The Incredible Hulk


Titel: The Incredible Hulk
Regi: Louis Leterrier
År: 2008
IMDb
| Filmtipset

När den här rullen kom så tyckte jag den kändes helt fel. Varför göra en till Hulken-film så nära inpå Ang Lees version som kom 2003? Nu var i och för sig Lees film mer eller mindre en katastrof men jag såg ingen anledning till den här rebooten. Det visades sig att jag hade fel. I The Incredible Hulk är det Edward Norton som gör Dr Bruce Banner. När filmen inleds har olyckan redan varit framme och Banner har blivit utsatt för de berömda gammastrålarna. När han blir arg blir han alltså grön, stor och stark.

Vi finner Bruce i en favela i Rio där han försöker leva i stillhet och samtidigt forska på sin åkomma. Han jobbar på en läskfabrik där han ibland gör mer än bara står vid löpande bandet. Det är uppenbart att han är överkvalificerad för jobbet, men Bruce måste ju hålla en låg profil. Vid sidan av jobbet tränar han brasiliansk kampsport för att lära sig kontrollera sin andning och puls. Han bär ständigt en pulsklocka som varnar när pulsen går upp mot farliga röda… ja eller gröna nivåer.

Av en slump får general Ross (William Hurt) reda på var Banner befinner sig. Ross vill givetvis fånga in Banner/Hulk och utnyttja denne för militära syften. Som så ofta förr så vill man skapa en supersoldat. Till saken hör också att Ross är pappa till Banners förra flickvän Betty (Liv Tyler). Banner flyr tillbaka till USA för att försöka bli kvitt med sin gröna sida. Ross använder då en ryskättad soldat, Emil Blonsky (Tim Roth) för att skapa sin egen supersoldat. Problemet med Blonsky är att han blir besatt av att bli ännu större och ännu starkare och tar lite väl mycket egna initiativ.

En sak som gör den här filmen bättre än Ang Lees version är att den hänger samman med resten av Marvel-universumet. Vi får t ex en kort cameo av Robert Downey Jr. som Tony Stark. Och nu när jag har sett de andra Marvel-filmerna så fick jag lite grann av den där familjära känslan, typ som när man ser den femte Harry Potter-filmen. Just detta faktum är ju inget som borde göra filmen The Incredible Hulk till en bättre film om man ser den som en enskild film men det är som det är.

En annan sak som är bättre än Ang Lees hoppande och gigantiska Hulk är att Hulk här inte är så fantastiskt hoppande och gigantisk. Visst, Hulk är stor men inte som i 2003 års version där han studsade omkring som jättelik grön studsboll.

I övrigt gillade jag verkligen miljöerna i början i Rio de Janeiro, de där favela-miljöerna är riktigt snygga. Dessutom förekommer det en snygg jaktsekvens där Ed Norton springer sig svettig i de trånga gränderna samtidigt som han måste hålla koll på sin pulsklocka. Det var faktiskt lite kul: spring så fort du kan men inte för fort. En annan lustig detalj är att Banner vid ett tillfälle måste köpa nya byxor och då speciellt ber om stretchbrallor, haha. Jag tycker även Norton passar bättre som Banner än Eric Bana gjorde i Lees version (även om Bana inte var dålig på nåt sätt). Jag kan inte riktigt svara på varför. Det kan helt enkelt bero på att jag tyckte filmen var bättre.

Vad det gäller skurkarna i filmen så är väl kanske William Hurt aningen blek som generalen som vill utnyttja Hulk. Tim Roth var en lite oväntad skådis som soldaten som ser sin chans att bli starkare. Han gör sin roll på ett slemmigt bra sätt… ja fram till att han blir datoranimerad vill säga. Filmen får en stark trea. Det finns som vanligt saker att irritera sig på, som t ex att det blir lite slentrianaction mot slutet. Ändå tycker jag den stora stygga varelsen som Tim Roth förvandlas till känns ganska bra, även om han lite omotiverat plötsligt får problem när han slåss mot Hulk efter att först ha varit fullständigt överlägsen.

3+/5

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

16 Responses to The Incredible Hulk

 1. Har faktiskt inte sett någon av Hulken-filmerna. Läste bara inledningen på din text och det är alltså denna man ska se. Minns att Ang Lee-filmen hade förfärliga CGI-effekter i de klipp jag såg på Hulken. Får jag chansen ska jag se denna iaf så tack för tipset.

  • Jojjenito says:

   Ja, det är definitivt denna du ska se. Nu vet jag att du inte är så förtjust i serietidningsfilm med superhjältar och så men Hulken är kanske lite annorlunda. I den här versionen har man lyckats bättre med datoranimeringarna även om det nog går att störa sig på dem också. Men här är det mer nedtonat och vi slipper bl a cgi:ade monsterhundar.

 2. Jo, denna typ av film tillhör inte favoritgenren, men Nolans Batman-filmer och första Iron Man gillar jag bl.a.

  • Jojjenito says:

   Nolans första Batman-film är klart bättre än The Incredible Hulk. Iron Man skulle jag säga håller ungefär samma klass. Det jag misstänker förstör lite för dig är att just när Banner blir Hulk så är det lite väl åt det nästan övernaturliga hållet för din smak, även fast man liksom maskerat det i science fiction med gammastrålar, vetenskap och så. 😉

 3. filmitch says:

  Håller med. det enda som jag gillade i lees Hulk var Nolte annars var den pretentiös dynga om jag ska vara ärlig. Bortsett från slutet där man ville bränna lite pengar på effekter är filmen mycket bra i sin genre. Striden på universitetsområdet samt jakten i favelan hör till favoriterna.

  • Jojjenito says:

   Ja, du har rätt, Nolte var faktiskt bra och galen i Lees Hulk.

   Japp, favela-jakten var bra gjord. Tyckte även Norton skötte sitt jobb bra rent allmänt.

 4. Anders says:

  Justin Lin måste ha kollat på favelajakten ett par gånger innan han filmade Fast 5 där nere i Rio.

  Tyckte Incredible Hulk var en positiv överraskning, betydligt bättre än Ang Lees sega konstverk. Synd bara att Ed Norton inte upprepar rollen i Avengers.

  • Jojjenito says:

   Jag har inte sett Fast 5 men det kan jag tänka mig.

   Ja visst, är den bättre än Lees märkliga film. Ja, lite synd är det allt att Norton inte är med i The Avengers. Men men, en del av tiden är han ju datoranimerad och grön. 😉

   • Anders says:

    Favelajakten i Fast 5 är ioförsig mer omfattande men fortfarande extremt lik Incredible Hulk. Kolla in den vetja 🙂

    Tror Ruffalo kommer leverera i Avengers men Norton är en betydligt bättre skådespelare. Men Avengers lär nog inte bjuda på starka skådespelarprestationer, snarare spektakel.

    • Jojjenito says:

     Du har rätt (om Norton och The Avengers). The Avengers lär vara mer av ett spektakel med tanke på hur många olika karaktärer (läs:superhjältar) som ska vara med. Eller det kanske blir Magnolia av det hela? 😉

     Och angående Fast 5 så kan jag ju inte se bara femman utan då måste jag se serien från början och det vet jag inte om jag är så sugen på. 😉

     • Anders says:

      Fast & Furious-filmerna är mitt ”guilty pleasure” i brist på ett bättre uttryck. De är löjliga på alla sätt och vis men förbannat underhållande och jag gillar karaktärerna, särskilt i femman när de plockar in karaktärer från alla fyra tidigare filmer. Som popcornunderhållning är Fast & Furious-filmerna svårslagna en lördagkväll.

      Om PT Anderson skulle göra Avengers ”Magnolia”-style, inte mig emot 🙂

 5. Sofia says:

  Jag håller inte med, tycker Ang Lees version är klart bättre än den här, hur mycket jag än föredrar just Norton framför Bana. Möjligen bortsett från mutanthundarna som å andra sidan toppas rejält av den ondare än ondaste Tim Roth – hans monster funkar inte alls för mig. Favelascenerna är helt ok (håller med om likheterna med F5) och början är i alla fall bättre än fortsättningen.

  • Jojjenito says:

   Haha, ja men det var väl självklart att du skulle tycka annorlunda. 😉

   Jag håller med om att Roths monster inte riktigt funkade men å andra sidan funkade inte studsbollen Hulk alls för mig i Lees version. Nä, som helhet var The Incredible Hulk bättre, tyckte jag då.

 6. Simon says:

  Vi verkar hålla med om det mesta förutom om betyget. Öppningen i favelan var ju det bästa med filmen, men sen droppar den så mycket i kvalité.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: