2 x Iron Man

Som förberedelse inför helgen då det blir The Avengers på bio så tänkte jag det kunde passa med recensioner på de filmer som ingår Marvels filmiska universum. Sen tidigare kan ni läsa om The Incredible Hulk och Thor och nu är det dags för två kortrecensioner av filmerna om mannen av järn och imorgon kommer en recension av Captain America: The First Avenger.Titel: Iron Man
Regi: Jon Favreau
År: 2008
IMDb
| Filmtipset

Iron Man är actionfilm med Robert Downey Jr. som den cyniske vapenmiljardären Tony Stark som efter att ha blivit tillfångatagen av terrorister blir omvänd och plötsligt vill rädda världen, med hjälp av vapen förstås men på rätt sätt. Filmen är underhållande och perfekt när man är sugen på en actionfilm och vill sega lite i soffan efter jobbet. Det var kul att se Jeff Bridges i en skurkroll. Nej, det är ingen spoiler att Bridges är skurk, det är uppenbart från första rutan. Trots den kala frisyren såg jag ändå The Dude framför mig, haha. Downey Jr. har en lätthet i sitt spel och sina repliker. Det bara flyter lätt ur honom med precis rätt touch av cynism. Historien är lite osammanhängande. Scener staplas lite på varandra utan tanke ibland. Slutet är aningen segt, med långdragen och obligatorisk slutstrid mellan hjälte och skurk.

3/5


Titel: Iron Man 2
Regi: Jon Favreau
År: 2010
IMDb
| Filmtipset

Nä, tyvärr. Det här var en dussinfilm från filmfabriken i Hollywood. Eller ja, kanske är den lite annorlunda eftersom den känns aningen mer seriös än andra filmer i samma genre. I vilket fall så är den stentråkig. Tony Stark (Robert Downey Jr.) och Pepper Potts (Gwyneth Paltrow) gnabbas med varandra i scener som tycks pågå i en evighet men som inte kommer nån vart. Stark snackar en väldig massa och är ibland coolt cynisk men handlingen som helhet är fantastiskt förvirrad (för mig). Det finns ingen riktig grundstory. Vad handlar filmen egentligen om? Allt tramsas ihop till en enda förvirrad röra. Den enda karaktär som är riktigt bra är den som görs av Mickey Rourke. Det är konstigt, efter att ha sett The Wrestler så framkallar Rourke varje gång jag ser honom samma känslor som när jag såg Aronofskys film om den avdankade wrestlern: en sorg över den tid som varit och som aldrig kommer igen. Det är nåt med Rourkes ansikte som gör detta. Fascinerande. Sam Rockwell är underhållande. Scarlett Johansson är alltid trevlig att se (på).

2/5

PS. Kul med musik av Beastie Boys när Stark sitter i jättemunken. Eftersom jag är ett långtida fan så noterade jag direkt att det var Beastie när låten började.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

7 Responses to 2 x Iron Man

 1. Sofia says:

  Jag börjar känna att den stora akilleshälen i bägge filmerna är Pepper Potts, maken till meningslös närvaro! Scarlett gör tyvärr inte heller någon glad i tvåan. Ska bli intressant att se om man kan hitta ens en antydan till ett genusperspektiv i The Avengers. Jag hoppas inte på särskilt mycket, ska väl erkännas 😉

  • Jojjenito says:

   Japp, jag tycker du har rätt: Pepper Potts är en fullkomligt meningslös rollfigur i filmerna. Speciellt i tvåan så undrar man vad hon har för funktion. Jag vet inte om nån (filmitch?) kan upplysa om det är så att hon funkar bättre i serierna. I filmerna är det som att de kommit på ”just det, Pepper Potts ska vara med också, hmm vi slänger in henne här och här så får hon gräla lite med Stark”.

   Mjä, att det skulle bli bättre i The Avengers är väl svårt att tro. 😉

 2. Hmm, jag gillade Iron Man, men Iron Man 2 var lite av en besvikelse. Kan inte säga att jag är särskilt nyfiken på The Avengers, men blir den hyllad tar jag mig nog en titt.

  • Jojjenito says:

   Ja, vi får väl se vad jag tycker om The Avengers när jag ser den imorgon. Är ganska säker på både vad jag kommer att tycka och vad betyget kommer att bli. Det som jag är skeptiskt till är att filmen visas i 3D. Gah.

   När det gäller dessa serietidningsfilmer så ser nästan alltid dem, inte alltid på bio men till slut. Jag vet vad jag får: popcornunderhållning.

   Batman-filmerna av Nolan är ju ganska annorlunda, mörkare, inte lika lättsamma.

   Jag är väl egentligen inte supernyfiken på The Avengers heller men det känns som en bra film att se på bio. Det som jag funderar lite är hur de får in Hulken i det hela, hur man kan kontrollera honom, hur de förklarar det liksom.

 3. filmitch says:

  Filmitch ger svar eller någolunda: Iron man hör inte till de serier jag följer regelbundet men sporadiskt kan jag ibland läsa serien. Potts har ungefär samma roll i serien som i filmen men hon har (av förklarliga skäl) mer karaktär i serien och är lite av Iron mans högra hans. Om jag inte missminner mig skötte hon även Stark industries ett tag. Hon har även haft ett förhållande med Stark en kort tid då Stark ofta byter damer.
  Filmerna: ettan mkt bra 2:an en stor besvikelse lite på gränsen till tråkig.

 4. filmitch says:

  Högra hand ska det vara. Ngn Hans känner jag inte till i serien 😉

 5. Jojjenito says:

  filmitch, tack för infon. Ja, det är väl det man saknar i filmerna, nån sorts karaktär. Men det konstiga är att hon ändå är med ganska mycket men hon har ju ingen… stake alls, for lack of better words.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: