Jägarna 2


Titel: Jägarna 2 (False Trail)
Regi: Kjell Sundvall
År: 2011
IMDb
| Filmtipset

Jag minns i somras när den här filmen skulle ha premiär att Joel från Deny Everything hajpade den ganska rejält. Själv var jag lite så där lagom skeptisk. Varför jag var skeptiskt? Ja, det är lite konstigt eftersom jag gillade historien och den obehagliga stämningen i ettan och den gav jag en fyra i betyg. Men det var väl nåt med att jag var less på uppföljare skulle jag tro.

Det som kanske skiljer den här uppföljaren från andra uppföljare är att den kommer ganska långt efter den första filmen. Dessutom är det samma regissör, Kjell Sundvall, som står vid spakarna.

Polisen Erik Bäckström (en som vanligt butter Rolf Lassgård) blir uppkallad till sina hemtrakter i Norrland efter att en kvinna har försvunnit. Man misstänker att hon har blivit mördad. Den lokala polismannen Torsten (Peter Stormare med tätt skägg) misstänker vad han betraktar som det lokala finska löddret, och främst en bråkstake vid namn Jari (briljant spelad av Eero Milonoff). Givetvis lägger Erik sin stora näsa i blöt och det visar sig givetvis ligga mer bakom än nån finne på lyran. Eller?

Det är nåt obehagligt med stämning i de båda Jägarna-filmerna. Bakom det norrländska lugnet så finns det… nånting. När jag pluggade så hade jag en kursare som var i ihop med en tjej från en norrländsk stad. Ett antal somrar under studietiden så var vi några som åkte dit upp på besök. Och ja, det är en helt annan stämning där uppe. Människorna är annorlunda helt enkelt. Jag säger inte att jag träffade på galna jägare som slår sina fruar och mördar sina älskarinnor. Men hembränning det var liksom inget konstigt med det…

Tillbaka till filmen. Det här ju alfahannarnas kamp. Stormare mot Lassgård. Och jag tycker det är riktigt bra upplagt det hela. Till skillnad från i Heat där det bara blev en futtig scen mellan giganterna De Niro och Pacino så möts de båda machomännen i en mängd scener där de visar musklerna.

Storyn är spännande hela tiden. Jag kommer att tänka på thrillers som När lammen tystnar och Insomnia. Erik får hjälp av en polistjej från Stockholm med skinn på näsan som håller Lassgård nere med bägge fötterna på jorden.

Förutom att vara en polisdeckare så är det en ganska träffande och jobbig historia om våld inom familjen. Det är också en brutal historia. Slutuppgörelsen är väldigt bra gjord och här är det främst Stormare som briljerar. Nej, det här var en riktigt bra film som jag rekommenderar att man ser, om inte annat för att det väldigt vackert foto med fina naturbilder. Riktigt bra skådespelarinsatser av alla också om jag inte sagt det. Jag blev överraskande nöjd.

4/5

Vad tycker andra filmbloggare om Jägarna 2? Ja, det verkar inte vara så många som har sett filmen (tyvärr). Av de jag hittat så tycker Fiffi att det är en bra film men inte mycket till uppföljare, Björk tycker precis som Fiffi att Lassgård sluddrar men gillar filmen, Filmitch tyckte det var lite Åsa-Nisse-varning på vissa skådisar men tycker den duger som deckare.

Om Jojjenito
And all that is good is nasty

7 Responses to Jägarna 2

 1. Oj, kul och överraskande högt betyg från din sida. Har helt valt bort denna film, men nu känns det som något man kanske ska försöka se. Gillade Jägarna, svag fyra, så varför inte…

 2. Plox says:

  Skulle kunna copy-paste:a Movies-Noir inlägg ovan, haha. Hade nästan både förträngt och glömt bort J2 (borde ju nästan marknadsfört den som det, fränt) men nu väcktes ett sug.

  • Jojjenito says:

   Movies – Noir och Plox: Kul att kunna väcka intresset. Jag var ju själv inte speciellt intresserad. Kände ungefär som ni, och detta trots att jag alltså gillade första filmen. Fast det var det där med uppföljare som inte kändes så fräscht. Fast sen mer eller mindre av en slump så fann jag mig att sitta och se på filmen en vardagskväll.

 3. filmitch says:

  Oj överraskande högt betyg. tackar för länkningen 🙂
  jag tyckte filmen segade sig mot slutet men håller med om att det var vackra naturbilder såp ngt fick man sig till livs 🙂

  • Jojjenito says:

   Varsågod. Jag tyckte faktiskt inte den segade mot slutet. Nä, för mig fanns det nåt som höll intresset uppe hela tiden. Nu kanske jag tar i lite ändå vad gäller betyget men det var väl den positiva överraskningen som spelade in. 😉

 4. Nu har jag, mycket tack vare dina lovord och betyg, sett Jägarna 2. Är glad att du gillade den så mycket, annars hade jag nog inte sett den på ett bra tag. Den var över förväntan, men precis som filmitch skriver tappade den lite under andra halvan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: