The Spanish Prisoner (1997)

Det känns som att postern försöker antyda att filmen är en pusseldeckare

David Mamet, vad har vi på honom? Nja, han är nog ingen personlig favorit i alla fall. Däremot har han ju skrivit mängder med manus till både teaterscenen och den vita duken. Enligt IMDb bygger hela 46 filmer på hans manus. Varför är han inte nån personlig favorit? Mm, som regissör har det nog att göra med den där nollställda stilen som han vill att hans skådisar ska agera med. Min preblogg-text om The Spanish Prisoner skrevs i december 2003.

David Mamet har skrivit manus till mängder av filmer: The Postman Always Rings Twice och The Untouchables bl a (min kommentar: hallå! Glengarry Glen Ross!). Konspirationen, som Czech (min kommentar: a.k.a. Movies – Noir) tipsat om tidigare, har han både skrivit och regisserat. Den handlar om forskaren Joe (Campbell Scott) som precis har gjort ett genombrott i sin forskning och företaget han jobbar på kan tjäna miljoner. Joe själv vill också få ut nåt av det hela och litar inte riktigt på sina chefer. Till synes av en slump träffar han Jimmy, oväntat gestaltad av Steve Martin, som vill hjälpa Joe att få ut de pengar han förtjänat. Men… för att citera Di Leva: vem ska jag tro på tro på tro på när tro på när allt är så här?

Det finns en Hitchcock-känsla i filmen får jag nog lov att säga. Oskyldig snubbe blir indraget i nåt mystiskt och man vet inte riktigt vad som pågår, det känner vi igen. Det betyder inte att det är dåligt alls (min kommentar: haha, nej, varför skulle det göra det?!). Manuset är väldigt genomtänkt. Små detaljer som händer i början av filmen får betydelse och man förstår vad som har hänt och varför.

Skådisarna känns träiga precis som Czech skrev på Filmtipset (min kommentar: saknar fina gamla Filmtipset; Letterboxd är inte alls samma sak). Om det var meningen eller ej (att skådisarna är träiga) spelar egentligen ingen roll (för mig). Det är ju vad man upplever själv som är det viktiga. Träigheten verkar vettig när det gäller vissa av rollerna, de som senare visar sig vara bedragare. En sån person som verkar oskyldig och lite tråkig tror man ju inte kan vara bedragare. När det gäller huvudpersonen Joe så hade jag gärna sett lite mer känslor. Det blev lite tråkig som det var nu. Då och då tänkte jag på David Finchers The Game som ju kom samma år och som i mitt tycke är bra mycket bättre. Där känner man verkligen Michael Douglas förvirring och desperation. Här kommer den inte fram lika bra. Men, men, filmen är sevärd om än lite torr för min smak. 3/5 (min kommentar: oj, där var jag snäll!).

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

7 Responses to The Spanish Prisoner (1997)

 1. Carl says:

  Roligt att den här dök upp dagarna efter jag såg filmen. David Mamet känns som ett namn som dyker upp hela tiden, men det här kan ha varit den första filmen jag sett som han regisserat. Han verkar onekligen ha sina brister, men det är något nostalgiskt älskvärt med en konspirationsthriller från 90-talet med folk som Steve Martin, Ben Gazzara och Ricky Jay. Det är lite John Grisham över det hela (även om The Game känns som en mycket träffande och osmickrande jämförelse), men mer teatralt skrivet.

  • Jojjenito says:

   Hehe, ja, det var en lustig slump. The Game är som sagt klart bättre i mina ögon. Mamet känns för torr för mig. När han själv regisserar sina manus så är skådisarna som robotar. Inte min kopp med te.

 2. Henke says:

  Lustigt hur hjärnan kopplar fel ibland. Såg titeln lite flyktigt (uppenbarligen!) och saknade därmed ganska så fort både patienten och engelsmannen. Men detta var ju något helt annat! Jaja, jag har inte sett någon av de två filmerna så jag hoppas jag blir förlåten… Men vänta nu, den typen av misstag blir man väl aldrig förlåten för? 🙂

 3. Sofia says:

  Campbell Scott! Han var ju på g under 90-talet men verkar ganska tidigt ha förflyttat sig mer mot TV-världen. Man blir ju lite nyfiken på varför. Ytterligare en Mamet-produkt icke att förglömma är den trevliga State and Main

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: