The Searchers (1956)

Tidigare i veckan skrev jag om västern-rullen News of the World och jag drog en uppenbar parallell till John Ford-filmen The Searchers (eller Förföljaren på svenska). Som Henke påpekade i en kommentar så hänger de bägge filmerna samman tematiskt men inte när det gäller den direkta handlingen. Men att dra den parallellen var ofrånkomligt. När jag nu läser igenom min korta preblogg-text om The Searchers, som skrevs i augusti 2003, så blir jag nästan chockad över hur mycket jag ogillade filmen. Jag menar, man måste ju ta hänsyn till vilken tidsera filmen gjordes i. Eller hur? Att fokusera på fördomar, rasism och förlegad kvinnosyn gör ju att man inte ser filmens verkliga kärna, vad den egentligen handlar om? Ska man verkligen underkänna en film på såna grunder? Oklart.

Jag har sett Förföljaren (The Searchers, 1956) regisserad av John Ford med John Wayne i huvudrollen som indianhataren Ethan som är på jakt efter det indiangäng som dödat hans familj (bror med fru och barn) och tillfångatagit en systerdotter.

Jag orkar inte berätta mer om handlingen för faktum är att jag tyckte det här var en rent ut sagt usel film. För det första tycker jag skådisarna (t.o.m. John Wayne) mest hör hemma i nån buskisrevy med Stefan & Krister (*kräk*). För det andra är den full med fördomar, rasism och förlegad kvinnosyn så att det blir jobbigt. Nån förklaring till varför indianerna gjort som de gjort ges inte. De är bara vildar och framställs inte som riktiga människor. De har i princip inga repliker överhuvudtaget.

Kvinnorna gör ingenting i filmen, förutom att bli tillfångatagna, duka bordet, bjuda på kaffe, läsa brev, eller stå utanför dörren på ranchen för att antingen ta farväl eller välkomna sina stora starka cowboysare. För det sista och det viktigast när det gäller betyget som filmen får: den är helt och absolut ospännande. Betyget blir alltså 1+/5. Pluset är för Natalie Wood, som den kidnappade systerdottern, och de vackra naturbilderna.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

4 Responses to The Searchers (1956)

 1. Carl says:

  Trevligt att du debatterar med dig själv. Nog kan man hålla med om att det är onödigt trångsynt att direkt skriva av sådant som inte följer aktuella normer för uppbygglig konst. Det är väl bra att notera att vissa saker inte har åldrats så väl, men som du säger kan det ju finnas andra värden.

  • Jojjenito says:

   Haha, ja, det är kul att gräva fram gamla texter och fundera på hur jag tänkte då. Jag var betydligt mindre luttrad, ganska naiv och hade hade ork att bli upprörd över orättvisor. 🙂

 2. Henke says:

  Ahh, The Searchers. En omdebatterad film. Många ute på internet verkar mena att filmen gjorde ett inlägg i debatten om synen på indianerna som vildar samt om rasismen därom. Svårt att veta om det verkligen var John Fords intentioner när filmen gjordes, eller om det är något man lagt på filmen i efterhand för att mildra kritiken… En ganska intressant fråga i sig.

  Det var länge sedan jag såg filmen men jag kommer ihåg en aspekt om filmen som var min ”main take away” i alla fall. Du är själv inne på frågan om det i din inledande kommentar. Vad handlar filmen egentligen om som du ser det? Vore intressant att höra…

  Du verkar känna mycket starkt över kopplingen till News of the world. LOL. Uppenbar! Ofrånkomligt! Men allvarligt talat, vad i News of the world är det som kopplas till denna film? Är det något annat än kidnappning av systrarna Debbie och Lucy respektive flickan Johanna? Också intressant att höra.

  • Jojjenito says:

   Du svarade själv på frågan om kopplingen mellan News of the World och The Searchers i en kommentar tidigare.

   ”Jämförelsen med The Searchers funkar på en tematisk nivå men jag vill tillägga att denna film visar efterspelet av kidnappningen medan The Searchers mestadels behandlar letandet (!) och fritagningen. Jag ser en annan central skillnad mellan filmerna då Captain Kidds och Ethans bevekelsegrunder är diametralt motsatta.”

   Jag kan inte gå in på några detaljer eftersom det var alldeles för länge sen jag såg The Searcher, så jag litar på dig. 🙂

   När jag tittade på News of the World och då när Johanna dök upp så var det första jag tänkte på just The Searchers. Och det berodde nog på att det var så länge sen jag såg den. Jag mindes egentligen inga detaljer förutom just ”flicka blir kidnappad och växer upp hos indianer och sen blir fri men känner sig som indian”.

   Tyvärr kan jag inte svara på vad The Searchers egentligen handlar om. Då skulle jag behöva se om den, vilket Gunnar Rehlin ville att jag skulle göra. 🙂 Han hyllar både den och News of the World.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: