Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)

Det som började så bra med The Force Awakens och sen fortsatte ännu bättre (och annorlunda) med The Last Jedi. Det var synd att denna Star Wars-trilogi skulle sluta med något av ett ”jaså”. The Rise of Skywalker är på intet sätt en dålig film men diverse saker gör att den inte funkar lika bra som sitt nära syskon The Force Awakens samt sin avlägsna kusin The Last Jedi.

För mig var The Force Awakens en härlig bioupplevelse. Även om jag inte är nåt jättefan av originaltrilogin så var det ändå mysigt att se de gamla hjältarna igen och jag tyckte även nykomlingarna funkade bra. Emo Kylo Ren var en trevlig bekantskap precis som Rey. Jag vet att en del tycker att Kylo är en trulig tonåring som bara broodar. Ja, men jag gillade det! Och relationen mellan Rey och Kylo var en av de viktigaste elementen i både The Force Awakens och The Last Jedi.

Just The Last Jedi såg jag om för ett tag sen och den höll verkligen. Jag gillar den kaxiga tonen som manusförfattaren och regissören Rian Johnson håller under filmen. Till ganska stora delar är det en komisk satir som nästan driver med de tidigare filmerna. Jag fann detta märkvärdigt uppfriskande.

Nu när The Rise of Skywalker kommer så har Disney återgått till det säkra kortet J.J. Abrams från The Force Awakens. Abrams är duktig på reboota klassiska franchises, vilket han visade med Star Trek från 2009. Däremot kanske han är sämre på att föra dem vidare, att bidra med nåt nyskapande. I The Rise of Skywalker blev det mest mellanmjölk blandat med märkligheter.

Spoilers från och med nu.

Jag gillar fortfarande Rey och Kylo. Deras relation är intressant, även om den borde ha fått ett bättre slut. Övriga rollfigurer kommer bort helt. Finn, Poe och Chewbacca minns jag knappt vad de gjorde. Jo, Chewbacca dog men återuppstod efter fem minuter i en fullkomligt meningslös sidohistoria. Detsamma gällde för övrigt C-3PO. Borta! Tillbaka!

Att Abrams ska rätta till saker efter The Last Jedi märks kanske mest när det gäller Rose, dvs Kelly Marie Trans rollfigur. Jag tror hon har en, endast en, replik där hon säger typ ”Jag måste stanna här på basen och läsa rymdskeppsritningar”. Pinsamt faktiskt.

Hela grejen med Kejsaren som var tillbaka kändes bara märklig. För mig var det knappt samma person som från originaltrilogin. Att det visade sig att det var Palpatine som låg bakom det mesta som hade hänt i The Last Jedi, inklusive Snoke, kändes också… märkligt. Ungefär lika märkligt kändes det att Rey tydligen var barnbarn till Palpatine. What? Och sen i slutet i en helt bisarr scen så får Rey frågan om vem hon är. Vad svarar hon? Jo, Rey Skywalker. Återigen: what?

Men. Det är ändå en ganska trevlig äventyrsfilm. Vi bjuds på action, en del fina miljöer, coola skepp och dräkter, en vattenplanet med en kraschad star destroyer (eller om det var en dödsstjärna?) och några schyssta ljussabelfajter.

Jag tror jag nöjer mig så och delar ut en svag trea till The Rise of Skywalker.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)

 1. Sofia says:

  Jag måste tyvärr erkänna att jag fullkomligt lessnat på Rey-Kylo-relationen i höjd med den här filmen. Det kändes som om den bara stod och trampade vatten. De skulle ha hållit lite mer på spänningen i vad deras förhållande egentligen var istället för att mer eller mindre avslöja allt i Force Awakens

 2. Håller med om att J.J. Abrams är/varit bra på att reboota. Tyckte också denna var mest mellanmjölk och hade förväntat mig något bättre efter den lyckade The Force Awakens. Är inne på ditt spår att de skulle plocka fram för många konstigheter och liksom krångla till bakgrunderna. Ganska onödigt faktiskt.

  Håller däremot inte med om att The Last Jedi var bäst i trilogin då den för egen del var svagast. Skulle kanske behöva se om den och denna för att bekräfta det. Har sett om The Force Awakens och tycker den håller fint.

  Som helhet är denna trilogi svagare än originaltrilogin 4-6, men bättre än 1-3 som jag inte alls känner för att se om. Har nog inte sett 1-3 sedan de sågs på bio. De var inte särskilt bra.

  https://moviesnoir.blogspot.com/2015/12/star-wars-the-force-awakens.html
  https://moviesnoir.blogspot.com/2017/12/star-wars-the-last-jedi.html
  https://moviesnoir.blogspot.com/2020/01/star-wars-the-rise-of-skywalker.html

  • Jojjenito says:

   Om jag ska gå på rena betyg så är den senast trilogin bättre än originaltrilogin faktiskt. Bland 4-6 är det bara femman som får mer än 3/5 i betyg.

   Jag gillade som sagt The Last Jedi just för att den var så udda. Jag vet att en hel del tycker precis tvärtom.

 3. filmitch says:

  Minns knappt ett dyft av filmen man anar att den var väl ok. Last Jedi är nog den Star Wars film jag gillar bäst av de elva som gjorts.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: