Det är lite synd att detta inte håller samma klass här men det är väl så att Nolans styrka är thrillergenren och det är denna han ska hålla sig till. Betyget till Läderlappen börjar blir en stark trea.

****

Det som gör att jag är glad att jag såg om Batman Begins är att jag är övertygad om att The Dark Knight Rises blev en bättre bioupplevelse just pga att jag såg om Begins. En hel del av det som händer i Rises återkopplar till händelser i Begins, kanske mer än till det som händer i The Dark Knight.

Den skådis som imponerar mest på mig är kanske lite överraskande Michael Caine som Wayne-familjens buttler Alfred. Caine ger sin betjänt kött och blod. Sen var det även kul att se om Katie Holmes var så dålig att det fanns nån anledning att byta ut henne mot Maggie Gyllenhaal i The Dark Knight. Och mitt svar är nej! Holmes är helt ok och faktum är att hon passar mycket bättre än Gyllenhaal i rollen. Nån som vet exakt varför man bytte ut Holmes? Hoppade hon av själv eller blev hon kickad?

Nu låter det kanske som om jag kommer ge Batman Begins ett högre betyg än när jag såg den 2005, men, nej, det blir inte så. Jag blir inte så engagerad av filmen som jag kanske borde bli. Det är helt ok serietidningsaction med en som vanligt mycket bra Liam Neeson (just det Fiffi!). Just det, sen höll jag på att glömma Morgan Freeman som gör en trivsam insats som Bruce Waynes högra hand i Wayne Enterprises. En stor brist enligt mig är skurken Fågelskrämman (Cillian Murphy) som är fullständigt ointressant och mesig. En annan brist är fånig scener med skurkar som blir livrädda för konstiga ljud trots att Batman i det här läget i filmen inte är känd eller ens visat sig.

Betyg när jag såg den 2005:

3+/5

Betyg när jag såg den 2012:

3/5

PS. Det faktum att människan till ca 60 % består av vatten gjorde att jag tyckte att en viss detalj i filmen kändes lite märklig.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

9 Responses to Batman Begins

 1. Pladd says:

  Det starkaste ryktet gällande Katies avhopp är väl att Cruise ska ha ställt sig på tvären. Det kan vara (och är förmodligen) ett illasinnat rykte, men det är synd. Hon fungerar och känns relativt naturlig.

 2. Sofia says:

  Nu är det ett tag sedan jag såg den sist, men jag håller med om det mesta. En solid trea helt enkelt, även om den var lite mer wow när den kom iom att den kändes så fräsch. Då fattade jag å andra sidan inte alls poängen med Scarecrow, men Murphy har växt lite under omtittarna för min del. Däremot känns inte Holmes det minsta trovärdig som åklagare, hon är alldeles för fast i girl-next-door.

 3. David says:

  ”En stor brist enligt mig är skurken Fågelskrämman (Cillian Murphy) som är fullständigt ointressant och mesig. En annan brist är fånig scener med skurkar som blir livrädda för konstiga ljud trots att Batman i det här läget i filmen inte är känd eller ens visat sig.” Håller helt med. Sedan är Liam Neesons karaktär (även om han är bra) och de där jävla ninjorna inte det minsta trovärdiga. Att Bale är tråkigare och träigare än en ekbräda är det också bara jag som verka tycka.

 4. filmitch says:

  Har inte sett senaste filmen men än så länge är detta bästa filmen i serien. Mycket kan bero på att jag blev så förvånad att det kunde göras så bra. Mina förväntningar var inte de högsta.

 5. Jojjenito says:

  Pladd: Ah, Cruise. Det här var väl han var som mest ”i ropet” och hoppade upp och ner i soffan hos Oprah. Jag har hört att det var filmbolaget själva som inte ville förknippas med Cruise och därför själva valde att inte fortsätta med Holmes (vilket jag måste säga är cyniskt). Ah, kan inte låta bli att tycka att det blev fel med Gyllenhaal.

  Sofia: Haha, kan hålla med om att Holmes kanske inte är klockren som åklagare men jag tycker ändå hon funkade. Det var ju inte så rackarns ofta som hon agerade åklagare. Nja, Murphy funkade inte bättre andra gången.

  David: Jag kan faktiskt hålla med om att Bale är en stel skådis. På nåt konstigt sätt funkar han oftast.

  Filmitch: Nolan införde nåt nytt i Batman, en grym realism som inte fanns förut. När jag som om The Dark Knight så insåg jag att den filmen var bättre.

 6. Har faktiskt för mig att jag endast sett BB en gång och det var när den kom. Lite synd att jag inte hann se om den innan jag såg Rises, men jag kände inte att jag missade något. Gillade BB när jag såg den iaf och håller med om att Katie Holmes funkade bra och var bättre än Maggie i Dark Knight.

  • Jojjenito says:

   Jo, jag tror faktiskt du missade lite genom att inte se om BB. Åtminstone tyckte jag det var bra att jag hade sett om den då TDKR knyter an till mycket i BB. Fast BB i sig kändes lite sämre än när jag såg den första gången när den kom.

   • Det håller jag med om. Blev själv överraskad att TDKR knöt så pass mycket till BB. Men kände inte att jag missade så mycket då jag kom ihåg karaktärerna och så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: