Super 8

Super 8Titel: Super 8
Regi: J.J. Abrams
År: 2011
IMDb
| Filmtipset

En grupp ungar i en småstad i USA bestämmer sig för att spela in en zombiefilm med en Super 8-kamera. Det här utspelas 1979 så det används inget digital junk. För att få till en dramatisk autentisk känsla väljer ”regissören” Charles (Riley Griffiths) att låta sina stjärnor, däribland Alice (Elle Fanning), agera på en övergiven perrong precis när ett tåg kör förbi. Ja, dramatiskt blir det då barnen blir vittne till världens tågkrasch. Och de har fångat allt på film. En film som det visar sig att militären är intresserad av. Vad för nåt var det som transporterades på tåget egentligen?

Apropå stjärnor, Elle Fanning är fanimej underbar i filmen och spelar skjortan av sina medspelare. Riktigt roligt ibland.

Oj, oj, nostalgifaktorn i den här filmen är hög. Super 8 fullkomligt stinker av nostalgi och en längtan till mer oskuldsfulla tider. Grejen är att det funkar, i alla fall för mig. I en ganska stor del av filmen händer egentligen inte så mycket, i alla fall inte den vanliga typen av actionhändelser men det är supermysigt och charmigt. Jag kommer att tänka på Stephen King-böcker som It eller Kingfilmatiseringen Stand By Me. Steven Spielberg, som producerat filmen, är en självklar inspiration med filmer som E.T. och Närkontakt av tredje graden.

Jag har läst att en del klagar lite på slutet då ”monstret” på sedvanligt vis ska visas och att filmen då tappar och blir fånig eller ospännande. Mm, ja, lite tappar filmen kanske men eftersom jag gillade så stora delar av den så kan jag inte låta bli att ge filmen ett högt betyg. Det är en supermysig rulle helt enkelt. Det är nåt med hur barn skapar sin egen hemliga värld som bara suger in mig. Barnens färdiga zombiefilm får vi förresten se under eftertexterna som en trevlig bonus.

4-/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

14 Responses to Super 8

 1. Henke says:

  Det känns som att du redan skrivit om denna förut?

 2. Sofia says:

  Mja, mer ogin blev nog jag av slutet. Tyckte filmen då tappade alldeles för mycket i stämning och bara blev smörig. Men innan dess var den riktigt fin! Hade nästan kunnat platsa i omstartstemat för sin Spielberg-känsla

  • Jojjenito says:

   Mycket fin var den och det var det som överskuggade allt för mig så det blev ett högt betyg (ett betyg som jag ber alla notera som ”gnäller” på att jag ger låga betyg ;))

   Jag fick faktiskt mer av King-känsla än Spielberg-dito.

 3. filmitch says:

  Första halvan var mycket bra sedan tröttnade jag och lämnade sonen ensam kvar i tv-soffan. M.a.o en halvbra film 😉

 4. Henke says:

  Elle Fanning är otroligt bra. Filmen bara 4/5.

  • Jojjenito says:

   4/5 är ju inte så illa pinkat det heller. Bästa scenen är nog när de är vid perrongen och repeterar scenen och Elle får alla att tappa hakan. Och sen kommer ju tåget och då blev det en helt annan känsla i scenen när de står och skriker istället, haha.

 5. Det hela börjar klart lovande, men tappar när militären är inblandad samt sista halvtimmen. Blev ganska besviken till slut och betyget till Super 8 blev inte mer än 2/5, tyvärr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: