Dream (2008)

Dags att skicka upp en gammal preblogg-text med tillhörande Om visningen-anekdot om en film som jag såg på Stockholm Filmfestival 2008. Det är en film regisserad sydkoreanen Kim Ki-duk. Min preblogg-text om Bi-mong (Dream) skrevs i festivaltider i november 2008. Jag undrar och tvekar över om jag kommer att vilja gå på årets festival? Speciellt med tanke på hur logistiken brukar se ut i vanliga fall. Men saker kan ju hinna ändras fram tills dess. Vem vet?

Jag trodde ett tag att Kim Ki-duk skulle kunna bli en favoritregissör. Jag hade hört mycket gott om Livets hjul och jag hade sett och gillat hyfsat gillat i alla fall Soom (Breath) på Filmfestivalen förra året. Jag hade i och för sig sågat Hwal (The Bow) men det kändes som ett olycksfall i arbetet. Även Järntrean och den mer våldsamma Seom (The Isle) verkade intressanta (jag har dock inte sett dessa än).

Bi-mong handlar om en kille (Jan) och en tjej (Ran) vars liv vävs samman pga att det Jan drömmer blir verklighet för Ran. En klart godkänd början på filmen som har ett upplägg som tilltalar mig. Det är roligt samtidigt som det är mystiskt. Men det leder tyvärr ingen vart. Upprepningar och en handling som rinner ut i sanden är det som följer. Slutet är bitvis snyggt men hade bara funkat fullt ut om filmen som helhet hade varit lika bra. Nu känns filmen inte helt genomarbetad. En svag trea blir det ändå. Bitvis magiskt.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

Om visningen: Jannike Åhlund, fd chef för Göteborgs Filmfestival, som skulle se Phoebe in Wonderland, hade hamnat på fel visning och fick rusa ut när filmen började för att irra in i rätt salong på Saga.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to Dream (2008)

 1. Carl says:

  Blev han någon favorit när du kom ikapp med de stora filmerna? Själv har jag Bi-mong som en av mina fyra favoriter på Letterboxd och min mest lajkade recension är Bin-jip.

  Jag kan hålla med om att filmen inte känns genomarbetad, men ser det mer som en feature än en bugg. Han pumpar in tankar och känslor utan att polera bort taggar och ojämnheter, vilket jag uppskattar. Det känns rätt unikt och älskvärt med en provokatör som bottnar i en buddhistisk världssyn.

  • Jojjenito says:

   Nej, det kan jag väl inte säga. Men då har jag i och för sig bara sett fyra filmer än så länge. Förutom Soom och Bi-mong har jag sett Hwal (den första jag såg, gillade den inte alls) och Bin-jip (klart bäst av dessa, 4/5). Så det återstår en hel del och han är inte avskriven.

   https://jojjenito.com/2017/10/30/the-bow-2005/ (haha, roliga kommentarer här)
   https://jojjenito.com/2019/08/18/jarntrean-2004/

   • Carl says:

    Man kunde trott att jag skulle komma ihåg de där.

    Det är ju inte varje dag man känner sig sugen på en Kim Ki-duk-rökare, så jag har inte tagit mig för att The Bow, Samaritan Girl, Bad Guy eller Breath. Och inte heller någon av de fem filmer som kommit ut efter 2013, eftersom de inte fått någon vettig distribution. Stockholms filmfestival har svikit oss där.

    Livets hjul och The Isle har inslag av djurtortyr som inte är så kul och som han varit lite ångerfull över, men annars är de sevärda. Pieta, Moebius och Time är bara bra. Crocodile och Real Fiction kan du hoppa över.

    Arirang sticker ut lite i och med att det i princip är en vlog med Kim Ki-duk själv där han försöker peppa sig själv att börja göra film igen efter ett missöde under Dream-inspelningen (vilket kan förklara att den blev som den blev). Jag tycker att Arirang är genialisk.

    • Jojjenito says:

     Haha, jag glömmer vad jag skrev förra veckan. 😉

     Filmfestivalen levererade under 00-talet. Jag såg Hwal, Bi-moon och Soom där. Det var en fin tradition.

     Livets hjul, djurtortyr? Hmm, jag hade fått för mig att den bara var ”fin”. Typ som Doften av grön papaya (fast där styckar de kycklingar när jag tänker efter…). The Isle har jag hört om. Nåt med nån metkrok också (är det den filmen?).

     Tack för tipsen. Om jag ger mig på fler av hans filmer så är Samaritan Girl, Livets hjul och de tre du tipsar om som står på listan. Arirang känns som överkurs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: