The Town

Titel: The Town

Regi: Ben Affleck
År: 2010

För mig kändes det här som en Heat-light. I Heat så förlät jag macho-handlingen och den egentligen banala historien pga en tyngd, en känsla, en stämning som Mann är bra på att skapa. Här är det Ben Affleck som står bakom i princip samma historia. Vi har en man som vill lämna det kriminella bakom sig, men bara måste göra en grej till. Vi har hans trigger-happy kompis som gör onödiga saker under rånen, som inte kan vara lugn. Vi har tjejen som passivt väntar på den godhjärtade brottslingen och hjälten som spelas av regissören Ben Affleck själv.

Alla skådisar gör bra insatser inklusive Affleck. Han är inte riktigt lika dålig som sitt rykte, även om han är stel, t ex när han ska berätta för sin tjej om hur mamman lämnade familjen. Mmm, nej just där blev det lite väl stelt kanske.

Historien känns ologisk. Varför tog de med sig tjejen, ett idiotiskt drag som aldrig förklarades, men det kanske bara var ett idiotiskt drag, helt enkelt. Hmm, nu när jag tänker efter så var det möjligen i förebyggande syfte i fall de skulle bli jagade av polisen för att på så sätt ha en fördel.

Nä, jag vet inte, det hela kändes lite krystat. Jag tyckte aldrig historien blev riktigt spännande. Ibland var den rentav töntig. Det fanns för många klichéer. T ex greppet med att det efter en explosion i princip är tyst förutom ett pipande ljud… och sen ka-boom så kickar vi på ljudet igen. Det brukar förekomma ofta i krigsfilmer t ex. Det gjordes väl bäst i mästerverket Gå och se.

I slutet av The Town undrade jag dessutom vad polisen höll på med egentligen? En armé av poliser mot tre fyra tjuvar. Hmmm. Och så är ju slutet i Heat betydligt bättre. En bra sak i filmen var nunnemaskerna.

2+/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to The Town

 1. filmitch says:

  Jag var lite frikostigare i mitt betyg men filmen försöker vara lite mer seriös än vad den egentligen är vilket blir lite störande. Bankrånescenerna är bra.

 2. Jojjenito says:

  filmitch: Ja, den kändes nästan lite pretentiös. Håller med om bankrånescenerna; de var bra. Hoppar över och läser din recension.

 3. Plox says:

  Men miljöerna då! Var ju en otroligt skön Boston-feeling över hela altet. Gillade den skarpt och slutet satt som en handske! Pretentiöst – pfft. 🙂

 4. Jojjenito says:

  Plox: Hehe, eftersom jag vet att du gillade The Town så misstänkte jag att du skulle komma med en kommentar här för eller senare. 😉 Mja, väldigt mycket var bra med The Town MEN jag kunde av nån anledning inte ta filmen riktigt på allvar. Lite märkligt eftersom jag verkligen gillade Gone Baby Gone med samma sköna skitiga Boston-känsla över sig. Hmm, slutet minns jag knappt… jo just det apelsinstaten… nja inget speciellt. Sorry. 😉 En annan dag hade det säkert blivit åtminstone en trea men nu var det nåt som gick fel under visningen och blev liksom anti till filmen.

 5. f i f f i says:

  En film som kan få en anti-Affleck-anhängare som jag att svänga 180 grader MÅSTE få bra betyg. Måste.En solklar fyra! Alltså nu snackar vi klarblå himmel, 23 graqder varmt och alldeles perfekt luftfuktighet, SÅ solklar!

 6. Jojjenito says:

  fiffi: Japp, det kan jag hålla med om. 😉 Fast du har nu inte helt plötsligt börjat gilla Affleck-bröderna rent generellt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: