Cassandra’s Dream

Titel: Cassandra’s Dream
Regi: Woody Allen
År: 2007
IMDb
| Filmtipset

Efter suveräna Match Point gjorde Woody Allen, i sitt sedvanliga tempo, två filmer till i London. Mellanfilmen, komedin Scoop, har jag inte sett. Cassandra’s Dream såg jag på bio och skrev om när den kom 2007. Gillade jag den lika mycket som Match Point? Nej, inte riktigt.

Jag tycker det är kul och ganska överraskande att Woody Allen har gjort så bra filmer de senaste åren. Ok, då snackar jag främst om Match Point och den film jag just har sett, haha. Men ändå. Cassandra’s Dream påminner en hel del om Match Point. Det är en historia med Hitchcock-känsla. Skillnaden är kanske att i många av Hitchcocks filmer brukar det vara vanliga personer som hamnar i kriminella sammanhang av misstag. I både Match Point och Cassandra’s Dream är det ett medvetet val som (den vanliga) personen gör, om än motvilligt och ångestframkallande. Detta gör det betydligt intressantare som film.

I Cassandra’s Dream är det två bröder, spelade av Ewan McGregor och Colin Farrell, som låter girigheten styra. Mmm, en film som man inte riktigt har koll på. Stora delar är riktigt roliga, trots att det samtidigt är en sorts tragedi. Men att det är en tragedi kan man liksom inte tänka sig i början. Farrell spelar sin roll grymt bra. Hans ångest känns verkligen. McGregors rollfigur är en snajdare som inte känner lika mycket. De två har dock ett bra samspel. Jag förstår inte hur Woody Allen kan hålla på som han gör, och var han hittar sin inspiration? Cassandra’s Dream är spännande, dråplig, tragisk, välspelad. Kanske inte topp-topp-klass men helt klart över medel.

4-/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to Cassandra’s Dream

 1. Henke says:

  Halloj! Är du tillbaka i Sverige? Hur var resan?

  Jag har sett och revyat Cassandra men tyvärr var den ingen dröm för mig…
  http://fripp21.blogspot.com/2010/04/cassandras-dream-2007.html

 2. Pladd says:

  Det var ingen dröm för mig heller. Tyckte den kändes mest trött. Woody på halvfart.

  Gav den ändå 3/5. Thriller-momentet minns jag som ganska vasst.

  • Jojjenito says:

   Just den här gången så räckte Woody på halvfart för mig. Gillade hur filmen utvecklades och hur det blev mer och mer desperat för karaktärerna.

 3. Sofia says:

  Trots att jag inte var överdrivet förtjust i Match Point står den här ändå och väntar i hyllan hemma, ska bli lite spännande att se den. Scoop tyckte jag nästan var bättre än MP, men där förväntade jag mig å andra sidan mycket lite.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: