Nytt tema: Pixar!

Sommaren 2019 blev jag klar med ett ambitiöst bloggprojekt där jag skrev om alla Ingmar Bergmans filmer. Nu är det dags för att nytt, och möjligen lite lättsammare, projekt… och det blir Pixar!

Hösten 2015 hade jag inte sett en enda Pixar-film. När folk fick höra det skakdes det på huvudet en hel del men det är faktiskt sant. Jag har aldrig varit speciellt lockad att se Pixars filmer, trots att jag givetvis har hört hyllningarna. Jag vet inte om det kanske berodde en blandning av barnfilmsvibbar, instoppade populärkulturreferenser för de vuxna samt att jag liksom inte hade upptäckt filmerna själv (not invented here-syndromet). Jag var ju en anime-kille och betade av Miyazaki-filmer på löpade band. Just det där med referenser som de vuxna skulle snappa upp var nåt som gjorde att jag blev lite anti. Då tyckte jag att Ghiblis anime-filmer kändes som renare skapelser, filmer för barn eller vuxna som alla kunde ta till sig utan referensgenvägar. Så jag kände inget sug efter att se Pixars filmer.

Men på Malmö Filmdagar hösten 2015 så skulle Inside Out visas och då fanns det ingen återvändo, och jag såg alltså min första Pixar-film. Det visade sig bli en succé. Jag älskade filmen och den hamnade t.o.m. på min årsbästalista för 2015. Under nästa års Filmdagar, 2016, så var det dags för nästa film, Finding Dory, och då passade jag även på att innan det se Finding Nemo. Dessa två filmer gick dock inte hem lika bra.

Nu är tiden kommen för att se alla Pixars långfilmer (förutom de tre jag redan har sett). Fredagarna framöver blir härmed Pixar Phridays här på bloggen. Jag kommer i huvudsak att köra i kronologisk ordning, så på fredag börjar vi följdaktligen med Toy Story från 1995. Just Toy Story-filmerna kommer dock att ses och skrivas om i ett svep så Pixar-temat inleds alltså med de fyra Toy Story-filmerna. Efter detta är det kronologisk ordning som gäller om jag inte får nån annan idé.

I projektet så har Fripps filmrevyer-Henke lovat att ställa upp som hjälpryttare när andan faller på. Det kan emellertid hända att den gode Henke då och då väljer att kliva av när det gäller en del filmer *host*Cars-filmerna*host*.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

10 Responses to Nytt tema: Pixar!

 1. filmitch says:

  Kul – har sett de flesta filmerna men inte Cars där gjorde jag likt Henke och drog en gräns.

 2. Henke says:

  Vad kul! Ska bli mycket intressant att se vilka av filmerna du kommer gilla mest.

  Jag har sett 13 av 23 så jag startar från en helt annan position, och jag kommer därför haka på ett urval av filmerna, när andan faller på.

  Jag inleder med att se om alla fyra Toy Story-filmerna. Jag tror att njutning kommer adderas att ha sett ettan och tvåan mer nyligen när trean och fyran ses på grund av att filmerna hänger ihop. Jag såg dem extremt utspritt i första rundan.

  Vi ses på bloggarna om fredagarna! 🙂

  • Jojjenito says:

   Oj, har du sett 13/23 redan. Då förstår jag att du kör ett urval. Hur många MCU-filmer finns det nu, förresten? Är det 24? Nästan samma siffra men då började MCU så mycket senare. Visar kanske att det är mer invecklat att skapa animerade filmer.

   Jag tror det blir bra att se Toy Story-filmerna i ett svep. Toy Story 2 blir det att titta på under helgen som kommer! Mysigt.

 3. Sofia says:

  Åh, vad spännande att få perspektivet av en Pixar-novis! Jag tror banne mig att jag sett alla sas originalfilmerna utom de senaste Onward och Soul. Ja, tom Cars 😉

  • Jojjenito says:

   Ja, jag är verkligen en novis, men jag kanske ändå är så pass insatt i film rent generellt att det kanske inte blir den aha-upplevelse som det kanske borde vara. Om jag hade sett filmerna när de kom ut hade det varit en annan sak.

   Enligt Henke (och Wikipedia) finns det 23 Pixar-filmer där vi startar med Toy Story och avslutar med Soul (jag tjuvade med Soul men den kommer sist i temat ändå).

   • Sofia says:

    Nej, det är klart att det blir skillnad jämfört med hur det var att se Toy Story när den hade premiär. Då var den ju något verkligt nytt, både animerings- och innehållsmässigt. Men bortsett från att studion ofta lyckats överraska positivt genom att leverera få direkt usla filmer skulle jag nog inte heller säga att det är en aha-upplevelse att se dem. I mitt huvud har de alltid varit en sorts vidareutvecklade Disney

 4. Steffo says:

  Detta blir otroligt kul att följa! Mumma! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: