Vicky Cristina Barcelona

Titel: Vicky Cristina Barcelona
Regi: Woody Allen
År: 2008
IMDb
| Filmtipset

Vicky Cristina Barcelona såg jag inte på bio men det var däremot en av de första filmer jag såg på Voddler när tjänsten var i betastadiet 2009.

Woody Allen har uppenbarligen hittat en ny musa i Scarlett Johansson, efter bl a Diane Keaton och Mia Farrow. Johansson har nu varit med i tre av Allens filmer, Match Point och Scoop (som jag inte har sett) och den film som jag just sett. Och däremellan hann Allen med att göra båtthrillern Cassandra’s Dream. Han är en produktiv herre Mr Allen för att ta till en underdrift. I Vicky Cristina Barcelona spelar Johansson den ”farliga” blondinen Cristina som tillsammans med sin mer tillbakadragna brunettkompis Vicky (Rebecca Hall) kommer till Barcelona och låter sig bli förförd av staden och Javier Bardem. (För övrigt är det häpnadsväckande att det faktiskt är samme Bardem som gjorde Chigurh i Coen-mästerverket NCfOM.)

Mjaha, det här var väl en lagom mysig film som var ungefär lika mysig att se. Det puttrar på, och är småroligt hela tiden. Det är en skådespelarnas film, då det är dialogtungt (ganska rolig dialog) och mycket skådespel för pengarna så att säga. Bardem och Cruz är väl möjligen klichéer. Ibland kändes filmens foto reklamfilmsmässigt, som en reklamfilm för Barcelona. Även om skådisarna verkar ha kul så bränner det aldrig riktigt till utan det sjuder bara. Det känns lite som en slice of life-film, speciellt med tanke på första och sista scenen. Vi vet egentligen inte nåt mer om nåt jämfört med vad vi visste när filmen började. Ingen film som gör nåt intryck utan man glömmer den ganska snabbt efter att man har sett den. Men den är underhållande medan man ser den.

3/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

4 Responses to Vicky Cristina Barcelona

 1. Sofia says:

  Jag håller med i att det var en film som aldrig sprakade till, men för mig var den så pass seg att den inte var värd ens en trea. Tyckte det mesta som utspelade sig i relationerna var anmärkningsvärt ointressant.

 2. Pladd says:

  Det här är en av mina Allen-favoriter. Fullpoängare till och med. Stämningen är så stark och underhållningen är så enkel. Det finns en lättsamhet i den här som få regissörer klarar av. Utan att det känns krystat.

  För övrigt var manuset skrivet som en New York-berättelse. Woody hävdar att han inte gjorde något speciellt för att anpassa berättelsen till Barcelona.

 3. svartnoir says:

  Håller med om att den flyter på och är hyfsat underhållande. Det mesta känns dock ganska ointressant och man glömmer lätt filmen. Skådespelarna var dock bra om jag minns rätt och Cruz gör väl en av sina bättre Hollywood-roller. Knappt godkänd för egen del.

 4. Jojjenito says:

  Sofia: Woody på halvfart skulle man kunna säga.

  Pladd: Oj då, det var lite överraskande att du gillar den så mycket. Men jag håller med om den där lättheten. Den återfinns även i Midnight in Paris. Intressant info om manuset.

  svartnoir: Du verkar vara i samma läger som jag och Sofia. Jo, skådisarna är bra och Cruz är bra i sin roll, kanske för att hon är på hemmaplan så att säga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: