The Help

The HelpTitel: The Help (Niceville)
Regi: Tate Taylor
År: 2011
IMDb
| Filmtipset

The Help kom ut som bok 2009 så man måste säga att det var ganska snabbt marscherat att få fram en film redan två år senare. Det hela utspelar sig i amerikanska södern i början av 1960-talet och rasismen är mer eller mindre öppen. Men det kokar under ytan bland de svarta hembiträdena. Det är just från ett engelskt ord för hembiträde som titeln ”the help” kommer ifrån. Här hittar vi även den självständiga unga tjejen Eugenia ”Skeeter” (Emma Stone) med skinn på näsan som skaffat sig en utbildning istället för en man och som vill bli författare. När Skeeter skriver en bok om hembiträdenas situation ställs allt på sin spets. De vita unga hemmafruarna ser inte med blida ögon på Skeeter eller på svarta hembiträden som vill behandlas mänskligt.

Ja, det här var en riktig Oscarsfilm där allt skruvas till några varv extra. Bryce Dallas Howards karaktär är nästan en karikatyr av karikatyren. Så överdriven är hon som Hilly Holbrook som anser att svarta ska ha separata toaletter (de bär ju på andra sjukdomar än vanligt folk!). Hon kallar det hela för Home Help Sanitation Initiative. Well, well, det fanns kanske den här typen av personer men kontrasterat mot den öppna rätt tänkande Skeeter så blir det nästan för mycket. Hela historien påminner lite om tv-serien Lilly Harpers dröm (I’ll Fly Away) om nån minns den.

Filmen är fylld med stereotyper och för mig blir det nästan för mycket och roligt istället för nåt annat. Men det var kul och annorlunda med en film fylld med kvinnoroller där männen spelar andrafiolen för att inte säga tredjefiolen. Jag gillar filmen. Den är snygg, dramatisk och välspelad. Tyvärr förstör slutlåten kring eftertexterna en hel del. Sentimental dynga. Och förresten, jag har hört en del klaga på den svenska titeln Niceville (som boken heter på svenska) men jag tycker den är helt ok. The Help är lite svårt att förstå direkt och Niceville hette ju faktiskt boken som Skeeter skriver om jag minns rätt.

3+/5

PS. Lika som bär: Emma Stone och Michelle Monaghan… och det här är förmodligen ensam om men Michael Jackson platsar här också. Det är nåt med Stones utseende som gör att jag alltid tänker på The King of Pop.

EmmaMichelleMichael

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

4 Responses to The Help

 1. Tyckte också The Help funkade ganska bra och betyget blev +3/5 även från min sida. Håller med om att det nästan blev för mycket på sina håll.

  Lite kul att du inte nämner Viola Davis, Octavia Spencer eller Jessica Chastain, som ju alla blev Oscarsnominerade för sina roller. Viola Davis var ju lite av favorit till att vinna, men jag blev glad att så inte blev fallet. Octavia Spencer däremot var helt klart värd sin Oscar.

  Kul och lite annorlunda med så många starka kvinnoroller i en och samma film. Noterade också att männen var ”nowhere to be found”, haha. Brukar vara skönt när det är det omvända (typ The Thing (1982), originalet), men detta funkade också.

  • Jojjenito says:

   Precis, männen lyste med sin frånvaro och det var uppfriskande och filmens framgång visar att det funkar med ett sånt upplägg. Jag hoppas på nåt sätt att det kan bidra till att kvinnor får bättre roller i framtiden.

   Haha, ja, så många andra har skrivit om Spencer och Davis så jag tyckte inte jag behövde det. För mig var det Bryce Dallas Howards karaktär som stack ut mest. 😉

 2. Sofia says:

  Även om det är en stereotyp roll får jag väl erkänna att BDH ändå har mer bett än jag förväntar mig från henne. Alltid något 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: