Allt börjar idag (1999)

Idag blir det franskt i regi av Bertrand Tavernier. Hmm, ”Tavernier” tänker jag när jag ser namnet. Har inte han en bror som han tillsammans med bildar ett känt filmmakarpar? Efter lite googlande visade det sig att jag var i fel land. Det var de italienska bröderna Paolo och Vittorio Taviani som dök upp mitt huvud. Deras snarlika efternamn lurade mig. Min text om Ça commence aujourd’hui i skrevs i januari 2006.

Allt börjar idag är ett franskt socialrealistiskt drama i regi av Bertrand Tavernier som handlar om dagisverksamheten i en fattig stad i Frankrike. Ho! Kan det blir mer olikt en film som King Kong, eller vad? Vi möter den engagerade men allt mer förtvivlade dagisläraren Daniel. Allt fler av barnen far illa när fattiga och knarkande föräldrar inte orkar ta hand om, eller misshandlar, sina söner och döttrar. Daniel märker det på barnen på dagiset. Han gör sitt bästa men tycker inte han får stöd från myndigheterna. Och är det verkligen hans ansvar att ta hand om barnen bara för att föräldrarna inte gör det?

Egentligen är det en ganska vanlig och lite tråkig fransk film. Förutom Daniels liv på dagiset får vi också ta del av diverse av hans familjeproblem i form av en styvson som inte gillar honom och en pappa som är sjuk. Filmen är välspelad och alla roller känns helt äkta. Det kändes som att många var amatörer som bara spelade sig själva, vilket är ett gott betyg. Bitvis kunde det bli lite pretto när huvudpersonen i form av en voice over läser poesi. Handlingen blandas då och då upp med vackra och melankoliska bilder av den franska landsbygden. Lite prettovarning här också men det var vackert och bröt av mot det vardagliga och funkade därför. Mot slutet blir det lite gripande och även lite hoppfullt. Betyget blir en svag trea.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

2 Responses to Allt börjar idag (1999)

  1. Har nog sett en amerikansk remake på denna, men borde nog sett originalet istället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: