Atomic Blonde (2017)

Jag tror aldrig att jag varit nåt jättefan av Charlize Theron. Det är inte så att jag ogillar henne, men om jag ska lista favoritskådisar så dyker hon i alla fall inte upp i skallen. Jag har inte heller varit förtrollad av hennes skönhet. Kanske är hon för docklik i ansiktet, jag vet inte. Man tvingades ju i alla fall att fulsminka henne rejält när hon skulle spela Aileen Voorhees.. eh Wuornos i Monster.

Men vänta nu, hon var väl ändå en badass i Mad Max: Fury Road? Ja, det var hon. När jag läser igenom min recension av filmen så ser jag att jag mycket riktigt kallar henne för en badass och hon är det som styr handlingen framåt. Det är likadant när jag kollar upp min gamla (på bloggen opublicerade) text om Monster. Jag skriver att Theron grym som Aileen och att jag håller med Oscarsjuryn som gav henne en guldgubbe för sin insats.

Och ändå så är hon inte nån personlig favorit. Hmmm.

Nu har jag sett Atomic Blonde, Therons bidrag till spionactiongenren där det slåss både mycket och brutalt. Enkelt beskrivet så är det John Wick fast med Charlize istället för Keanu. Och jag gillar’t.

Atomic Blonde känns verkligen som en serieroman i sin estetik, och den bygger ju mycket riktigt på en sån. Eller är det grafisk roman man ska kalla det? I vilket fall, filmen är grymt snygg och med grymt snygg musik (förutom en överanvändning av ”99 Luftballons”).

Filmen hoppar mellan en debriefingscen i London där Charlize är stenhård (påminde mig lite om Basic Instinct) och scener i dåtid där vi får följa Therons spion på uppdrag i Berlin.

Inledningsvis var jag lite orolig att filmen i själva verket bara skulle vara en enda lång musikvideo. Bra låtar, coola scener men helt utan substans. Lite samma brist som Suicide Squad lider av. Men jag tyckte faktiskt att det fanns nåt här som drog in mig och fick mig att känna nåt i magen.

Apropå bra musik så var det kul att återigen höra Public Enemys ”Fight the Power” i en nutida film. Senast var det ju Jaylah och Scotty som diggade den i Star Trek Beyond. Den låten verkar ha fått en revival (”nytt liv” på svenska?). Men bäst använd är den ju ändå i Do the Right Thing, filmen som den ursprungligen skrevs för.

Nu till fajterna. De är svinbra på ren svenska. Min favorit är en lång sekvens mot slutet där Theron ska försöka smuggla ut en person från Östberlin i skydd av en demonstration. Det hela urartar till en galen och brutal fajt i ett trapphus och vidare in i en lägenhet. Det påminde mig lite om vissa av Tony Jaas mest stenåldersbrutala fajter (bl a en i Ong-bak där han slåss mot ett kylskåp).

Det jag kanske gillade mest med fajtingscenerna var att jag egentligen aldrig såg skillnad på Charlize Theron och hennes stuntkvinna. Här har man verkligen ansträngt sig för att det ska bli sömlöst, och det är inte så konstigt då det är stuntmannen David Leitch som regisserat filmen. Leitch gjorde ju för övrigt den första John Wick-filmen tillsammans med Chad Stahelski (en annan stuntsnubbe).

Förutom fajterna, musiken, en stenhård Charlize (ursnygg på ett mänskligt och inte docklikt sätt den här gången) så gillade jag miljöerna i Berlin väldigt mycket. Givetvis får vi en sekvens som utspelar sig i tunneln med de breda pelarna med orangefärgad mosaik som vi sett i bl a Hanna och Captain America: Civil War och en mängd andra filmer.

Mot slutet får vi ett antal svängningar i handlingen där agenter först är agenter, sen dubbelagenter och slutligen kanske trippelagenter. Kanske lite onödigt svängigt men det var inte nåt som störde helhetsupplevelsen. En sån som Eddie Marsan vägde upp på plussidan. Och Bill Skarsgård är tydligen the It Boy just nu.

betyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helbetyg_helsep

Andra som tyckt till om Atomic Blonde: Rörliga bilder och tryckta ord, Fripps filmrevyer, Movies – Noir, Fiffis filmtajm och Har du inte sett den?-Carl.

 

Hmmm (igen), jag undrar hur många stunttjejer de egentligen använde? Imponerande, Charlize.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

9 Responses to Atomic Blonde (2017)

 1. Henke says:

  Jo, de där scenerna under hennes avrapportering påminde faktiskt om Basic instinct. Jag kände det utan att ha formulerat det i mitt huvud. Bra spaning där!

  Personligen hade jag gärna sett att filmen funkat som spionfilm också, och inte bara som en uppvisning i snygga scener och snygga slagsmål. Mer som Bourne-filmerna hade varit bättre. Men vad kan man vänta sig av en regissör som Leitch? Kanske inte så mycket när allt kommer omkring…

  • Jojjenito says:

   Ska jag vara ärlig så tänkte jag knappt på att det skulle vara en spionhistoria. Jag satt mest och njöt av den snygga ytan, ljudbilden och Therons badasseri. Förmodligen rätt sätt att se den. 😉

 2. Sofia says:

  Jag kan hålla med om att även om jag tycker Theron är bra i de roller hon gör, dyker hon sällan upp i huvudet som en ”favoritskådis”. Kul att Atomic Blonde gick hem även hos dig — trapphusscenen var riktigt grym! Och som du och Henke kommenterar, filmen vinner nog på att man inte försöker se den som en spionhistoria utan mer renodlad action.

  Revival=återupplivning, pånyttfödelse?

  • Jojjenito says:

   Pånyttfödelse funkar. Återupplivning låter för mycket som att nån verkligen försöker tvinga igång en pånyttfödelse snarare än att nåt får nytt liv lite mer naturligt.

 3. Pingback: Atomic Blonde (2017) | Rörliga bilder och tryckta ord

 4. Håller med i det mesta, en skön actionfilm helt enkelt med en Charlize Theron som funkar bra i rollen (gillade henne också i Mad Max: Fury Road för övrigt). Kanske är det just den här typen av roller hon ska spela. Oscarn har hon ju redan vunnit, så behöver inte göra den typen av roller.

  Har tänkt på det flera gånger att jag gillar filmer som dessa som utspelar sig i Europa. Det blir liksom en mysigare känsla och lite annorlunda jämfört med när det utspelar sig på amerikansk mark. Bourne-filmerna är ju lite samma sak. När de hamnar i staterna tappar de lite på det. Eller så är det bara jag som tycker så 😉

  • Jojjenito says:

   Var det för Monster hon vann en Oscar? Det måste det ha varit.

   Ja, action i Europa är trevligare. Det kanske är nåt med konstrasten. Mestadels gamla byggnader och gränder och så en amerikansk actionrulle mitt i allt. I Los Angels så blir det för glassigt på nåt sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: