Renaissance (2006)

Denna lill-lördag (svenskans fånigaste ord?) skickar jag ut en gammal preblogg-text om en fransk animerad tech noir-rulle (tyvärr med engelska röster) som jag såg och skrev om under Stockholm Filmfestival 2006.

Renaissance var en ganska skön upplevelse som ändå inte gjorde nåt större intryck med tanke på att jag dåsade till gång vid mitten. Innan filmen började nämnde jag för min kompis (min kommentar: undrar vem det var, kan inte minnas?) att vi kommer få se den engelskdubbade versionen vilket jag tyckte var lite synd. Då vände sig en kille om på raden framför och sa att man inte märkte att det var dubbat. Hmm, jag tycker nog man märker att det snackas engelska även fast det utspelas i Paris. Och dessutom får jag för mig att de franska skådisarna är bättre än de engelsktalande. Jag störde mig även på att de använt sig av motion capture-teknik med riktiga skådisar istället för att animera fullt ut.

Ett problem är att rösterna ibland inte riktigt känns som om de riktigt är med i matchen så att säga. Det känns att de i efterhand läser sina repliker utan att agera ut tillsammans med sin rollfigur. Det känns bitvis tillbakahållet och stelt, helt enkelt. Historien, kriminalhistorien, är intressant och med bra sci-fi-inslag och det är väldigt snyggt allting. Dessutom finns det en del kopplingar till utmärkt flummiga animen Akira. Då tänker jag t ex på utseendet på rollfiguren Jonas Mullers yngre bror. Men helhetsintrycket är ändå ganska svalt även om det lyfte en hel del mot slutet. Riktigt snyggt. Jag vill gärna gilla den mer eftersom jag gillar den.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_tomsep

PS. T ex Ghost in the Shell och Akira rekommenderas om man vill se nåt japanskt med någorlunda liknande känsla, fast bättre.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

4 Responses to Renaissance (2006)

 1. Denna såg jag också när det begav sig, men inte på filmfestivalen utan hemma. Som tur var såg jag originalversionen med franska röster. Jag gillade den en hel del. Kan mycket väl tänka mig att det gör skillnad med rösterna (har ej sett den engelskspråkiga versionen). Den franska versionen var klart bra. Och håller med om att det är riktigt snyggt.

  http://moviesnoir.blogspot.com/2008/08/renaissance.html

  • Jojjenito says:

   Ja, jag minns att du gillade den här när det begavs. Jag tror också den blir bättre om man ser den med franska röster. Lite dåligt av festivalen att inte köra med det kan jag tycka. Men den var väldigt snygg i alla fall.

   • Sant, det är svagt av festivalen. Men minns att det skedde med visningen av Polytechnique av Denis Villeneuve. Filmen spelades in både på franska och engelska med samma skådespelare. Men då den utspelar sig i fransktalande Montreal var franska originalversionen. Jag hade sett den innan festivalen på franska och gillade den. Eftersom Villeneuve skulle komma till festivalen för ett F2F, passade jag på att gå på visningen. Så visade det sig att den alltså var på engelska och Villeneuve kunde inte komma till Stockholm (vilket man fick reda på när filmen skulle sättas igång). Detta var 2009 innan han var ett hushållsnamn…

    http://moviesnoir.blogspot.com/2009/10/polytechnique.html

    • Jojjenito says:

     Ja, jag letade upp min gamla text om Polytechnique och såg att jag också såg den på festivalen, på engelska. Mmm, trist, men jag antar att det är den version som de blir erbjudna. Typiskt festivalen att strula till det med info om inställt besök också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: