X-Men (2000)

X-MenYtterligare en ny X-Men är ju aktuell just nu och eftersom jag gillar just den här serien serietidningsfilmer var det ganska givet att jag skulle gå och se den på bio. Innan jag skriver om vad jag tyckte om den så tänkte jag dock slänga upp några gamla preblogg-recensioner av de första X-Men-filmerna från början av 2000-talet. Först ut ett kort omdöme om X-Men från år 2000. Den kortkorta texten skrevs i maj 2003.

Jag har inte sett X2 än men som en liten förberedelse kollade jag in ettan X-Men igen. Jag tycker X-Men har en perfekt blandning av action, humor och mystik. Jag gillar verkligen idén med att alla mutanter har en speciell unik egenskap (laserögon, meteorolog med rätt att ändra vädret, telepati, telekinesi, eldgörare, isgörare, energiutkyssare, genomväggåare, supermagnet). Det som är lite intressant (och möjligen blir mer uttalat i tvåan) är att skurken Magnetos synsätt kanske inte är helt fel, även om hans sätt att lösa ”mutantproblemet” är lite väl drastiskt. Professor Xavier vill ju att mutanterna ska integreras i samhället och lära sig att undertrycka/kontrollera sina särdrag. Magneto tänker lite annorlunda. Nåväl, en riktigt underhållande film är X-Men i alla fall och det kändes helt rätt att avnjuta på den nya 32” bredbildsteven (ja, det här var ett tag sen…).

betyg_hel betyg_hel betyg_hel betyg_hel betyg_tomsep

Quiz: Namnge mutanterna som jag beskriver inom parentesen.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

10 Responses to X-Men (2000)

 1. Sofia says:

  Nu var det ett tag sedan jag såg den, men jag gillar verkligen denna första film. Dock inte lika mycket som tvåan, men det är en bra uppstart.

 2. Steffo says:

  Cyclops, Storm, Jean Grey, Xavier, Pyro, Iceman, Rouge, Kitty Pryde, Magneto ? (och nej jag lovar…jag försökte helt ur minnet…inget IMDb…) 🙂

  • Jojjenito says:

   Bra jobbat! 🙂 Fast Jean Grey och Xavier ska väl byta plats om man ska vara petig. Grey är ju både telepat och har förmågan att röra saker med tanken. Xavier är bara telepat, i alla fall vad jag vet. 😉

   • Steffo says:

    Just det! Så är det nog! Har alltid haft lite oklar koll på just Jean Grey och professorns skills/likheter/olikheter. 🙂

    OCH, just ettan här gillar jag , nr 2 också..men trean…njaa…utdragen och rätt seg… (japp, såg om de tre ”första” för bara drygt en vecka sen….)

    • Jojjenito says:

     Ja, i både den första och andra filmen så är det ju lite oklart vad Jean Rey egentligen har för färdigheter. Lite telepati och lite telekinesi men inga större krafter. Det ändras ju i slutet av tvåan och framförallt i trean… och även i Apocalypse.

 3. Henke says:

  Jag såg de tidiga filmerna inför X-Men: First class. Jag tyckte att filmen var bra gjord och på blu-ray var filmen spektakulär. Men jag blev inte engagerad i karaktärerna vilket drog ner något. Dessutom saknade jag värme i filmen Jag gav första filmen 2/5.

  http://fripp21.blogspot.se/2011/06/x-men-2000.html

 4. filmitch says:

  Jodå en bra start på serien. Lite skakigt här o där men på det stora en bra film.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: