The Fast and the Furious: Tokyo Drift

Eh, what? Are we making a movie?

Eh, what? Are we making a movie?

Titel: The Fast and the Furious: Tokyo Drift
Regissör: Justin Lin
År: 2006
IMDb
| Filmtipset

Har ni sett Billy Bob Thornton-regisserade Sling Blade? Om ni har det, som jag har, så vet ni att en ung liten kille har en av huvudrollerna. Det var en ung liten kille som pratade med en sån där släpande sydstatsamerikanska som ibland är tilltalande (kanske när barn pratar så), ibland mest jobbig. Lucas Black hette den unga skådespelartalangen. Jag gillade Sling Blade mycket, och jag gillade Lucas Black som spelade med en sån där stolt, vrång envishet som bara barn kan ha på film.

Jag gillar inte Lucas Black nåt mer.

I den tredje installationen av The Fast and the Furious lyser både Paul Walker och Vin Diesel (nästan) med sin frånvaro. Istället lyser dumhet i kubik med sin närvaro. Lucas Black lyser med sin stelhet och en skådespelartalang som hämtad från en misslyckad audition. Black har vuxit upp men hans talang har inte växt med honom, snarare tvärtom. Black spelar Sean, en street racing-slyngel på drift som skickas till Tokyo av sin mamma för att där bo med sin pappa – och sköta sig. Det ska väl gå bra. Det finns ju ingen street racing i Tokyo. Eller hur var det nu?

Nej, nej, nej, nej. Inledning är patetisk. Jag tänker att jag har hamnat i ett stereotyp-helvete med jocks och cheerleaders vart jag än tittar. Jag vet inte varför men det funkar betydligt sämre när det är ungdomar det handlar om. Kanske är det skådisarna som inte klarar av att axla sina stereotyper riktigt och då blir det bara fånigt. Eller så gillar jag inte high school-filmer. När Sean kommer till Tokyo blir det aningen mer uthärdligt. Men bara aningen; vi får ju träffa vår tredje rappare-gone-skådis: Lil’ Bow Wow! Ho, oh, nej, sluta nu. Allt är förlåtet Ja Rule, kom tillbaka.

Sung KangHamnar Sean i trubbel? Får han ihop det med gangsterkillens flickvän? Ska han rejsa mot gangsterkillen? Är han i början dålig på den japanska driftingstilen? Blir han tränad av nån som kan? Blir han sakta bättre? Är det Karate Kid 2 fast med bilar? Svar ja på alla frågor.

Filmen är en klassisk ”fisk på torra land”-historia. Sean lallar omkring i Tokyo, på nya skolan eller i parkeringsgarage och försöker vara cool. Det skulle kanske kunna funka men tyvärr finns inga stakes. Skurken är blek. Han kallas D.K. (Drift King) och görs av en skådis (Brian Tee) som är sämre än både Bow Wow och Lucas Black tillsammans. Stelheten personifierad. Seans romans känns bara krystad och hans tjej har egentligen inte nån funktion. Vid ett tillfälle driftar hon lite men bara på skoj tillsammans med Sean i bilen.

Den enda ljuspunkten, och den får man leta efter med lykta (fast vänta, då syns den ju bara sämre…) är rollfiguren ”Han” spelad av coole Sung Kang. ”Han” har jag lärt mig gilla mer och mer i de senare filmerna. Här var han bra men ändå inte nåt speciellt och han kunde definitivt inte rädda filmen från krasch.

Nej, det är helt enkelt en urtråkig film och när Vin dyker upp i en cameo är det bara fånigt.

tire
PS. Ni som kan er The Fast and the Furious vet att Tokyo Drift faktiskt utspelas sist av alla hittills gjorda filmer, sexan inkluderad. Mer om detta senare i temat.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

10 Responses to The Fast and the Furious: Tokyo Drift

 1. Steffo says:

  Gött tema!
  Liksom Sofias läser jag ditt med stort intresse, Hittills ligger vi lika i tyckandet!

  Det är faktisk ändå svårt att inte gilla hela franschisen lite sådär.
  Ja utom den här delen då. Den önskar man ogjord. 😉

  • Jojjenito says:

   Trevligt. Ja men visst är det en franchise som man inte kan låta bli att gilla trots att filmerna i sig inte får toppbetyg. Tror det funkar lite på samma sätt som när man ser en tv-serie. Man bilr liksom kompis med karaktärerna, lär känna dem och deras olika drag. Vid varje callback så kan man nicka och skratta lite grann.

   Fast problemet med Tokyo Drift är att det är helt nya (urtråkiga) karaktärer. Well, förutom Han då, men han var i alla fall ny.

 2. Fiffi says:

  Vid trean hade jag gett upp men jag fortsätter läsa med nöje 🙂

  • Jojjenito says:

   Haha, ja, det har ju varit downhill hittills men jag kan säga så här: Tokyo Drift är den film då man når den absoluta botten. Från och med nu bär det faktiskt bara uppåt! 🙂

 3. Sofia says:

  Och här var då tydligen (den första) vattendelaren. Jag måste ha blivit indoktrinerad av Joel, för jag tyckte ändå att den var lite underhållande i all sin stereotypiska tonårsstandard.

 4. filmitch says:

  Läser med intresse och stigande fasa 😉 Men som sagt väntar på nr sju och Statham om jag lagom till den filmer läser dina och Sofias inlägg så slipper jag se övriga delarna 🙂

 5. Pladd says:

  Du har rätt om det mesta, men fann den ändå liiiite underhållande. Lite gullig. Tvåa. Halvöverens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: