Transformers

Titel: Transformers
Regi: Michael Bay
År: 2007
IMDb
| Filmtipset

Imorgon kommer en recension av John Hillcoats senaste film Lawless. Vad har det med Transformers att göra tänker ni? Jo, det är nämligen så att Shia LaBeouf spelar en av huvudrollerna i Lawless. Nu har ju Shia varit med i andra filmer också men det är ju ändå Transformers som han förknippas med… än så länge.

”Before time began, there was the Cube”. Med en sån inledning borde jag ha tänkt efter en gång till men jag hade tänkte att det skulle vara lite skönt att ”lämna hjärnan någon annanstans” efter jobbet och kolla in snygg action. Transformers lät perfekt för jobbet att förgylla min vardagskväll. Så fel jag hade. Handlingen i filmen som man hittar under ”trams” i ordboken går ut på att två grenar, en god och en ond, av ett robotsläkte kämpar mot varandra. Spelplats: Jorden, som hamnar i skottlinjen om man säger så. Shia LaBeouf spelar Sam Witwicky, nördsnyggingen som ovetandes visar sig ha nyckeln till det som robotarna kämpar om. Megan Fox spelar… foxy.

Michael Bay har faktiskt gjort en i mina ögon helt ok rulle, nämligen The Island. Transformers börjar väl hyfsat. De inledande helikopterskuggorna i öknen är snygga och första gången man ser nån av robotarna transformeras är det ganska coolt. Men i övrigt var det bara ren dynga. Det är så tramsigt att jag inte vet vart jag ska ta vägen. John Turturro förnedrar sig fullständigt när han gör den fånigast roll jag har sett honom i. Han är som ett vuxet barn som verkar leta efter sin borttappade nallebjörn. De som spelar Sams föräldrar är framodlade med hjälp av nån kloningsapparat för amerikanska familjefilmsföräldrar (hmm, vilket läskigt forskningsprojekt det vore). Varje scen de är med i är en plåga.

Shia LaBeouf är helt ok och jag ser att han faktiskt har talang. Tyvärr kan han inte göra något för att rädda den här filmen från att kraschlanda totalt. När robotarna trampar omkring runt Witwickys hus i väntan på Sam – en sekvens som pågår i vad som känns som en evighet – är tramsfaktorn hög, och när robotorna börjar breakdansa når den astronomiska mått. Det fanns nån sekvens i samband med slutstriden då en kvinna skriker i slowmo samtidigt som en raket passerar strax ovanför hennes huvud som var rätt snygg. I övrigt är det ganska långtråkig action, skådespelarinsatser från Nickelodeon, och en sagolikt fånig handling som får Björnes magasin att framstå som värsta tjeckiska svartvita dramat om en blind docka med psykiska problem. Och då har jag inte ens nämnt hovnarren Bernie Mac som bilförsäljare i början. Hjälp.

1+/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

20 Responses to Transformers

 1. Henke says:

  Heja revyn imorgon!

  Shia var väl ändå bättre i Lawless än i denna?

  • Jojjenito says:

   Nu är det ju så att Transformers är en sämre film än Lawless (nähä!?) så det är ju lite orättvist att jämföra men… ja, han är bättre i Lawless.

 2. Fiffi says:

  En etta, nämen en ETTA! Hur är det möjligt att ge denna färgsprakande effektactionstänkare en etta? För mig är det en solklar femma. Optimus Prime, I think I love you! 🙂

  • Jojjenito says:

   En ETTA, det kan du hoppa upp och sätta dig på där borta i regnet!

   Femma?! Du måste skämta med mig, mannen. 😉

   • Fiffi says:

    @Jojjenito:
    1. Jag är ingen man
    2. Jag skämtar aldrig
    3. Det regnar inte längre
    4. Precis, en filmspanare kan aldrig ha fel: Transformers är en femma!
    5. Jamas på den du! 😉

    • Jojjenito says:

     1. Jag blev så i gasen att jag pratade rapska, då täcker mannen in alla.
     2. Inte jag heller
     3. Skönt
     4. Som tur var betyder det att jag har rätt också: Transformers är en etta.
     5. Pump up the jam

     Skönt att man tycker olika annars blir det lite läskigt. 😉

 3. Sofia says:

  Jag instämmer med Fiffi i så måtto att jag också blivit rätt förtjust i denna actionstänkare. Men någon som håller The Island högst av Bays rullar är inte att lita på 😉

  • Jojjenito says:

   Aha, så det är en femma från dig med. Åh herregud… jag minns att jag för ett tag sen kläckte ur mig att en filmspanare aldrig kan ha fel. Well, jag får ta tillbaka det. Och The Island är bra. Ni The Island-dissare kan se fram emot en recension av den härliga filmen imorgon bitti. 😉

 4. Voldo says:

  Denna tycker är riktigt grym faktiskt. Uppföljarna är dock betydligt sämre så du bör kanske undvika dem. 😛

  • Jojjenito says:

   Men fasiken, ytterligare en följare. Men jag kan fajta er alla. Transformers är felstavad, den heter egentligen Tramsformers.

   Det kan mycket väl hända att jag sätter mig med uppföljarna nån kväll efter jobbet.

 5. BlueRoseCase says:

  Jojjenito, jag står villkorslöst på din sida i den här debatten! ;D

 6. Denna första film såg jag aldrig på bio. Såg den hemma långt efter att den hade gått på bio och blev faktiskt överraskad – den var helt ok. Däremot gick jag sen och såg tvåan på bio och den var inte ok.

  Kan dock förstå om man inte gillar en sån här film, det är sällan jag själv gör det. Vet inte riktigt varför jag ändå tyckte denna var helt ok. Förmodligen för att jag förväntade mig en skräpfilm och istället fann den välgjord och ganska underhållande.

  • Jojjenito says:

   Du såg den nog vid rätt tillfälle helt enkelt. Jag har inte sett tvåan eller trean men det kommer nog bli av, om inte annat när det är dags för en film att såga rejält. 😉

 7. filmitch says:

  Ettan är helt ok men jag kommer aldrig se om den.
  Tvåan var jag dum nog att se på bio outhärldlig.
  Trean såg jag på dvd – efter en kvart undrade jag vad jag sysslade med och stängde av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: