Blade (1998)

När Henke hos Fripps filmrevyer tog sig en titt på Marvel-filmen Blade med Wesley Snipes som vampyrjägare klädd i svart läderrock och med ett samurajsvärd av silver så insåg jag att jag inte hade sett nån av filmerna i den här trilogin. Jag tänkte som Jan Malmsjö att vår bästa tid är nu och bestämde mig för att kolla in dem.

Först ut är alltså Blade från 1998. Snipes spelar Blade som är en s.k. daywalker, ett tillstånd (eller vad man nu ska kalla det) som uppstått eftersom Blades mor blev biten av en vampyr strax innan hon skulle föda den lille Blade-bebisen. Resultatet blev att Blade fick alla de superkrafter som vampyrer har men samtidigt har Blade inga problem med varken solljus, vitlök eller silver. Dock har han en törst efter blod vilken han dämpar genom att ta nån form av motgift.

Stephen Dorff spelar Deacon Frost, en blodsugare på väg uppåt i vampyrhierarkin. Den stökige Frost ställer till oreda bland mer konservativa vampyrerna (en spelad av härliga Udo Kier) som föredrar att leva i det dolda. Frost har ett problem, eller en brist, och det är att han är ett halvblod, dvs han föddes inte som vampyr utan blev biten och sen förvandlad. Av de andra ”äkta” vampyrerna betraktas han som en andra klassens vampyr. Det är väl därför han är så upprorisk.

Frost har snokat reda på en gammal profetia från de gamla vampyrtexterna om nån form av oövervinnlig vampyrgud som kan frammanas genom en mystisk rit. En av ingredienserna som krävs är blod från en… wait for it… daywalker.

Spelet, eller snarare slagsmålen, kan börja.

Filmen inleds inte speciellt bra. Det är för hetsigt och för mycket action. Tanken är väl att man ska introducera Blade som figur genom att visa hur duktig han är på att fajtas och hur cool han är. Jag vet inte, det funkar inte riktigt. Snipes har inte rätt känsla på sitt skådespeleri. Han behöver skruva lite på det. Han är hård men det känns krystat snarare än coolt.

Jag drar en parallell till The Matrix där Trinity introduceras på ett liknande sätt, med en superhäfig fajt. Där funkade det klockrent och vi visste och kände direkt att Trinity var cool. I Blade blev det mest tröttsamt med ett vampyr-rave och en efterföljande fajt där Blade förvandlar vampyrer till cgi-aska på löpande band.

För övrigt så är Blade något av en föregångare till The Matrix. Mycket av estetiken – svarta läderkläder, coola solbrillor, martial arts-action – är likartad. Vi får även se den klassiska superhjältelandningen som ju Trinity gör i inledningen av The Matrix. Nu kanske inte The Matrix förfinade just den landningen men den förfinade allt annat.

Det var skönt när det hela lugnade ner sig en aning då Blades låtsaspappa Whistler introducerades. Whistler spelas av svenskättlingen Kris Kristofferson och han visade sig vara en badass. Kristofferson var oväntad för mig i rollen av nån anledning. Han är både mentor och badass med en svallande grå hårman och en härligt sträv röst. Jag gillade honom skarpt och var under hela filmen rädd att han skulle stryka med.

Dorff då som skurken då? Nja, han kändes mest som en jobbig snorunge eller mobbare som trodde han var cool. Vad har hänt med Dorff förresten? Har han varit med i nåt speciellt efter det här. Jag kan bara påminna mig en film av Sofia Coppola som jag inte har sett, och så var han den femte Beatlen med det var nog innan Blade.

Slutbetyget blir till slut en stark tvåa. Jag var inne på en trea ett tag men efter att ha sett tvåan i serien så vill jag göra kvalitetsskillnaden mellan filmerna mer tydlig.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

Kolla nu in vad Henke tyckte här. Även Rörliga bilder och tryckta ord-Sofia har sett Blade.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

8 Responses to Blade (1998)

 1. Henke says:

  Bra skrivet och nu först förstår jag vad Frost ville och varför. Liknelserna med Buffy är ju slående med tanke på profetior, hierarkier och blod från ”the one” osv.

  Liknelserna med The Matrix var vi båda inne på.

  Jag blev ganska avtänd av denna men jag antar att jag ska slafsa vidare i Blades fotspår…

  Tack för pingen!

  • Jojjenito says:

   Tack!

   Kul att jag kunde sprida lite ljus över Frost som rollfigur.

   Ja, det var verkligen The Matrix-känsla… men sämre.

   Klart man pingar, det var ju du som gav mig en spark i baken att se filmen!

   PS. La till ett YouTube-klipp med din favorit RR.

   • Henke says:

    Haha, såg den nu. RR gör det ironiskt, Blade tror sig göra det tufft. Men som du är lite inne på så känns det mer spelat tufft än tufft.

    • Jojjenito says:

     Men man kan inte göra det ironiskt om det inte först har gjorts tufft (stating the obvious, sorry). Problemet med Blade (i alla fall i ettan) är han inte var tuff på ett äkta sätt. Han tog i för mycket eller i alla fall med fel känsla.

 2. Sofia says:

  Kul att du tog dig an serien. Nej, den är långt ifrån perfekt men jag har nog en liten soft spot för den ändå trots att jag egentligen inte är så himla förtjust i Snipes. Spelar Kristoffersson och Sam Elliot i samma liga kanske? Intressant att både du och Henke plockar Matrix-referensen för jag kan inte alls påminna mig några sådana vid mina tittar på filmen

  God jul och gott nytt!

  • Jojjenito says:

   Ja, bra fångat. Elliot och Kristoffersson har lite samma mentor/fadersfigur över sig.

   Att Blade och The Matrix påminner om varandra var uppenbart för mig. 🙂 Skillnaden är ju att The Matrix gör i princip allt så pass mycket bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: