American Psycho (2000)

”Try getting a reservation at Dorsia now, you stupid fucking bastard!”

Mary Harron är en regissör som man inte har hört eller hör så mycket om. År 2000 gjorde hon den relativt uppmärksammade filmatiseringen av American Psycho men efter det försvann hon från filmscenen och har mest sysslat med att regissera tv. Jag undrar om det delvis beror på att hon är kvinna? Det är lite samma sak med exempelvis Patty Jenkins och Debra Granik. Varsin uppmärksammad film (Monster och Winter’s Bone) men sen blev det tyst. Nu är dock bägge dessa tillbaka med Wonder Woman respektive Leave No Trace. Kan man hoppas på en liknande comeback för Harron? Min text om American Psycho skrevs i mars 2004.

Det är kul att det är en kvinnlig regissör, Mary Harron, som ligger bakom den här filmatiseringen av Bret Easton Ellis roman med samma namn, en roman jag faktiskt har läst. Christian ”Bio.nu-älsklingen” Bale (min kommentar: Bio.nu var en filmsida vars forum jag hängde på när det begav sig och alla där gillade Bale) spelar Patrick Bateman, en ångestfylld Wall Street-yuppie som är besatt av att vara rätt. Det gäller kläder, hudlotion, musik, ID-kort, hippa restauranger, ja, allt som är viktigt i livet! Han har en fästmö (Reese Witherspoon) och han gillar att mörda hemlösa, horor, och andra yuppies som är mer rätt än vad han själv är.

Oj oj, jag gillade verkligen typ de första 45 minuterna av den här filmen. Då är det en klar fyra. Det var ju hur roligt som helst att se Bale glida runt i den ytliga världen bland restauranger, kreditkort och Huey Lewis and the News. Helt underbart var ju också när han skulle mörda den där fruktansvärt irriterande Paul Allen (Jared Leto) som hade finare ID-kort än stackars Bateman. Regnrock på, yxa fram, samtidigt som han ingående berättar om musiken som han spelar på sin svindyra stereo. Hehe, underbart. Oj, vad jag skrattade då.

Just dessa ovan nämnda musikrecensioner förekommer även i boken, och då bryts tillfälligt historien för att berätta om Genesis, Whitney Houston eller Huey Lewis. Kul att regissören Harron har integrerat detta på ett ganska smart sätt i filmen.

Mot slutet så spårar tyvärr filmen ur lite tyckte jag, eller snarare så tar den fel spår. När den försöker bli allvarlig (som jag tolkade det) så funkar det inte riktigt eftersom den känts som en absurd komedi fram tills dess. Jag tycker inte filmen lyckas knyta ihop säcken och komma fram till nån riktig poäng. Men den var ändå rolig, underhållande och sevärd.

Bale ser ruskigt vältränad ut (han måste ha gått på strikt diet) och passar perfekt in i rollen som yuppien som desperat vill passa in. Han lyckas perfekt med att gestalta detta genom sitt minspel, ansträngt ibland när han blir irriterad och med ett falskt dollargrin när det måste till. Bravo, Bale! Jag skulle gärna vilja se honom i en roll där han spelar lite mer vanlig, och inte hjärntvättad polis (Equilibrium) eller psykopat som här, för att se om han klarar det. (Min kommentar: ja, har vi fått se det? En normal Bale?!)

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

4 Responses to American Psycho (2000)

 1. Sofia says:

  Vilket sammanträffande, jag har tänkt ganska länge att jag skulle se om den här rullen. Oerhört nyfiken på hur den stått sig, särskilt när man är bekant med slutet. Kan det vara att Harron fick väldigt mycket mer uppmärksamhet än kollegorna du nämner som gjort att hon drog sig tillbaka lite? Iom att Am Psycho inte är en typisk ”kvinno”-film och det ju blev en jäkla massa snack kring att det just var en kvinna som gjorde just den filmen?

  En normal Bale…? 3:10 to Yuma? Annars får man nog leta sig tillbaka till typ mitten/slutet av 90-talet

  • Jojjenito says:

   Kanske du har en poäng där. Fast jag trodde all uppmärksamhet var bra uppmärksamhet, i alla fall i det här fallet. Men jag kan ändå förstå att man ledsnar på att det hela tiden ska påpekas att man är kvinna, och inte främst en regissör.

   Apropå kvinnor i mansdominerande såg jag en dokumentär igår om en kvinnlig kock i Los Angeles. En annan ganska känd manlig kock besökte restaurangen och prisade maten och tyckte det var briljant. Sen fick han höra att det var en kvinna som var head chef och då ändrades tonfallet. ”Åh, vad gulligt det var, det syns verkligen att det är gjort av kvinna”. Den kvinnliga kocken blev rasande.

   3:10 to Yuma har jag inte sett. Och Bales filmer som han gjorde innan American Psycho har jag knappt sett en enda av.

 2. Sofia says:

  Begripligt, jag hade också blivit förbannad. Kockvärlden är väl fortfarande rätt macho? Fruntimmren kan hålla på och pyssla med kallskänkeriet på sin höjd…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: