Winter’s Bone


Titel: Winter’s Bone
Regi: Debra Granik
År: 2010
IMDb
| Filmtipset

Du vill inte hamna i trubbel med de flesta människorna i Winter’s Bone. Filmen utspelas i amerikanska white trash-bushen i Missouri. Den har blivit hyllad i medierna vilket givetvis gjorde att jag blev aningen besviken. Det förekommer dock en hel del briljanta scener, som t ex när Ree (Jennifer Lawrence) söker värvning till armén. Ree är envis och en riktig power girl. Hon har en mamma som är sjuk och för tillfället inte har alla hästar hemma och även två småsyskon att ta hand om. Pappan är en kåkfararare som dock försvunnit efter att ha använt familjens hus som täckning för att bli frisläppt mot borgen. Ree bestämmer sig för att leta upp pappan, var han än är.

Winter’s Bone påminner om en del andra filmer i white trash-ploitation-genren. Jag kom att tänka på t ex Wendy and Lucy eller Ballast där white trasharna i och för sig är svarta. Och sen ska ju Frozen River, som jag inte sett, vara likartad. Jag gillar musiken, gammal country, bluegrass. Plötsligt dök Laura Palmer upp mitt i allt. Först tappade jag liksom fokus på själva filmen och såg bara Laura, en äldre version, framför mig. Sheryl Lee gjord dock en helt ok cameo. Miljöerna är trevligt fula: stökiga gårdsplaner, hundar i kedjor, trucks, rostiga traktorer, ja ni förstår. Som sagt, en del briljanta scener men däremellan går den, eller kanske jag, lite på tomgång.

3+/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

5 Responses to Winter’s Bone

 1. filmitch says:

  Den här ligger på min att se lista risken är att tokhyllningarna sänker den, men bland bloggarna verkar man vara mer sansad 😉

 2. Jojjenito says:

  filmitch: Ja, visst är det lustigt. Då och då kommer det filmer som tokhyllas. Det är som att alla måste gilla dem. Winter's Bone är ett sånt exempel. Det är ingen dålig film alls, det är en sevärd och bra film. Men medias hyllningarkänns inte riktigt motiverade, men iofs om nu en recensent nu tokgillar den så måste ju han/hon också tokhylla den. 🙂

 3. Pingback: Winter’s Bone (2010) | Addepladdes filmblogg

 4. Sofia says:

  Återigen kanske ett utslag av det här med förväntningar? Jag såg den ju så pass långt efter att jag inte hade en massa hyllningar på näthinnan. Var snarare beredd på att bli sedvanligt besviken på WT-filmer

  • Jojjenito says:

   Ja, jag är ju lite inne på att den blev hyllad och då blir man ju ofta lite besviken.

   ”…sedvanligt besviken på WT”? Whåååt, det som är så trevligt. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: