Road to Perdition (2002)

Tom Hanks som maffia-hitman! Det är inte så ofta man ser. Tom Hanks som kriminell, bara en sån sak. Den enda andra filmen som jag kommer att tänka på så här spontant är bröderna Coens The Ladykillers, och den är ju iiiiiinte bra. Jag tror inte Hanks funkar i den här typen av roller generellt och det är just därför det är så sällan man ser honom i såna roller. Just Road to Perdition verkar dock vara ett undantag om man ska lita på mig. Och det ska man ju! Min preblogg-text om filmen skrevs i juli 2003.

Jag var nyfiken på denna film som var regissören Sam Mendes nya film efter succén med American Beauty. Den handlar om maffiatorpeden Michael Sullivan som tvingas på flykt tillsammans med sin son undan den maffia han jobbar för efter att resten av hans familj mördats (pga diverse anledningar).

Eftersom Tom Hanks, som inte är min favorit, spelade rollen som maffiatorpeden så var jag lite rädd att det skulle bli dåligt. Lite sliskigt kanske. Men Hanks överraskar (mig). Han funkar som hänsynslös mördare fast med känslor förstås, för sin familj och son. Fotot i filmen är helt underbart. En av de snyggaste filmer jag sett på länge. Historien flyter på bra och är spännande fast man på nåt sätt känner på sig hur det ska slut. Filmen heter ju Road to Perdition = väg till undergång/fördärv. Tyler Hoechlin (född ’87) som spelar sonen kan bli nåt stort. Paul Newman är också mycket bra i sin roll som maffiaboss. Det är förresten den irländska maffian det handlar om, om ni undrar. Betyget blir 4/5.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

13 Responses to Road to Perdition (2002)

 1. Även med en överraskande Hanks får jag nog avstå, han har förätit sig på sig själv, tyvärr.

  • Jojjenito says:

   Jag har faktiskt börjat gilla Tom Hanks mer än jag gjorde då när jag såg Road to Perdition. Ett tips på en lite annorlunda Hanks-film är News of the World.

 2. filmitch says:

  Minns denna som bra har dock aldrig sett om filmen den kanske är en sådan där en titts film.

 3. Nina L says:

  Mycket bra film! Paul Newman är grym och jag älskar ju Tom Hanks, vad han än gör men favoritfilmerna med honom hittills är nog Forrest Gump (given, förstås!), Cast Away och så lite otippade News of the World. Blev riktigt positivt överraskad av den sistnämda! 🙂

  • Jojjenito says:

   Jag har nog inte sett Forrest Gump i sin helhet sen den kom. Kanske dags för en omtitt. Men det är nåt med hur Hanks pratar i den filmen som jag har problem med. News of the World var bra!

 4. Sofia says:

  Huh, hade kunnat svära på att jag hade skrivit om denna men tydligen inte… Minns dock att jag inte riktigt tyckte att jag fattade grejen med alla hyllningarna, men Mendes är ju lite lurig på det sättet (vad det verkar för min del iaf). Ffallt slutet var för väntat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: