Saw

SawTitel: Saw
Regi: James Wan
År: 2004
IMDb
| Filmtipset

Var det här rullen som startade vågen av tortyrporrfilmer? Ja, det var det va? Jag såg den på en förhandsvisning och visste då inget om den. Jag har inte sett nån av uppföljarna i Saw-serien eller nån av Hostel-filmerna och allt vad de heter.

Seriemördarrullen Se7en 2… eh, ursäkta, Saw hette den visst. Nä, men skämt åsido, många verkar jämför den med Se7en, men jag vet inte. Seriemördare med fäbless för kluriga mord som sätter myror i huvudet på polisen, visst. Annars är det mest olikt, och framför allt sämre. Saw är en b-film, vilket Se7en inte är.

Filmen inleds med att vi träffar på två män som vaknar upp inlåsta i ett sunkigt badrum, fastkedjade och med en död kropp mellan sig. De inser efter ett tag att de har blivit offer för seriemördaren ”Jigsaw”, som har som specialitet att inte mörda sina offer själv utan sätta dem i en sån situation att de tvingas döda sig själv eller andra. Med hjälp av vissa ledtrådar, utplacerade av Jigsaw, får nu de två männen försöka komma fram till vad de ska göra. Fly, döda eller dödas?

Inledningen på Saw tyckte jag lovade ganska gott. Tänkte en del på en annan film i ungefär samma stil. Nämligen den smarta kultrullen Cube. Det som var smart i Cube var att man i den filmen valde att behålla handlingen förlagd till de inlåsta personerna. I Saw gör man misstaget att hoppa ut från rummet och följa två poliser (varav en kalkonspelas av en Danny Glover på dekis) som utreder Jigsaws tidigare mord. Ja, nu hade kanske inte detta varit en dålig idé om inte filmen här tappar den spänning som fanns i rummet med de två männen. Vad gör Glover i den här filmen?! Lite rolig (ofrivilligt) var han i alla fall, speciellt efter att han blir knivskuren (gurgel).

Ok, det som var bra tyckte jag var när filmen utspelade sig i rummet, där männen försöker klura ut vad de ska göra för att ta sig ut. Intensivt och spännande, även fast skådisarna bitvis känns som såpaskådisar av b-klass. Tyckte även återblickarna på vad som hänt de två männen innan de låstes in var ok. Scenerna med fotografen var riktigt bra gjorda, speciellt när det inte var nån musik och nästan helt mörkt. Dessutom var den där stora papiermaché-dockan (eller vad det var) ganska obehaglig, speciellt när den cyklade…

Det som inte funkar är handlingen med de två poliserna. Här förloras känslan helt och det blir en polisthriller av c-klass. Vid några tillfällen envisas man också med att använda en speciell typ av ryckig klippning för att öka spänningen. Detta funkade hjälpligt i scenerna med en tjej som fått en inverterad björnsax på huvudet. Det blev bara löjligt när man använder samma teknik när poliserna ska åka bil från plats A till B.

Mot slutet ballade sen filmen ur fullständigt. Då funkade inte handlingen i rummet heller. Det blev för mycket av allt (inklusive den sedvanliga och nästan tröttsamma vändningen à la Shyamalan), och filmen gick i det här skedet som en nedåtgående berg-och-dal-bana från en svag fyra till en svag tvåa i betyg. Helhetsbetyget blir således en svag trea. Kanske lite snällt, men här fanns trots allt bra idéer som till viss del funkade men som tyvärr också slarvades bort på vägen.

3-/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

7 Responses to Saw

 1. Sofia says:

  Håller med, slutet blev totalt WTF och gav i sin osannolikhet hela filmen ett löjets skimmer.

  • Jojjenito says:

   Hmm, ja, och jag ju inte direkt sett några av uppföljarna heller. Eller snarare, jag har inte sett några av dem.

   • Sofia says:

    Nej, just de har jag än så länge lyckats mota i dörren också…

    • filmitch says:

     Däremot finns det åtminstone en i sällskapet som sett alla filmerna två gånger (förvånad ngn?). Gillar första filmen men sedan går det raskt utför. Hostel slår jag däremot ett slag för – en favorit i skräcksammanhang.

     • Jojjenito says:

      Nämen, är det din bror du pratar om? 😉

      Jag har svårt att se att jag nånsin kommer att se några av Saw-uppföljarna eller Hostel. Sorry!

 2. Tycker Saw-filmerna har en del intressant och de funkar ganska bra (de tre jag sett, det får räcka). Håller med om att de två poliserna i den första är filmens svagaste del, speciellt Glover. Han är verkligen skrattretande dålig, haha. Läser i min text att jag tycker den sista kvarten eller så höjer filmen, så vi verkar tycka lite olika här.

  Noterbart att den andra filmen är ännu mer lik Cube som du nämner. Den är också våldsammare än den första, fast den tredje är ännu lite våldsammare och ger återblickar från de två första filmerna. Alla tre är värda att se tycker jag av olika anledningar. Men det räcker med tre för min del.

  Saw
  Saw II
  Saw III

  • Jojjenito says:

   Intressant det du skriver om att tvåan är mer lik Cube. Det gör ju att man kanske blir liiiite mer intresserad. Men ändå, det är nåt med uppföljare, hela franchise-grejen, som är avtändande (oftast).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: