Star Wars: The Force Awakens (2015)

The Force AwakensI måndagskväll var det äntligen dags att se den mest hajpade filmen på länge. Eller äntligen och äntligen. För mig som inte är galaxens största Star Wars-fan så såg jag fram emot en kul kväll på bio men egentligen inte mer än så.

Det blev en väldigt kul kväll på bio. Dessutom bjöds det efter visningen på en ruggigt god hamburgare med en härlig dipp i form av smarrig chipotleaioli på restaurangen Egon i Mall of Scandinavia.

Japp, Mall of Scandinavia var det alltså som gällde vilket innebar att filmen sågs i IMAX. Fast för min del lutar det mer och mer åt att denna version av IMAX egentligen är LieMAX, även om nu bioduken skulle vara så stor att den uppfyller de minimikrav som finns för att få kallas IMAX. Den är klart mindre än duken i en äkta IMAX-salong som t ex den salong i Montréal där jag såg Mission: Impossible – Ghost Protocol.

Nog om det tekniska. Vad tyckte jag om Star Wars: Episode VII – The Force Awakens (attans vad långa titlar det ska vara nu för tiden)? Jag tyckte mycket om Star Wars: Episode VII – The Force Awakens.

Det jag gillar mest är JJ Abrams känsla för feeling och den stämning han får till. Det är nåt med hur filmen ser ut som jag njuter av. Det har varit likadant i Mission: Impossible III, Star Trek, Star Trek Into Darkness och Super 8. Det är som Michael Bay fast fint och med mänsklighet och värme och utan trams.

I The Force Awakens tycker jag han får till en perfekt känsla. Den påminner om originalfilmerna i och med att det känns äkta, smutsigare, inte lika polerat som i Lucas prequels. Samtidigt har Abrams lagt till sin egen touch tycker jag, vilket för min del lyfter filmen över originalfilmerna. Miljöer, skepp och dräkter är underbara. Bara en sån sak som att vi får härliga, kraschade, övergivna och gigantiska stjärnkryssare på en ökenplanet. Eller den kvinnliga stormtrooper-kaptenen Phasma i sin blankpolerade metalldräkt. Hon tog aldrig av sig sin hjälm. Eller ljussabelfajten i ett skogigt snölandskap.

Men bäst kanske ändå Daisy Ridley är. Hon var nog höjdpunkten för mig. Hon är den skådis Keira Knightley ville vara. Envis, charmig, snäll, HANDlingskraftig, inte HANDfallen. Även hennes kompis John Boyega funkade för mig. En modig fegis med hjärtat på det rätta stället. Oscar Isaac var charmig men var med för lite för att han skulle sätta sig riktigt ordentligt. Samtidigt saknade jag inte honom när han inte var med. Adam Driver tyckte jag var mycket bra. Till skillnad från en viss H.C. från prequelsen så lyckades Driver fånga den där smärtan som uppstår när man famlar mellan den mörka och ljusa sidan.

”Hans hår var korpsvart och hans ögon mörka. Tårarna glänste. En kind blev smekt.”
– Författare: Jojjenito

Uppgörelsen mellan Han Solo och hans son var både vacker och sorglig. När Daisy Ridley senare, efter att det som skedde hade skett, tittade in i ögonen på och kramade om Leia blev det lite dammigt i salongen.

Jag gillade det känslofyllda slutet när Daisy Ridley hade letat upp en person och ville överlämna något. Trots att de två stirrade på varandra farligt länge så att man nästan trodde att det skulle bli ”Frodo i slutet av Sagan om konungens återkomst-varning” så blev det inte det.

Ja, Henke, du har rätt. Det intressanta är karaktärerna och deras relationer – inte nån politik, som Lucas verkade tro i framförallt The Phantom Menace. Det som gör The Force Awakens bra är inte politiska intriger, eller maffiga actionsekvenser med rymdskepp för den delen. Nej, det intressanta är vad som står på spel för karaktärerna och hur dessa karaktärer utvecklas under filmen.

Ett gott betyg till både filmen och publiken vi såg den med är att jag aldrig nånsin under visningen ens noterade nån annan i publiken. Jag var totalt inne i filmen. Det är inte vanligt. Enda gången jag rycktes ut en aning var när en viss person till vänster om mig skrattade lite väl högt då C-3P0 visade sitt gyllene tryne.

Några mindre bra detaljer:

Varför var Max von Sydow ens med när han bara var med i två minuter, om ens det? Han hade väl kunnat spela en gammal sithlord istället.

Domhnall Gleeson? Vad gjorde han i den här filmen? Han har uppenbarligen inte karisman att spela en ond officer i The First Order. (The First Order = typ det nya Rymdiperiet.)

Ja, jag hade hellre sett Max von Sydow som The First Orders ledare än den cgi-figur vi fick nu. Så fort Snoke, som han hette, var med, så sjönk filmen för mig. Han hade passat bättre som svartalv i Thor: The Dark World.

3D:n? Nej, den extra dimensionen gav ingenting men så var ju inte heller filmen inspelad med 3D-kameror utan efterkonverterad.

Jag har fortfarande lite svårt för scener med robotar eller håriga varelser som säger nåt obegripligt och en människa svarar på engelska.

Det förekommer en scen med lustiga figurer och lustig musik på en bar som tagen ur episod 4. Det kändes som en trött blinkning.

Slutord: En mycket bra film som står på egna ben (trots att det förstås i mångt och mycket är en remake av episod 4). Den är två snäpp bättre än prequelsen. Faktum är att jag även upplevde den som bättre än samtliga originalfilmer men då går jag alltså på min bioupplevelse jag hade i måndags, plus att man får ta med i beräkningen att jag inte är lika förtjust i originalfilmerna som många andra.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

Jag såg filmen tillsammans med Henke och Christian och här hittar ni deras tankar om den vaknande kraften.

Fripps filmrevyer
Movies – Noir

Fler som skrivit eller poddat om The Force Awakens:

Voldo
Filmitch
Den perfekta filmen (podd)
Rymdfilm (som även pratar om Star Wars med Roger Wilson i P1)
Fiffis filmtajm
Flmr
BlueRoseCase
Rörliga bilder och tryckta ord

Goth Wars?

Goth Wars?

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

16 Responses to Star Wars: The Force Awakens (2015)

 1. Ja, jag kan inte invända mot något du tar upp egentligen. Det som sticker ut mest som jag inte tog med i min text är Snoke. Vill helst glömma den karaktären då jag inte alls gillade honom. Hade definitivt varit att föredra att ha Max von Sydow i rollen – det hade helt klart gett mer tyngd till de scenerna.

  Som jag var inne på efter filmen så var jag inte direkt nöjd med karaktären Finn. Hade gärna gett Poe mer utrymme istället. Men det kommer förmodligen i nästa film.

  Ingen chans att den når upp till originalet från 1977 (i mitt tycke), men kul att de lyckats så väl.

  Tack för en trevlig och lyckad kväll!

  • Jojjenito says:

   Tack detsamma. En mycket givande kväll, både för huvudet och magen. 🙂

   Ja, Snoke var inte speciellt bra. Ja, jag tror vi kan räkna med mer Poe i episod 8. Jag håller med om att det var lite märkligt att han försvann under en stor del av filmen. Samtidigt förstår jag hur de tänker. De har ju minst två filmer till att leka med och då gäller det att portionera ut saker i lagom portioner.

   Haha, visste väl att du skulle ha invändningar mot att jag sätter The Force Awakens främst. Jag tror det kan ha att göra med att C-3PO är en så stor del av Star Wars (’77).

 2. Henke says:

  Tack Jojje för en skön filmkväll med efterföljande häng…

  Ja det finns mycket att gilla med denna film, i första hand feelingen och karaktärerna. Damn, vilken överraskning detta är egentligen. Jag trodde verkligen inte att det skulle gå att skaka liv i denna gamla ruttna filmserie.

  Jag som du gillade Rey och Kylo Ren. Bra karaktärer och jättebra skådisar. Daisy Ridley var otroligt bra. Vilken bra casting!

  Är det du själv som diktat så vackert om Kylo Ren? Undrade om det var ett citat du klippt in från någonstans (pga den kursiva stilen). Den scenen var ta mig tusan magisk. Är jag blödig nu? Är detta barnsligt? Fuck no, om man tycker så ska man inte se filmen över huvud taget.

  Visningen vi gick på var otroligt bra. Synd att det så sällan sker. Jag hade bett om ursäkt för mitt skratt om jag gjort det för att retas. Nu blev det ett oplanerat, ostoppbart skratt just för att du hade gnällt på 3PO före visningen. Då blev ju den scenen extra rolig. Kunde inte stoppa skrattet! 😀

  Jag ska se om filmen i London och efter det kanske filmen växer än mer för mig. Jag är i alla fall otroligt sugen att se den igen.

  Avslutar med en liten petitess… För att du brukar vara noggrann med sådana saker själv… Om du stör dig på det långa filmnamnet kan du ju börja med att använda filmens rätta, och kortare, namn! Den heter Star Wars: The force awakens. 😉

  • Jojjenito says:

   Det var en mycket trevlig kväll. Hoppas på lika trevligt fast i 70 mm om några veckor. 🙂

   Ja, det är min lilla text där (en haiku nästan?). Jag tyckte uppenbarligen att det fanns nåt poetiskt över Kylo Ren där på bron (utan räcke, wtf?). Jag har läst om de där orden några gånger och jag gillar dem. Tycker de sammanfattar känslan.

   Nej då, ditt skratt var välkommet! 🙂

   Är avis måste jag säga. Hade varit grymt att se den i äkta IMAX.

   Bara bra att du är noggrann även om du har fel denna gång. 😉 Star Wars: Episode VII – The Force Awakens är en officiell titel, den s.k. långa titeln och används bl a på Rotten Tomato. Men Star Wars: The Force Awakens är IMDb-titeln och den ”första” officiella titeln om man säger så. Jag har ändrat till den eftersom jag tycker den är bättre, så tack för tipset. 🙂

 3. filmitch says:

  Så här dan före dan är jag riktigt lat och kopierar in min kommentar som jag skrev hos Henke
  ”Kul att du gillade filmen – jag gillar den som sagt men skillnaden är nog att denna saga inte har en speciell plats i mitt mörka hjärta ;).
  Personligen tyckte jag att det blev för många blinkningar och en viss irritation växte under filmen då jag allteftersom insåg att man mer eller mindre gjort en nyinspelning av filmen från 1977. Det dödade all chans till spänning och jag satt mest och bockade av de obligatoriska scenerna. Som sagt helt ok med bra skådisar och tom en robot jag gillade, BB8. Mao en bättre och rappare nyinspelning av Lucas film från 1977.
  Någon skrev att detta är en nostalgitripp av en nostalgitripp – instämmer till fullo – och därmed lär filmen gå bra och bli älskad då många har nostalgiska minnen av de första filmerna. Hos mig är som sagt denna nostalgi död sedan länge men jag kan förstå känslan man kan få när man ser denna film.
  Bästa scenerna: Den strandade rymdkryssaren, när de som nödlösning tar Millenium Falcon och snöfighten – inget slår snöscener och ljussablar.”

  https://filmitch.wordpress.com/2015/12/20/star-wars-the-force-awakens-2015/

  Passar också på och önskar dig en trevlig jul

  • Jojjenito says:

   God Jul tillbaka!

   Du ger ju ändå filmen 6/10 och gillar den så jag har inte mycket att klaga. För min del är det ungefär så jag känner för originalfilmen från ’77. Den här kändes betydligt fräsigare.

   Håller med om ljussabelfajten i den snöiga skogen. Hur snyggt som helst. Förstod att gillade det strandade skeppet. Du är väl lite förtjust i övergivna miljöer precis som jag?

 4. Voldo says:

  Att Von Sydow medverkade hade jag helt glömt bort, han försvann minsann kvickt. Men Daisy Ridley fick ett fint genombrott här. Han Solos avsked var bra, men jag blev samtidigt lite chockad över det. Hade hoppats och trott att han skulle återförenas med Luke.

  • Jojjenito says:

   Japp, von Sydow försvann snabbare än man hinner säga the power of christ compells you.

   Gillade Han Solos öde måste jag säga. Blev sorgligare och bättre. Vi gillar ju mörker, eller hur? 😉

 5. Fiffi says:

  Dukstorleken på IMAX:en i Solna känns som ungefär hälften så stor som de ”riktiga” IMAX-salongerna jag varit på i London och New York. Känns lite nesligt….varför inte göra det ordentligt om man nu ska göra det?

  Vad gäller filmen blev inte heller jag besviken 🙂

  • Jojjenito says:

   Nej, det är tyvärr så att SF inte satsat fullt ut. Det blev LieMAX istf IMAX. Men, men, förmodligen ändå den bästa biosalongen i Stockholmsområdet.

   Ser fram emot din text en annan (ehe) dag.

 6. Sofia says:

  Intressant, jag har inte tänkt på det tidigare men Abrams är verkligen Bay med känslor. Även jag måste förklara mig nöjd med denna uppföljare. Panoreringen över de kraschade/skrotade rymdskeppen på Jukka (inget lyckat planetnamn i Svedala dock) var väldigt fin och fick mig klart med på färden.

  God rymdjul till dig och bloggen.

 7. Pingback: Star Wars: The Force Awakens (2015) | Rörliga bilder och tryckta ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: