Tenet (2020)

Jag såg inte Tenet på bio vilket nog var synd då jag speciellt under inledningens actionsekvenser förmodligen hade dragits in i filmen på ett helt annat sätt.

Det förekommer tidigt en märklig sekvens som skvallrar om att nåt är fel i filmens värld. En kula åker baklänges, ut ur en kulhål och träffar John David Washingtons motståndare. Huh?! Förvirring! Är det som vanligt så att Christopher Nolan leker med tiden?

20 minuter senare: inte så mycket förvirring. Det är alltså prylar, saker, som är tidsinverterade. Solklart! Då väntar vi bara på nästa steg, nästa ”objekt” att tidsinvertera. Hmm, vad kan det vara månntro?

Det var riktigt härligt med riktig action, riktiga inspelningsplatser, riktiga fajter. På riktigt. Och så är ju alltid köksfajter trevliga också.

Hur lång är Elizabeth Debicki egentligen? Lång, gissar jag på.

Notis: John David Washington går som en hallick med ett speciellt flyt, ungefär som sin far som pimp i Malcolm X.

Jag vet inte om filmen funkar fullt ut. Några av actionsekvenserna, speciellt mot slutet, blev för komplicerade och det kändes kliniskt. Jag kände även att jag inte var speciellt sugen att ta reda på hur allt hängde ihop genom att titta på ”Tenet Explained”-videor på YouTube. Well, jag är i och för sig aldrig sugen på att titta på Explained-videor på YouTube. Men om jag hade varit det så hade jag inte tittat på några om Tenet.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helsep

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

6 Responses to Tenet (2020)

 1. Henke says:

  Hej Johan. Jag har sett TeNeT och jag var blown away av spektaklet. Såg filmen på IMAX. Men jag håller med om din kritik till stor del också. Nolan har gjort en tekniskt fantastisk film som tyvärr känns kall. Men jag gillar också sci-fi aspekterna i handlingen. Allt som allt hade jag mina synpunkter på filmen men gav den en fyra för spektaklets skull…

  Mina funderingar:
  https://fripp21.blogspot.com/2020/09/tenet-2020.html

 2. Sofia says:

  Hade turen att få se spektaklet på biograf och så länge historien kittlar hjärnan på rätt sätt har jag inte så stora problem med kliniskhet tror jag. Tyckte mycket om Tenet, både själva idén, utförandet och musiken. Men slutet var kanske lite väl väntat

  • Jojjenito says:

   Mm, ja, är inte t ex Ex Machina ganska klinisk. Och den älskade jag ju. Så det kanske är ett orättvist omdöme om jag menar det som nåt negativt. Kallt, kliniskt. Varmt, organiskt. Ja, vad är bra och dåligt egentligen? Det beror ju på vad man menar med ordet och vad man gillar.

   • Sofia says:

    Ex Machina var väl rätt klinisk i sin framställning, men handlade om mänsklighet. Det kanske är det som gör skillnaden? Tenet är mer av ett elaborerat tankeexperimet, lek med tidsuppfattning och så

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: