Whale Rider (2002)

Jag gillar att på filmfestivaler försöka välja olika typer av filmer, från olika länder. Jag tycker variation förnöjer. Just under Stockholm Filmfestival 2003 såg jag smala asiatiska filmer som Bright Future eller Good Bye, Dragon Inn men även en bredare filmer The School of Rock (nu råkade det vara festivalens överraskningsfilm, men ändå) och filmen det handlar om idag, nyzeeländska Whale Rider.

Det här var en riktig familjefilm var och en riktig snyftare också för den delen. Keisha Castle-Hughes som spelar den unga girl power-tjejen är mycket bra. Hon ska tydligen vara med i Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (min kommentar: japp, det var hon och spelar Queen of Naboo). De sista ca 25 minuterna är berörande. Det gick inte att värja sig.

<spoiler>
När Paikea mot slutet ska sjunga och tala och dessutom tillägnar det hela sin farfar, och farfar inte dyker upp, ja, då var det svårt att hålla tårarna borta (och varför skulle man göra det?). Snyft.

Lite löjligt var det när Paikea satte sig upp på valen och liksom sparkade den i sidan ungefär som med en häst för att få igång den. Det hade väl räckt med att hon satt där liksom.
</spoiler>

Hur som helst, jag gillade filmen och det kommer bli en succé (hoppas jag) när den går upp på bio nu i dagarna här i Sverige. Jag har sett reklamen i tunnelbanan. En riktig familjefilm, som sagt. Och en bra sådan. 4-/5.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

4 Responses to Whale Rider (2002)

 1. Tveitt Irgens says:

  Som familjefilm är den rätt bra, ju. Inte det vanliga barnkalaspartajandet. Bra seriöst tema. Fint försök till inblick i Maorikulturen också, det var nog det jag som vuxen uppskattade mest. Och Keisha Castle-Hughes var betydligt bättre i denna än i aptråkiga Stawwass III.

  Niki Caro var så stolt över att ha fått australiensiskan Lisa Gerrard som filmkompositör, men jag blev besviken på musikspåret. Bara långa brummanden typ den sömngångar-”musik” som Hans Zimmer gjort många gånger på senare år. Starkare maoriinslag hade varit bra. Men filmen är ”helt okej” och får genomsnittligt betyg, tycker jag.

  • Jojjenito says:

   Japp, håller med om att det maori-specifika var intressant. Jag tyckte även det fanns universella teman om en familjs förväntningar som funkade riktigt bra, och det kanske var därför det blev så pass högt betyg från mig.

 2. Henke says:

  Såg den på festivalen och gillade den mycket. Fin film. Fyra från mig också.

  https://fripp21.blogspot.com/2012/05/whale-rider-2002.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: