The Old Guard (2020)

Le Team

Blanda John Wick, vampyr-tv-serien Angel och Extraction samt lägg till en nypa generisk Det Onda Läkemedelsföretaget-thriller så har du The Old Guard. Resultatet? Överraskande bra och underhållande!

Charlize Theron leder en grupp seglivade krigare som slåss mot… ja, ondskan i världen. Theron är dock en något trött och bitter ledare. Hon har varit med länge (för länge?) och sett mycket (för mycket?). Trots allt The Old Guard, som gruppen kallas, gör så verkar läget i världen inte direkt förbättras.

När det visar sig att det finns en ny rekryt att värva till gruppen så gäller det att hitta den där rekryten innan Det Onda Läkemedelsföretaget gör det.

Om du läser vidare nu, så får jag lov att varna för spoilers. Det är väl en onödig spoilervarning kanske då filmens upplägg avslöjas på Netflix i deras beskrivning av filmen.

Jag ser i mina anteckningar att jag beskriver filmen som en blandning av Logan och Wonder Woman. Ja, det är också en ganska bra beskrivning. Precis som Logan så kan de inte dö (till synes i alla fall). Fast egentligen är det som att de faktiskt dör men sen läker ihop och kommer till liv igen. Det måste vara lite jobbigt det där: att inte kunna dö, men ändå dö om och om igen…

…och då tänker jag förstås främst på Quynh som blev nedsänkt i havet i en järnjungfru för att dö, om och om och om och om igen. Live, die, repeat. Här gick även tankarna till nån av säsongerna av Angel då titelrollfiguren själv sänktes till havsbotten i en kista (av sin idiot-snorunge till son dessutom).

Jag gillar familje-känslan inom The Old Guard. De inblandade har en bra kemi ihop, retar varandra och gnabbas som sig bör. Det känns som att filmen faktiskt är mer av ett drama med intima scener snarare än en ren action-rulle (som t ex Extinction). Men den action som förekommer, framförallt handgemängen, är riktigt bra och i klass med en film som John Wick.

En litet minus är musiken som jag tyckte var övertydlig och svulstig. Men det är bara ett litet minus.

Det känns som att slutet öppnar upp för en uppföljare. Om så är fallet så ser jag fram emot den.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

PS. Jag såg förresten att Wikipedia genrebetecknar The Old Guard som en superhero film. Nja, jag vet inte riktigt. Bara för att folk har övernaturliga krafter så blir det inte automatiskt en superhjältefilm i mina ögon. Men jag antar att de menar att det är en sån där populär gritty superhero film

PPS. Vem var fight coordinator under inspelningen? Jo, en viss Daniel Hernandez som inte oväntat tidigare jobbat med filmer som bl a… John Wick.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

2 Responses to The Old Guard (2020)

 1. Henke says:

  Japp, jag köper alla dina referenser. Nästan. Med anledning av denna films hemskaste sekvens är Angel en klockren jämförelse. Damn vad jag ogillar den där jävla Connor.

  Det är väl bara Extraction som jag inte ser kopplingen till… mest för den så berömda men ack så vaga ”tonaliteten”. Men visst, det är bad asseri action i båda. Tycker denna har delat dna mer med John Wick, som du också lyfter, med tanke på vemodet och sorgen bakom nöjesvåldet. Logan är en annan rackare som balanserar den tonaliteten på ett perfekt sätt (minus en massa springande barn i skogen).

  Menar du att Netflix spoilar filmen såpass? Vilka as.

  Charlize Theron! She’s a damn fine bad ass woman! Vågar vi utnämna henne till arvtagerskan av BAW efter Linda Hamilton och Sigourney Weaver?

  • Jojjenito says:

   Haha, Connor kan vara min mest hatade figur i en tv-serie nånsin. Och då är det inte hatkärlek utan jag tyckte han var genomkass.

   Kopplingen till Extraction var egentligen bara att det var bra gjord action i bägge filmern. De kom ut ungefär samtidigt så jag tänkte på den. The Old Guard har en helt annan ton, stämmer. Som jag skrev så är Extraction en ren action-rökare.

   Hon är en av kandidaterna. Lustigt hur Charlize nästan gjort en Liam Neeson på äldre dagar. Massor av action!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: