Star Trek Into Darkness

Star Trek Into DarknessTitel: Star Trek Into Darkness
Regissör: J.J. Abrams
År: 2013
IMDb
| Filmtipset

På Twitter har jag läst att det förekommit stora spoilers för den senaste Star Trek-filmen i princip alla recensioner i de stora svenska medierna. Om man som jag är väl bekant med tidigare filmer och originalserien (TOS) så var det inte mycket till spoiler. Eftersom jag khan min Star Trek så var det inte speciellt svårt att räkna ut vem superskurken som går under namnet John Harrison egentligen var. Och om man inte khan sin Star Trek så spelar det ingen roll.

Filmen inleds dock med att Enterprise, med James Tiberius Kirk (Chris Pine) som kapten, är på uppdrag för att utforska en planet med en kultur som inte nått lika långt i sin tekniska utveckling. Här finns inga rymdskepp med warpdrift, inga laserpistoler, inga svävande bilar. Stjärnflottans Prime Directive föreskriver att man absolut inte får påverka sådana kulturers utveckling. Men finns det lägen då det är rätt att bryta mot direktivet? Kanske för att rädda en planet från total förgörelse eller kanske för att rädda en persons liv? Jag gillade att man tog itu med primärdirektivet i filmen, då det är något av det viktigaste i tv-serierna (kanske främst The Next Generation).

Kirk, omogen som han är, bryter givetvis mot direktivet och det leder så småningom till att han förlorar sin kaptensposition och att Enterprise-besättningen splittras. Men var lugna, det är bara temporärt. Den f.d. agenten i Stjärnflottan, John Harrison, och numera superskurk iscensätter nämligen ett antal attentat mot Stjärnflottan. Vem får uppdraget att söka upp och förgöra Harrison? Jo, givetvis Kirk och hans besättning.

Jag blev positivt överraskad av filmen. Den första filmen i omstarten, som kom 2009, tyckte jag var helt ok men den fick bara godkänt betyg. Den kändes som ganska platt rymdaction med en skurk som jag inte gillade. Skurken i Into Darkness gillade jag. Han spelas perfekt, givetvis med brittisk engelska, av mannen med det roligaste namnet i filmbranschen (i konkurrens med Bobcat Goldthwait?) – Benedict Cumberbatch.

En stor del handlingen är hämtat från Star Trek-film nummer två i ordningen även fast man på ett smart sätt kastat om vem som gör vad i de avgörande ögonblicken. J.J. Abrams har inte bara blinkat lite till den filmen, det är snarare frågan om en hyllning, typ ”nudge nudge, wink wink!” i kubik. Själv gillade jag det men jag kan förstå om man tycker det är lite väl mycket. Det finns en scen som är på gränsen mot slutet, och det liknar kanske lite Anakin Skywalkers noooooo-skrik i slutet av Star Wars Episode III. Men jag tyckte det funkade.

Apropå callbacks till TOS. Chris Pine har hittat sin Kirk perfekt, liksom Karl Urban har hittat sin Bones ungefär lika bra. De har fångat manéren från William Shatner och DeForest Kelley som gjorde rollerna i TOS. Speciellt Kirks sätt att komma in på kommandobryggan, fråga om status, och sen lätt och ledigt liksom studsa fram till sin stol, är kusligt lik. Det är en bra gestaltning av William Shatner, helt enkelt. Jag gillar de små sakerna också, som bara en trekkie noterar, som t ex de återkommande sonarliknande radioljuden eller Uhuras öronsnäcka i silver eller referensen till Nurse Christine Chapel (som i TOS spelas av Gene Roddenberrys fru Majel Barrett) eller tribbles!

Jag tycker det är en perfekt balanserad film, med en bra avvägning mellan rymdaction och mer berättande story, bl a med en ganska rörande far och son-historia mellan Kirk och amiralen Pike (Bruce Greenwood) och relationen mellan Kirk och Spock. Jag tycker det är en bra balans mellan humor och allvar. Möjligen är Simon Peggs Scotty aningen over the top. Sulu och Chekov? Ja, de är något av bifigurer i den här filmen. I TOS kunde de få vissa avsnitt som var ”deras” men här förblir de figurer i periferin.

Jag gillade också att man betonade att Enterprise faktiskt är ett forskningsskepp och filmen nämner också skeppets fem år långa uppdrag med att utforska märkliga nya världar. Vi fick även en kort glimt av några klingons men det gav inte speciellt mycket förutom att Zoe Saldanas Uhura fick visa upp sina kunskaper i klingon.

Faktum är att jag hade betydligt roligare under den här uppföljaren än när jag såg den förra filmen (som jag såg om för några dagar sen och den fick samma betyg som tidigare). Kanske hade jag nu vant mig vid att det inte är Star Trek som det var i TOS utan mer av en actionfylld Star Trek. Fast det ska sägas att även tidigare filmer har skiljt sig en del jämfört med tv-serierna. Det har alltid varit mer action i filmerna. Skillnaden var dock större i den första omstartsfilmen.

Hela idén med att omstarten utspelar sig i ett alternativt universum (orsakat av händelserna i den första filmen) jämfört med TOS är ett smart drag. Detta gör att man inte behöver ta hänsyn till alla händelser och personer från TOS/filmerna.

Som avslutning kan jag inte låta bli att notera att filmen känns som en direkt kritik mot, eller åtminstone en kommentar till, USA:s avrättning av Usama bin Laden. I filmen får Enterprise order om att helt enkelt ta kål på superskurken Harrison genom att skjuta fotontorpeder mot den plats han gömmer sig. Spock påpekar, som den by the book-person han är, att det är emot reglementet att döma en person till döden utan en rättvis rättegång. Även ett tal mot slutet av filmen betonar det meningslösa med att söka hämnd på det sättet. Det förekommer även en sekvens som fick mig att tänka på 11 september och den sekvensen hade man inte kunnat ha med för några år sen. Det hade varit för känsligt, helt enkelt.

Förresten, sa jag att filmen är riktigt snygg också, precis som den förra filmen. Just detta är Abrams en mästare på.

4/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

17 Responses to Star Trek Into Darkness

 1. Sofia says:

  Oh, nu blev jag ju inte lite sugen på att se den här omedelbums! Hade inga som helst tvivel på att Cumberbatch skulle göra en helgjuten insats. Har du inte sett hans Sherlock är det dags nu 🙂

  • Jojjenito says:

   Haha, jaha, nu har höjt förväntningarna och känner pressen på att den ska leverera. Damn it! 😉

   Jag har inte sett Sherlock. Det kan bli av nån gång. Håller precis på att avsluta Fringe så ska börja en ny serie nu, men det blir nog säsong tre av The Walking Dead eller Games of Thrones.

 2. Väljer att inte läsa, men betyget bådar gott. Du är ju lite av en Star Trek-expert så jag litar på dig 🙂 Får se om jag får chansen att se den på bio. Känns som man borde se den där. Gillade första filmen ganska mycket så det kan bli intressant.

  • Jojjenito says:

   Nja, att jag är ”Star Trek-expert” kan snarare vara nåt som gör att man kanske inte ska lita på mig. Om jag inte gillar filmen för att den, så att säga, bryter mot hur jag tycker Star Trek ska vara så kan det ju i själva verket vara nåt positivt för alla andra icke-Start Trek-diggare. 😉

   Men, med det sagt, se filmen på bio! 🙂

 3. filmitch says:

  Skummade då jag tänkt att se den här filmen samt Evil dead i veckan. Gillade förra filmen och har faktiskt sett First contact på din inrådan och den var inte så pjåkig.

 4. Jessica says:

  Jag kan bara hoppa och hurra och hålla med, nu när jag också har sett och skrivit om den. Den är fint balanserad mellan humor och spänning, fast så värst mörk kan man väl inte påstå att den är, det är ju sällan Star Trek. Jag är en stor fan av allt som gäller Star Trek, till och med det som är dåligt. 🙂 Så egentligen ska man väl inte riktigt lita på vad jag säger.
  Hursomhelst gick jag in med högt ställda förväntningar och till min stora lättnad och förtjusning levererade den.

  • Jojjenito says:

   Nej, det där med Into Darkness, in i mörkret… Den var ju inte speciellt mörk, nej. Ungefär lika mycket, om inte mer, humor som i första.

   Ska hoppa över och läsa hos dig.

 5. Pingback: To explore strange new worlds | Rörliga bilder och tryckta ord

 6. Nu är den sedd (var iofs en vecka sen) och texten upplagd. Jag förväntade mig nog en mörkare film med tanke på titeln, men den funkar bra.

  Så här på rak arm gillade jag nog den första mer. Om det har att göra med att jag bara gillade den mer eller om jag kanske uppskattar denna sorts film mindre nu vet jag dock inte.

  Khan visar sig vara en bra skurk och spelas bra. Kul att höra att de lyckas bra med detaljerna, något en icke-trekkie givetvis inte vet om. Visar ändå prov på att det är rätt person som gör filmerna.

  Förresten, du säger att Kirk spelas bra av Chris Pine. Eftersom du jämför med originalet så kanske det funkar bättre, men jag tycker inte han sköter sig så bra som skådespelare. Och Chekov vill jag vara utan. Tur att han inte får en mer framträdande roll, men ändå jobbig varje gång han öppnar munnen.

  • Jojjenito says:

   Trevligt att du sett den. Ska hoppa över och kommentera dina intryck så fort som möjligt. Hinner inte just nu. 🙂

   Haha, ja, jag skriver att Pine är bra som Kirk. Egentligen menar jag att han är bra som Shatner som Kirk. Och Shatner är inte en speciellt bra skådis och Pine är inte speciellt bra han heller, just därför passar han som Shatner/Kirk.

   Japp, Chekovs engelska med rysk brytning är horribel, kan bara hålla med, haha.

 7. Gick förresten och såg den på bio med några kompisar. Valde bort 3D (hur såg du den?).

  Hade jag inte tyckte den förra filmen var ganska bra hade jag nog gillat den mer. Men fullt godkänd var den ändå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: